Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

Cos dolega temu czosnkowi? Zolte przebarwienia na lisciach z kropeczkami.

Drugie zdjecie, tak srednio wyglada czosnek, sa troche wieksze tez, ale tez sporo mniejszych i bladszych. Nie dolecial do tych malych nawoz czy zabek jakis slabszy? Macie tez tak zroznicowane na polu czy raczej jedna wielkosc?

IMG_20190411_131224.jpg

IMG_20190411_131247.jpg

Opublikowano (edytowane)

20 minut temu, astrzab napisał:

Mój czosnek wrócił już do żywych. Prysnalem florovitem i już wszystkie liście są zielone. 

Teraz walczę z ciśnieniem wody z wodociągu. Max 1,5 bara. Żadne nawadnianie nie daje rady. Zamontuje chyba hydrofor. Mam na próbę 300m linii kroplujące z kroplownikami co 30cm i kompensacją ciśnienia. Fajna sprawa tylko że droga. Dobrze,że kolega miał w garażu i pożyczył na testy. Jakie podlewanie stosujecie? Zraszacze czy węże  kroplujace czy może taśmy?

20190409_155720.jpg

20190409_155707.jpg

20190409_155707.jpg

Edytowane przez astrzab
Blad
Opublikowano

PANOWIE POTRZEBUJĘ FACHOWEJ PORADY W SPRAWIE CZOSNKU WIOSENNEGO , WSADZIŁEM GO 6 MARCA I JESZCZE NIE WYSZEDŁ ZASADZIŁEM GO NA GŁĘBOKOŚĆ  10 CM  ŻEBY GO NIE WYCIĄGAĆ PIELNIKIEM ZAUWAŻYŁEM ŻE NIBY JEST POD WIERZCHEM ALE ZAWIJA SIĘ Z POWROTEM DO DOŁU CZY JEST SZANSA ŻE SIĘ PRZEBIJE

Opublikowano

No to przesadziłem , chciałem głębiej bo raz że chwastownika bym nie przestawiał tylko jechał jak w zimowym a dwa że jak znów by była susza to być może że by sobie lepiej poradził , zobaczymy jak wyjdzie to się pochwalę a jak będzie klapa to też się odezwę żeby innych uchronić od błędów

Opublikowano
Dnia 12.04.2019 o 21:53, astrzab napisał:

Mój czosnek wrócił już do żywych. Prysnalem florovitem i już wszystkie liście są zielone. 

Teraz walczę z ciśnieniem wody z wodociągu. Max 1,5 bara. Żadne nawadnianie nie daje rady. Zamontuje chyba hydrofor. Mam na próbę 300m linii kroplujące z kroplownikami co 30cm i kompensacją ciśnienia. Fajna sprawa tylko że droga. Dobrze,że kolega miał w garażu i pożyczył na testy. Jakie podlewanie stosujecie? Zraszacze czy węże  kroplujace czy może taśmy?

20190409_155720.jpg

20190409_155707.jpg

20190409_155707.jpg

Astrzab,  taśmy pracują przy 0,5 Bara spróbuj na zasilanie dać większą średnicę i nie będzie takiego spadku ciśnienia. 300m więc pewnie wydajność ok 1-1,5m3 /h ? 

Opublikowano

No i widac ze masz jedna dluga tasme zawijana na koncach, to tez blad. Najlepiej gdy na poczatku pola lezy linia głowna np waz PE 63 i do niego podłaczona linia w kazdy rzadek, wtedy nie ma strat i roznic cisnienia miedzy poczatkiem i koncem i pole jest rownomiernie podlane.

Opublikowano

Teraz w nocy przymrozki, ziemia zimna więc rośliny słabo pobierają składniki, pod koniec marca poszła saletra wapniowa ale jak ma czosnek z tego skorzystać skoro spadło raptem kilka mm deszczu. U mnie na dolnych przebarwienia i na nowych też końcówki nieciekawe.

Opublikowano

To co mam rozłożone to rura nie tasma fi16. Wiem, że dobrze jest zrobić główne zasilanie A potem odejścia ,ale ta rura 300m jest pożyczona na próbę od kolegi i nie mogę jej ciąć.  Od hyrofora będzie szła główną rura w jednym kawałku 100m 1cal lub Max 1 1/4 cała ,bo takiej średnicy jest cała instalacja. 

Opublikowano (edytowane)

300m taśmy to koszt 75 zł. Więc zainwestuj i dopasuj do działki. 

Ja pryskam mospilanem ma rejestrację, dawka bodajże 0,2kg, można dołożyć cyperkill na wciornastki 

Edytowane przez Hugo30
Opublikowano

U mnie szerokolistny lepszy od harnasia ale zauważyłem ze dolne liście żółkną mało tego spodkalem parę szt ze wyleciał  i to już o tej porze lol może być nie ciekawie .  Ogólnie widać ze  deszcz potrzebny.

Opublikowano
Dnia 17.04.2019 o 16:29, pawel213333 napisał:

Kokedzy co to moze byc. Po przymrozkach to sie zrobilo. Rosnie jak szalony ale mnie ten lisc niepokoi.

20190417_160406.jpg

20190417_160403.jpg

Broni się przed suszą

Opublikowano

Wczoraj czosnek dostał wielkanocne jedzonko z "dezodorantem"

Mocznik+siarczan mg+ stymulator wzrostu+hunter. 

Koledzy Wesołych Świąt Wielkanocnych , zadowolnia z uprawy jak i  satysfakcji uzyskanych plonów, a ponadto najważniejsze DESZCZU.