Skocz do zawartości

Nowa prasa do do 30 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

to nie jest Vicon ale jak za taka kase to bierz bez ogladania sie, ale moze jednak rozejrzyj sie za prasa z rotorem chyba ze nie robisz sianokiszonki, ale jak robisz to sie zastanow, zebys potem nie zalowal.

Luke moze i ja bym kupil prase pasowa ale jednak juz dlugo uzywam lancuchowe wiec troche boje sie zmienac "technologie". jednak jakbym kupowal nowa prase kupilbym Krone KR 130 z rotorem (chodzi o calkiem nowe) bo wiem ze takie produkuja a nie sa az tak duzo drozsze od sipmy z rotorem.

Opublikowano
Piszesz o prasowaniu słomy? To fakt, jednak jeśli chodzi o sianokiszonke to w tym roku w moim MF zwyczajnie brakowało mocy do swobodnej pracy z zapiętymi nożami... Nie gasł ale na zwykłym 540 było czuć że to bardziej prasa rządzi ciągnikiem niż ciągnik prasą :D wiadomo jaka była wtedy pogoda, miejscami masa z pierwszego pokosu była niedosuszona jak trzeba, a na łąkach mokro :D

W sianokiszonce (zawsze załączone noże) nie przekraczam biegu 3C czyli prędkość około 11 km/h na 540E, minimalna prędkość pracy to przy dobijaniu 3A czyli jakieś 8km/h, trawy koszę zazwyczaj późnym popołudniem, zbiór około południa, trawy nie roztrząsamy po kosiarce ze spulchniaczem, baloty są zdecydowanie cięższe niż po sipmie którą prasowaliśmy do tej pory o jakieś 25%, czyli zbite są dość dobrze

Opublikowano

@henius nie przesadzaj o tej innej technologii... :D do lepszego łatwo się przyzwyczaić :D

@ferdek na pewno mniej awaryjna będzie ta mniej wyjeżdżona i radzę się na tym skupić...

Opublikowano

kolego @ Luke16 dlaczego siejesz propogande że do sianokiszonki muszą być karbowane pasy? Z twego postu wynika że tylko JD można zrobić sianokiszonkę a wszystkimi innymi pasowymi już nie. Przecież to oczywista nieprawda.

Opublikowano
http://www.allegro.pl/item721129684_prasa_...6_grenland.html czy vicon za około 20 tyś bedzie lepsza od jd 550 w podobnej kaise? która jest tańsza w naprawach i mniej awaryjna?

bierz JD...a potem bediesz mnie po Polsce szukal zeby flaszke postawic...w rolnictwie sie porbilo taak ze ciezko z kasa a jak juz cos kupic to sprawdzone...wiec JD bierz tylko zadbane bierz i zadnego gowna z anglii ani danii bo to po jakims czasie zlomstwo sie robi poprostu taki tam klimat....

Opublikowano

binek prasa ma być do wszystkiego :D a nei do sianokiszonki tylko i co wjedziesz w słomę i nie owiniesz bo ci się balot bedzie ślizgał :D jeżeli prasa pasowa to pasy muszą być karbowane i koniec kropka !!!!

Opublikowano

każdy każdą prasą robi wszystko sianokiszonkę siano słomę i po to się taką prasę kupuje żebyś nią mógł wszystko zrobić... prasa każda jedna powinna być uniwersalna... po to ktoś to stworzył by się nie namęczyć i nie nabluźnić tylko miło pracować...

Opublikowano

tylko załóżmy że ja chcę kupić pracę tylko i wyłącznie do sianokiszonki bo słoma mi nie potrzebna a siana nie robię bo moje krowy wolą sianokiszonkę to po co mi prasa do wszystkiego jak ja chcę coś specjalnie do sianokiszonki

Opublikowano
dzieki za dotychczasowe posty prosze o dalsze

oczywiscie ze pasy maja byc karbowane i jak bedziesz kupowal to odwracaj i patrz na pasy musza byc od srodka JD inaczej ktos zalozyl jakies podroby:)

Opublikowano
od środka jd? łatwo to zobaczyć? a jak sprawdzić ten komputerek w jd 590?

podchodzisz od przodu prasy przekrecisz spokojnie reka pas i zobaczysz....komputerek ma z tylu przycisk w jedna strone wlanczasz siatke w druga sznurek zawsze po ustawieniu parametrow klikasz "start" i masz symulacje podawania sznurka i patrzysz czy wszystko ok ( w sumie silownik tylko idziei podaje sznurek) na siatke nie masz polowe ustawien tylko ustawiasz ile razy ma owinac i z banki...a i napewno musisz targac 590?? to duzy model w sumie ja sie ciesze ze wziolem 580 dlatego ze ustawiajac 110 na komputerze i tak robie wieksze bele jak sipma czyli jak dasz 160 na maxa na komputerze rozmiar beli to i tak zrobi ~180 swiat moim zdaniem chyba ze masz teleskopowke to bierz 590 i bedziesz wozil ~2m bele :D a jesli robisz tylko bele 120-140 to spokojnie 580 Ci styknie a i jeszcze jedno jak wlaczysz komputer to ona zlicza od narodzin swoich ile juz skrecila beli moja miala 20 tys na 98 rok...ale obok mialy te same roczniki nawet po 30 tys...poprostu jak jestes u handlarza jak podpinac komputer i w opcjach zerkaj ile beli skrecila i tyle:)

Opublikowano
A jeśli ktoś komputerek wymienił ?? To jak z przebiegiem auta:) koleś się cieszy że nabył coś porządnego a tu lipa :D

eeee tam wiesz ile taki komputerek kosztuje ...cenia sie jak cygan za matke. Przeciez on jest na boku montowany prasy i nie sadze zeby sie opylalo komus cos kombinowac....ciezko zdobyc jak sie spali wiec smiem twierdzic ze kazda prasa ma orginalny

Opublikowano
nie cytuj poprzedniego posta

w samochodach też "komputerów" nie zmieniają a liczniki cofnięte

ciekawe jak zmieniaja...chyba sie za mocno zakreciles z tym cofaniem :D

Opublikowano

znowu cytujesz poprzedni post

jak zmieniają?? wcale nie trzeba "komputerka" zmieniać aby zmienić stan licznika obojętnie jakiego, więc nigdy nie można mieć 100% pewności

Opublikowano
tylko załóżmy że ja chcę kupić pracę tylko i wyłącznie do sianokiszonki bo słoma mi nie potrzebna a siana nie robię bo moje krowy wolą sianokiszonkę to po co mi prasa do wszystkiego jak ja chcę coś specjalnie do sianokiszonki

Mówisz, masz - JD 545 ; 550 ; 570 ; 580 ; 590 ; 572 ; 582 ; 592 :D Po prostu idealne do sianokiszonki, polecam rotor z nożami, i siatkę jak typowo do sianokiszonki :D