Skocz do zawartości

Heder do Z056 3 - metrowy

Gość JohnDeere6030

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość JohnDeere6030
Opublikowano

Siemka, założyłem ten temat ponieważ wraz z tatą obmyśliliśmy, aby do naszego ZO56 kupić heder 3 metrowy. :rolleyes: Otóż przy hederze 3m nie gubiłby ziarna, mozna by było przyspieszyć jazdę. :huh: Wie ktoś może czy heder 3m pasowałby do niego od jakiegoś New Holland'a ?

Opublikowano

Szkoda że szerokość bizona do kół bez schodków to 3,2m. A tak poza tym to co z tego że będziesz miał mniejszy heder jak chcesz szybciej jechać i wyjdzie na to samo.

Opublikowano

sądzę dokładnie tak jak przedmówca. jaki ma sens zakładać węższy cheder skoro i tak chcesz jechać szybciej. dla młocarni i tak wyjdzie na jedno bo masa przerobowa będzie taka sama wiec mija się to z celem.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

jak się dobrze ustawi kombajn to bardzo mało gubi ziarna. A jak chcesz to kup kup sobie małego MF w cenie nieduża różnica niż ten heder 3m to bizona

Gość JohnDeere6030
Opublikowano

No nie wiem, powiem wam że przy wydajności 5 - 6 ton z ha zboża, przy hederze 4 m Bizon sypie do tyłu :rolleyes: dlatego przy hederze 3m zbierze więcej masy, lepiej wymłuci i nie wyrzuci zboża do tyłu :huh:

Opublikowano

JohnDeere6030@ o czym ty wogóle pzesz, bez sensu... Po pierwsze hederu 3-metrowego nie da się założyć do supra, a jak ci gubi zboże to wyreguluj go odpowiednio do poszczególnych roślin i problem z głowy, jak już naprawde nie będziesz umiał kosić to jeżdzij całkiem na zwalniaczu... Problem z głowy... temat jest bez sensu... :rolleyes: :huh: :(

(jako ciekawostke podam, że Bizony wychodziły na zamówienie z hederami 3,9m to był chyba najwęższy heder...)

Gość JohnDeere6030
Opublikowano

kolego ja tutaj prawie o 3m długości roboczej kosy, a nie hedera :rolleyes: Daniel215@ Jak jesteś taki cwaniak to powiedz mi jak mam wyregulować kombajn przy wydajności 5 ton z hektara pszenżyta, jestem początkującym kombajnistą wieć dobradź mi coś ?

Opublikowano

Dziś kosiłem jęczmień swoim Z056 i nie miałem problemu z gubieniem ziarna, plonował na pozionie około 6 ton z hektara, w tamtym roku pszenica plonowała mi na poziomie ponad 7 ton i też nie miałem z tym problemu radze dobrze przeprowadzić wszystkie regulacje a na pewno nie będzie gubił ziarna :rolleyes:

Gość JohnDeere6030
Opublikowano

gubienie ziarna ok, nie gubił :rolleyes: a co z czystością ziarna, z wymłacaniem kłosów ?

Opublikowano

wszytsko jest kwestia dobranai odpowienich obrotow mlocarni i nadmuchu to jest wszytsko....zmiana hedera czy tam dlugosci kosy nic ci nie da....dobrze go wyregulowac i bedzie dobrze...sam mialem plony na poziomie nawet 7.5t/ha i nie bylo problemu z gubieniem ziarna

Opublikowano

Bizony moin zdaniem naprawde dobrze czyszczą ziarno, ja w moim w tym roku praktycznie wszystko wymieniłem, domłacać domłaca bo wymieniłem klepisko i cepy i z czyszczeniem też nie ma problemu bo są nowe 2 sita, ze starych już druty wylatywały :rolleyes:

Gość JohnDeere6030
Opublikowano

kombajn jest wyregulowany profesionalnie :rolleyes:

Opublikowano

Bezsensowny temat, szybciej i tak dużo nie pojdziesz bo kosa nie nadąży. A czemu nie pomyślałeś o tym żeby nie brać całego hedera? Przecież to na to samo wyjdzie a kasy nie będziesz wydawał.

Opublikowano
kombajn jest wyregulowany profesionalnie :rolleyes:

To pisz co i jak masz ustawione.

Jestem tego samego zdania co @szpeniek26 coś jest zle a jak zostaje Ci w kłosie to się zmniejsza szczelinę omłotową.

Gość JohnDeere6030
Opublikowano

z kłosa jest idealnie wymłucone, ja od początku mówie o wyzucaniu ziarna do tyłu, pod pokos słomy :rolleyes:

Opublikowano (edytowane)

zmiana hederu jest bez sensu

kolega nie pomyslał ze moze 3 metry brać na normalnym hederze

jesli wymłaca z kłosa to ustaw mniejszy wiatr i wyreguluj sita a moze masz podsiewacz dziurawy albo na podajnikach gubisz nie wiem jak to jest ale idealnego zboza nie uzyskasz

pewnie ustawiłes wentylator na 4 albo wiecej i jedzie i mowi ze mu gubi

wymiana hederu to strata czasu i pieniedzy ale jak trwasz w tym pomysle to droga wolna przeciez młocarnia i tak dostanie tyle samo jak bedziesz jechał szybciej

kolego to nie bizon bs z110 ze jak dasz mu w deche to sita nie nadarza czyscic Z056 jest stworzony do zbioru zboza z lat 70 i 80 a nie na dzisiejsze łany

ja w swoim na kukurydze luzuje i potrafi duzo razy zabic a ty chcesz jeszcze leciec nim

ustaw dobrze sita i wiatr na 3 no 3.5 i powinno byc dobrze

Ortografia!

Edytowane przez krolikNH
Gość JohnDeere6030
Opublikowano

no raczej to chyba jest nie opłacalne bo za heder trzeba dać może do 10 tysia :rolleyes: to lepiej już sieczkarnie kupię, a nie bedę się bawił w 3 metrową kose :huh: dzięki wszystkim za porady i sugestie ;]

Gość JohnDeere6030
Opublikowano

no można i tak :rolleyes: