Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czym recznie spulchnic twarda glebe? Probowalem motyka. Slabo to idzie, raz, ze bierze plytko, dwa, ze balem sie, ze pouszkadzam korzenie. Da cos wzruszenie gleby na 3-4cm? Glebiej jakos tego nie widze, bo korzenie, a 3cm to chyba mu nic nie da?

Moze ten spulchniacz/opielacz taki z gwiazdami ?

Opublikowano

Posadziłem Jarusa pierwszy rok na probe. Sadzenie 19–23.03. Przed wschodami popryskałem Bandurem i na początku było ok, po jakimś czasie (pierwszych deszczach) zaczęły wychodzić chwasty... teraz walczę motyką bo boje się czymś od chwasta pryskać. Dwa dni temu po największych deszczach popsikałem Topsinem. Na dzień dzisiejszy wyglada to tak jak na zdjeciach. W poniedziałek dam nawozu dolistnie. Czy macie panowie pomysł na zwalczenie chwasta czy radzicie motyka, pielacz i ogień?

14E0C333-670D-4562-87F3-21F57EDC5F70.jpeg

8AC8ED29-F56C-452D-830C-D8B9F5BAC34D.jpeg

FA64DE12-5FBE-450A-B47C-331FF8C0901C.jpeg

image.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, PymPol napisał:

Posadziłem Jarusa pierwszy rok na probe. Sadzenie 19–23.03. Przed wschodami popryskałem Bandurem i na początku było ok, po jakimś czasie (pierwszych deszczach) zaczęły wychodzić chwasty... teraz walczę motyką bo boje się czymś od chwasta pryskać. Dwa dni temu po największych deszczach popsikałem Topsinem. Na dzień dzisiejszy wyglada to tak jak na zdjeciach. W poniedziałek dam nawozu dolistnie. Czy macie panowie pomysł na zwalczenie chwasta czy radzicie motyka, pielacz i ogień?

14E0C333-670D-4562-87F3-21F57EDC5F70.jpeg

8AC8ED29-F56C-452D-830C-D8B9F5BAC34D.jpeg

FA64DE12-5FBE-450A-B47C-331FF8C0901C.jpeg

image.jpg

Tak zapytam jaka cena obecnie tej odżywki jest .

Opublikowano
4 godziny temu, galazka100 napisał:

pawel213333

I udało ci sie go jakoś uratować w ramtym roku?

Niestety nie. Kolo 30 procent mialem wymarzniecia calkowitego a z tego co zostalo to polowe malych glowek bylo.

Opublikowano
14 godzin temu, galan99 napisał:

Tak zapytam jaka cena obecnie tej odżywki jest .

W opakowaniu 10l około 8,30PLN netto za litr. Sa w opakowaniach 20l i 1000l

• Like 1
Opublikowano

Kolego asus 921 z tego co wiem w czosnku powinno się jak najczęściej grzebać , o ile się da ja do tej pory  praktycznie co tydzień chwastownikiem zruszałem ziemię , zwłaszcza po deszczu , ziemia jak nie jest zruszana  robi się skorupa daj mu trochę powietrza , kolega Tomek 42 ma rację że trzeba poruszyć ziemię , poza tym może się zakwaszać może sprawdź ph , u mnie jarus słabizna a to przez moją głupotę , jak wcześniej pisałem zasadziłem go zbyt głęboko , co prawda później chodziłem i odgrzebywałem go  ale trochę za późno teraz u mnie susza trochę  pokropiło  nie wiem gdzie te deszcze padają co dzień niby nadają opady ale u mnie jakoś nie chce padać słabo to widzę jak  tak dalej będzie

Opublikowano (edytowane)

Tylko czym te glebe wzruszyc recznie niestety? Pozyczylem, takie gwiazdki aerator i takie cos z trzema widelkami. Tylko to raczej w miedzyrzedzia czy miedzy czosnkiem jakos tez robic ? Pozyczylem od dziadka mojej dziewczyny z dzialki, tylko zaluje, ze zdjecia nie zrobilem. On ma taki czosnek, ze tutaj zaden z naszych na zdjeciu tak nie wyglada. Wysoki chyba ponad pol metra, gruby, ciemnozielony, az nie wyrzylem, ze to czosnek jest. Te moje najlepsze sztuki ze zdjecia z papierosami to nawet w polowie tak wyrosniete nie sa.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Nawet jak same międzyrzędzia ruszysz to już będzie coś , a skoro dziadek ma taki ładny to zaczerpnij trochę wiedzy od niego podpytaj jak uprawia może i nam na forum  coś podpowiesz bo jak to mówią człowiek całe życie się uczy a i tak umrze głupi.

Opublikowano

Podpytam go przy okazji, chetnie bym go "zatrudnil" do prowadzenia plantacji, wtedy bym chyba sie szarpnal na hektar. Wiadomo, ze czlowiek sie cale zycie uczy. Ja w tym roku z pszenica jestem w plecy, poszlo ksiazkowo 180kg N, a wyglada slabo, pszenzyto bardziej po tatowemu 130kg N i wyglada o niebo lepiej

Opublikowano

A może dziadek ma ruskiego posadzonego, wtedy nie dziwne że jest 2x większy. 

Teraz tylko ewentualnie saletra, na saletrzak jest za późno. 

Z lontrelem uważaj, bo kiedyś pokropilem po calosci kawałek na doświadczenie i mu nic nie było, a rok później miałem kawałek z ostem i też poszło po calosci i mi go poskrecalo trochę :)

Opublikowano
19 godzin temu, s4lim3 napisał:

A może dziadek ma ruskiego posadzonego, wtedy nie dziwne że jest 2x większy. 

Teraz tylko ewentualnie saletra, na saletrzak jest za późno. 

Z lontrelem uważaj, bo kiedyś pokropilem po calosci kawałek na doświadczenie i mu nic nie było, a rok później miałem kawałek z ostem i też poszło po calosci i mi go poskrecalo trochę :)

Zapytam, o ile bedzie w ogole wiedzial co on tam ma. Ruski rosnie, az taki duzy ? Jak z glowka o ruskiego? Wieksza niz u harnasia ? Nie jestem z rejonu "czosnkowego" u mnie to egzotyka troche. Mam Harnasia i Ornaka. Ornak taki troche bardziej szerszy/rozkrzaczony jest. Glowki jego mi sie bardziej podobaja, chociaz mniej do sadzenia bedzie, bo duzy zabek.

Dlaczego akurat Harnas jest tak popularny? Po prostu lepiej sie sprzedaje przez fioletowe zabarwienie czy to nie ma znaczenia?