Skocz do zawartości

Wszystko o sieczkarniach dwurzędowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy orientuje się ktoś gdzie można kupić nowe ewentualnie jeszcze w dobrym stanie cepy i tarkę do sieczkarni pottinger mex profi K. Cena oryginałów trochę odstrasza bo za trakę chcą 1100 zł a za jeden cep 260 zł a idzie ich 10. Z góry dziekuję za wszelką pomoc

Opublikowano

Jak myslicie, czy ciągnik 80km pociągnie dwurzedówke (mysle o pottinger profi k, lecz mengele sh2X też mnie interesuje)

wiem że temat długo się ciągnie, ale myslę że jeszcze ktos mi cos odpowie.

Opublikowano

o 80 KM zapomnij. Mam profi K z ciągnikiem 107 KM i żeby wykorzystać pełne możliwości tej sieczkarni to jeszcze za mało.

Oczywiście kosił bedziesz ale ślimaczym tempem. Jak dla mnie szkoda wydawać kasę na sieczkarnie dwurzędowa do takiego ciągnika.

Opublikowano

Kolego pwsim mam pronara 82 tsa rocznie kosze nią 4ha kukurydzy i 12 ha mieszanek traw na kiszonkę na przyszły rok bedzie pracowac z proximą 90 mysle ze maszyna jak poprzedni9k napisał moze więcej gdyż temp w pronksie dochodziła do 100 w 3m kuku. Jesli bedzie nabór na przyszły rok na MGR to złoze na FCT 900 z przystawką do kukurydzy. Profi K lepiej sobie radzi w zbieraniu owej kukurydzy jednak w koniczynie występuje sytuacja blokowania masy w gardzieli trzeba robić dosyc małe rzedy. Z czesciami problemu nie ma takze maszyna godna uwagi

Opublikowano

Kupiłem sieczkarnie mex profi i mam pytanie, czy są jakieś dobre zamienniki oryginalnych trzyrzędowych łańcuchów napędowych?

Opublikowano

Kolejny polski badziew. Polacy zawsze robia cos na wzór maszyny innego producenta tylko ze jak to jest zrobione to juz inna historia. Te polskie jednorzedówki z kunowa to niezbyt udane( suche przekładnie padaja dosc czesto, sieczka taka sobie. Lepiej kupic uzywke zachodnia.

Opublikowano

szukam i szukam w necie i niema żadnej sensownej dwurzedowki do ciągnika 130 KM ;p

pozdrawiam

szukam i szukam w necie i niema żadnej sensownej dwurzedowki do ciągnika 130 KM ;p

pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Mam do Was pytanie: czym różni się sieczkarnia POttinger MEX4 od MEX3 PROFI K?

MOże ktoś z Was posiada taką sieczkarnię tj. MEX4?

Jak wogóle idzie nią koszenie kuku - mam możliwość zakupu właśnie takiego modelu.

Czy sieczkarnir te maja cepy, tarkę?

Opublikowano (edytowane)

no kosic kosisz tylko predkośc nie powala. w takiej kukurydzy powinno być przynajmniej 2x taka czyli chociaż 5 km/h, może nawet więcej. Wydajność też pewnie szału nie robi. NIe wiem czy sieczkania więcej nie przerobi ale obstawiem mało mocy. Na dobą sprawę mozna to zaczepić do c360 i też powiedzieć że daje radę. Niski bieg i pójdzie, nawet nie musi się męczyć. Tylko nie o to chodzi. Zeby to miało jakiś sens to wydajnośc powinna byc przynajmniej 1ha/2-2.5 godziny w kukurydzy 2,5 metra. w zalezności od kawałka. Ja w tym roku zrobiłem jednego dnia 5ha kukurydzy 2,5-3 metry w 9 godzin. tylko kawałek był długi i dzięń wcześniej przeciąłem go przez środek żeby nie było trzeba było dużo jeżdzić w  poprzek.

A Ty ile czasu skosiłes hektar w tym tempie?

Edytowane przez rafik256
Opublikowano

No ale ważne że idzie.. Mój sąsiad kosi 1ha przez cały dzień NH5050 + MEX III jednorzędową i nie narzeka... Myślę żeby tu zapiął jakąs Renie albo Deutza 6 garków to by wydajność by wzrosła i to nieźle ;) 

Opublikowano

czy znacie jakąś sieczkarnie dwu lub trzy rzędową która posiada gniotownik ziarna? Nie chodzi o tarki tylko o gniotownik walcowy jak w klasycznych samojezdnych sieczkarniach.