Skocz do zawartości

Jakie polskie gospodarstwo ma największą powierzchnie rolną (ha)?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
największe gospodarstwo na ukrainie ma prawie już 700 000 ha i plnują je nadal powiększać . jakiś czas temu był program o nich na discavery.

A kiedy to było w jakim programie?

Opublikowano
największe gospodarstwo na ukrainie ma prawie już 700 000 ha i plnują je nadal powiększać . jakiś czas temu był program o nich na discavery.

Nie umie w to uwierzyć żeby mieć tyle ha oni by musieli mieć wykupione 2 USA. A mówili gdzie znajduje się to gospodarstwo i w jakich krajach maja ziemie?

Opublikowano

Te dane napewno nie są prawdziwe (tzn. być może wymienione tam osoby faktycznie tyle ziemi posiadały ale nie jest to lista największych gospodarstw, bardziej to wygląda na taką "medialną" listę (osoby publiczne, kościół - który to nie jest przecież rzadnym przedsiębiorstwem, być może tyle ha ma jakby zebrać tereny na których wybudowane są wszystkie parafie ale to nie tereny rolne. Taka bardziej tania informacja, w stylu TVN-u. Zresztą niewiadomo z jakiego źródła pochodzi.

Co do Leppera to może i ma 42,5 ha ale razem z synem ma nie pamiętam dokładnie ale już na pewno 600ha.

:) kościuł może mieć te 60 tyś. niedaleko mnie mają 3000ha , bardzo miłosierni ludzie pracownikom z byłego pgr-u zaproponowali 2,5zł/godzinę a u mnie w wiosce jak dzieciaki przyjdą w sobotę do kamieni to trzeba dać 10zł ,a całe rodziny z dziećmi na bruk wywalili z mieszkań służbowych - nie mogę tego inaczej nazwać - to są chamy!!!!

chemirol ma 30tyś - na mazurach . i jeszcze nową ziemię w Ukrainie i Bułgari w tym roku kupił ,ale nie wiem jeszcze ile

A tak poza tym to uważam że ziemia to tylko przykrywka do prania brudnych pieniędzy dużo znam przypadków gość 2 lata prowadzi firmę a od razu stać go żeby kupić 200 czy 500 ha - pytanie z kont tak od razu??? ro stać ??? Może ktoś mi to wyjaśni !!! To na zachodzie ludzie na wsi dorabiają się z pokolenia na pokolenie i nie wy obrażają sobie 20czy50 razu powiększyć gospodarstwo od razu. tylko w Polsce przez 20 lat po rosły wielkie majątki

Opublikowano

no nie człowiek wyprówa flaki charuje dzień i noc :) :) :) i ledwie ma 100 ha a tuż za miedzą siedzi taki co wcale nie charował tylko siedział za biórkiem nic nie robiąc i ma nagle 15000ha to jest poprostu coś niedorzecznego

ja mam ledwie 100 ha i mi to wystarcza zawsze mam czas to obrobić i jeszcze zostaje troszeczke szasu na jakąś rozrywkę

muj sąsiad ma coś ok 450ha i nigdy na czas się nie może obrobić bo zamiast kosić swoje i mieć spokuj to on jeździ na zarobek :):D:)

Opublikowano

Z tego co wiem to spółka top farms ma 24 tyś hektarów poniżej kilka filmików z gospodarstwa w Wielkopolsce (mam nadzieje że kolega Mateusz się nie obrazi).

Polecam oglądnięcie wszystkich filmików tego autora. :)

Opublikowano

Ja mam skromne marzenia. 100 - 150ha by mnie w pełni usatysfakcjonowało. No może 200 :rolleyes:

Bo obecne 40ha to trochę za mało. Ale przy moich podwarszawskich cenach raczej mogę sobie pomarzyć :(

Opublikowano

Tzeba było brać po upadku socjalizmu , a nie taeraz biadolić. Spójrzcie na wszystkie duże przedsiebiorstwa ,dzisiejszy sukces zawdzieczają temu ,że taniusio kupii ziemie lu dzierzawia za grosze !!

Opublikowano

z całym szacunkiem ale mi się żygać chce gdy słyszę o latyfundiach :angry: niektórzy flaki sobie wypruwają aby zgromadzi przyanjmnie te pare hektarów laugh.gif a oni mają po 12000ha

ale im tego nikt za darmo nie oddał.. myśle że na tak dużą sumę pola pracowało pare pokoleń..

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v