Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz już zetora to może weź drugiego. Spokojnie zmieścisz się w 200 000 jeszcze kasy zostanie. Możesz wziąć proximę power 85 z pełnym wypasem, lub najmniejszą forterrę około 90 konną, dobre ciągniki sam mam forterrę 10641 i 4700 mth bez żadnej awarii ale na 30 ha za duży ciągnik, dlatego weź proximę power lub zastanów się czy nie potrzebujesz zapasu mocy to wtedy forterre.

Ewentualnie jakiegoś NH z serii T5000, dobre maszyny jeszcze nie mające nadmiaru elektroniki, za około 180 tyś kupisz 106 konnego NH a mniejszego wiadomo taniej.

Opublikowano

Po pierwsze nie pisz posta pod postem. Nie dostaniesz proximy w starej masce chyba że jakiś diler ma ciągnik po pokazach czy coś. Wiesz każdy ciągnik musi swoje spalić, może na godzinę pracy dużo spali ale na hektar zużycie paliwa jest porównywalne z innymi markami no i zależy też to od nogi - jak wkręcasz go na zbyt wysokie obroty to niewiele więcej zrobisz a dużo więcej spalisz. Jak mu zaczepie 32-35 ton ładunku netto to musi swoje spalić wiadomo, ale nie jest on jakiś paliwożerny, mniej pali od ursusa 1212 czy 1204.

Opublikowano

co Wy tu za rady dajecie? kolega ma 200tys

za taka kase mozesz miec prawie fendta vario 308, JD 5r, MF 5425, NH T6010 (ale on ma 100 koni) cena pasuje

poza tym dlaczego 80 konny? moim zdaniem ciagnika nie kupuje sie co roku i mozna wziasc 100 konny z zapasem mocy na przyszlosc

Opublikowano

Dużo;) Yarecki12 nie tylko w tym temacie przekonujesz wszystkich do zetora. Są moim skromnym zdaniem lepsze ciągniki od niego m.in New holland , massey ferguson, john deere i są o wiele nowocześniejsze. Zetor jest o wiele tanszy ale jesli kolega ma na wydanie 200 tyś to myśle ze nie ma sie nad czym zastanawiac <_<

Opublikowano

Zetor Proxima Power w ful wersi by był i by jeszcze coś zostało kasy <_< Dobry ciągniczek i prost i mało awaryjny a jak chcesz cos z wyższej półki to weź JD z seri R5 super sprzęty i barzdzo dobre pod każdym względem i za te pieniądze w dobrym wyposażeniu by był jeszcze :P

Opublikowano

proxima power 85 powinna palić podobnie do zwykłej proximy. No fakt zetor prosty w budowie i obsłudze ale new holland o tej mocy też nie jest zbytnio skomplikowany. A jak daleko masz do serwisów innych marek? Bo ja bym nie brał ciągnika jak mam 300 km do serwisu. Zakup ciągnika to jedno ale potem trzeba mieć kasę na utrzymanie go - zachodnie marki droższe w utrzymaniu, wiem bo mam zetora i 3 NH.

Opublikowano

własnie ja tez mam problem z ciągnikiem do belarki. Beluje pronarem ale chce coś kupić do belarki ponewaz pronar ma tura i bym go wtedy miał do transportu i co byście radzili do metal-fach belarki tylko taki uzywany około 60 koni no i dosyc tani

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Adask0000
      Witam, szukam traktorka do prac w firmie ogrodniczej, zastanawiam się nad solis 26 oraz hinomoto hm-275. Potrzebuje żeby dobrze pracował z turem i glebogryzarka.  Czy ktoś z was miał doświadczenia z tymi maszynami? Czy może macie jakieś inne ciekawe propozycje ? Pochodze z Łodzi i ważne dla mnie żeby serwis nie był bardzo daleko w praktycznych przyczyn , pozdrawiam. 
    • Przez Mateusz_105
      Witam stoję przed zakupem ciągnika używanego i mam na oku te New holland td5010 / td80 ,Kubota m6060, farmtrac 675 którego wybrać a może coś innego?
    • Przez Wojtek026
      Jakie traktorki polecacie jakiej firmy oraz jakiej mocy, może nie jest to traktor do pola ale na pewno w każdym gospodarstwie przydatny, mam już dość pchania kosiarki, a poza koszeniem można zawsze małą przyczepkę doczepić czy poodśnieżać, mój faworyt https://allegro.pl/oferta/traktor-ogrodowy-solo-al-ko-t15-95-6-hd-a-kosz310l-12246286516?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrod_pla_ss&ev_adgr=ogrod&ev_campaign_id=15231253834&gclid=EAIaIQobChMIxtP3xKS2-AIVjgwGAB2SqQYLEAYYCSABEgLzgPD_BwE
      czy polecacie coś innego czy warto brać V2 silnik, oraz jakie firmy,
    • Przez Sid1996
      Witam forumowiczów.
      Przymierzam się do zakupu mini traktorka 4x4. Do czego ma mi być potrzebny? W chwili obecnej głównie do ciągnięcia przyczepki max 600 kilo. W późniejszym terminie mam planach używać go do odśnieżenia kawałka podwórka i drogi dojazdowej ok. 30m., uprawy ok. 20 arów lekkiej ziemi. I teraz do sedna, co wybrać? Nowy typu Yato 4×4 YT-85830, CRONA CR254, czy używany japoński (jaki i gdzie - polecani sprzedawcy)? Budżet do 30 tysięcy (im mniej, tym lepiej).
    • Przez Romek112
      Cześć wszystkim!
      Potrzebuję porady od doświadczonych w temacie kukurydzy. Do tej pory u mnie na gospodarstwie (80 ha) królowały głównie ziemniaki, ale w tym sezonie chcę spróbować sił z kukurydzą.
      Mój główny koń roboczy to Zetor 16245 (ok. 160 KM). Maszyna silna i ciężka, więc uciągu mu nie brakuje, ale zastanawiam się, co pod niego najlepiej dokupić, żeby przygotowanie pola pod kukurydzę szło sprawnie i z głową.
      Głównie myślę o agregacie:
      Co polecacie pod taki ciągnik i taki areał? Myślałem o jakimś kompaktorze 4 lub 5 metrów (np. Lemken, Bednar albo nasze polskie typu Agro-Masz). Czy 16245 da radę w 5 metrach na średniej ziemi, czy lepiej zostać przy 4 metrach i mieć zapas mocy?
      Czy lepiej iść w kompaktora, żeby zrobić „lustro”, czy zwykła talerzówka z dobrym wałem wystarczy pod kukurydzę?
      Może macie kogoś konkretnego do polecenia, kto zajmuje się tym tematem, jakaś firma na terenie podkarpackim?
      Druga sprawa to siewnik, celuję w 6 rzędów z podsiewaczem nawozu. Macie jakieś sprawdzone modele, które nie kosztują miliona, a robią dobrą robotę z tym Zetorem?
      Z góry dzięki za każdą podpowiedź! Pozdrawiam!
  • Dodaj nową pozycję...
v