Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przerabiałem swój siewnik poznaniak

dokładnie powierzyłem skrzynie, zwiększyłem na 2,7m, szersze koła, wszystkie nowe redliczki itp.

na jaki kolor go pomalować??

skrzynie chcę na inny kolor, rurki na inny i całe redlice na inny kolor.

dodatkowo chce do niego kupić:

naklejki

i zrobić instalacje elektryczną i odblaski itp. bo już niejeden chciał mi wjechać w tył siewnika ( choć zawsze jeżdżę na kogucie)

czyli:

przewód

wtyczke

lampa

obrysówka

albo tą obrysówkę

odblasków milion sto:

odblask

odblask 2

odblask 3

trójkąt

tasma

poszukam aby wszystkie rzeczy były od jednego sprzedawcy by zaoszczędzić na kosztach transportu albo pojadę do Agro-miry na Firlej lub na giełdę w Słomczynie :D

jak kupie agregat uprawowo-siewny to zrobię w nim jeszcze hydrauliczne znaczniki :)

Opublikowano

Ja bym uważał z tym agregatem, bo żeby się nie zapychało to trzeba jeździc po prostu szybciej, a agregatem nie pogonisz :) Ja myślałem teraz nad założeniem redlic talerzowych lub zmiany na amazone D7 special :D

Opublikowano

no jak wyżej pisałem

posiadam siewnik poznaniak 2,5m zwiększonego na 2,7

sprawuje sie super,

udoskonalenia to:

większa paka ( 300-330kg owsa),

szersze koła,

planowane udoskonalenia:

hydrauliczne podnoszenie i opuszczanie redlic,

jak gdzieś znajdę taniej redlice talerzowe ( bo znalazłem po 150zł, trzeba 20 redlic razy 150zł równa sie 3000zł wiec trochę sporo :D )

Opublikowano

sadze że na AF jest dużo więcej posiadaczy siewnika Poznaniak.

proszę pisać :)

nawet ci co nie mają, a mają sąsiada, znajomego co ma i co ewentualnie w nim przerobił :)

PISAĆ!!! :D

Opublikowano

'Dawid777' przerób sobie leje tak jak ja :D i nie bedzie się zapychać i bronke przedziel. Ja mam Poznaniaka 2,7 i jestem z niego zadowolony jak narazie tylko skrzynia na zborze mogła by być większa w nim :) ale da się przeżyć :) przedłużyłem leje i podzielilem bronke z tyłu i jest super.

Opublikowano

Bronke przeżnołem na pół i dospawałem do niej uchwyty takie i leje wydłużyłem o 13cm moge zrobic zdjęcie i wstawić jak chcesz to zobaczysz jak to wygląda ale to dopiero jutro.

Opublikowano

Przyznam się, mam siewnik Poznaniak 3m [ten niebieski, jest w Galerii :) ]

Sieje to sieje, jak jest dobrze przygotowane pole to nie ma problemów :)

Gorzej jak są resztki pożniwne to lubią się redlice albo zagarniacze zapychać.

Spulchniacze śladów ciągnika są nieudane.

Sprężyny po jakimś czasie się odginają do tyłu i nie spulchniają.

Lubią też się łamać :D

A tak to daje rade :)

Opublikowano

ja jeszcze myślałem nad ścieżkami technologicznymi ale według mnie to bez sensu :) bo trochę zwaby a zbytnio nic z tego bo tak strasznie aż sie nie gniecie

i jeszcze obliczaj i pamiętaj za którym przejazdem włączyć i wyłączyć

a co tu sie przyznawać :) to żaden wstyd :D

no spulchniacze śladów ciągnika są akurat nieudane

ale w łatwy sposób można zastąpić zębami od kultywatora, agregaty uprawowego, bardziej polecam od agregatu uprawowego bo lepiej ziemie rozbija itp.

Opublikowano

no @Legat997 odwaliłeś kawał dobrej roboty :)

jaki jest to poznaniak bo mam podobnego a nie wiem jaki to jest bo naklejki będę kupował a nie wiem jakie wziąć :D

jak będę robił hydrauliczne znaczniki to też tak zrobię jak ty, bo te oryginalne mi sie strasznie powykrzywiały, ale w ogóle są słabe.

no w prawdzie to też bym go sprzedał a kupił kujawiaka albo mazura a najlepiej będzie pomorzanina :)

bo te nowsze, leprze to nie na moją kieszeń :)

ale będę kupował agregat uprawowo-siewny więc nie będę zmieniał przynajmniej na razie

Opublikowano

:) to chyba nie ten model, musze sprawdzić na tablice może pisze model

bo mój jest tego typu co twój tylko że oryginalnie szary i mi sie zdaje że miął 2,5m i go przerobiłem na 2,7 :D

Opublikowano

Tez posiadam taki sieniczek ja bym prerobil w poznaniku tylko skrzynie poniwaza rurki nie sa rownomiernie usutowane i duzo ziarna zostaje w skrzyni, a tak to moze byc :D

Opublikowano

no ja już przerobiłem skrzynie :)

czekam no nowe innowacje do przeróbek :)

podoba mi sie ta przeróbka i ta kolorystyka :)link

może źle mierzyłem i mój poznaniaka miał 2,7 a zwiększyłem na 3m :D sam głupi jestem, muszę go zmierzyć dokładnie po swojemu bo to nie ja mierzyłem pierw :)

link

pomysł i wykonanie @Gago :)

post-1152-1246652958_thumb.jpg

post-1152-1246653029_thumb.jpg

Opublikowano

ja kupiłem te zgarniacze "bronki" jak to są w nowych siewnikach Unii

ale musze je jakoś zamontować tzn. zrobić jakieś zabezpieczenie przed ewentualnymi kamieniami, mam nawet pomysł jak to zrobić ale nie mam natchnienia ani czasu :D