Skocz do zawartości

2009/2010 prawdopodobnie ogromne kary za nadprodukcję

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W agrobiznesie podali że komisja europejska ustaliła bądź ustali kary za nadprodukcję w obecnym roku kwotowym na poziomie 28eurocentów a jeśli przekroczymy kwotę znacznie co na to wszystko wskazuje kary mogą wynosić ponad 2zł/l, bardzo niedobra wiadomość, bo chyba każdy coś bardziej tam przekroczy niż nieprzekroczy, więc czy ten scenariusz jest prawdziwy?

Opublikowano

Jak może nie być uzależnione jak wszystko jest podawane w euro.

Tak samo uzależnione są dopłaty od kursu euro. Bruksela podaje ile jest w euro i potem to jest przeliczane na zł według kursu z chyba z 30 września.

Opublikowano
Nie wiedziałem ze kurs euro jest po 7,14

@Andrzej2110 i Ty potrafisz wyrywać słówka z kontekstu? :D przecież napisałem jasno że po 28 urocent, a jeśli przekroczenie będzie duże to kara będzie po ponad 2zł bo kara będzie podwojona i stąd te 2 zł :)

Opublikowano

Tak to prawda, też oglądałem dzisiaj Agrobiznes i rzeczywiście mówili coś o karach w wysokości ponad 2zł. Nam na szczęście przyznali dodatkowo 6 tys. kwoty także może uda się jej nie przekroczyć.

Opublikowano

Dlaczego dostajemy dopłaty w złotówkach a nie w euro z UE...jakby rolnik nie umiał sam wymienić. Nawet wymieniać nie

trzeba bo eurem też w Polsce płacić można.

Co do kwot to za dużo mleka na rynku. Hmm.

Opublikowano

ale w sumie to dopiero 2 miesiace roku kwotowego a oni krzyczą że tak skoczyła produkcja mleka, wystarczy rozejrzeć się po kraju po polach i łakach jak to wygląda a wygląda to wszystko jak jedno wielkie jezioro, wątpie żeby każdy zebrał paszy tyle ile trzeba i ta wydajność równie szybko spadnie na jesieni i zimą, przynajmniej tak mi się wydaje :D

Opublikowano

Hmm a moim zdaniem będzie więcej paszy niż w roku ubiegłym, a co za tym idzie więcej krów w stadach=więcej mleka na rynek. Jeżeli część hodowców nie odpadnie albo zbytu nie będzie to mleko tanie.

Z paszą jest tak że jak rok suchy to moim zdaniem gorzej niż deszczowy. Jak są upały to w zasadzie nie masz czego zbierać a jak deszcze to zawsze trafisz te parę dni pogodnych żeby zrobić sianokiszonkę, to nie siano. Mój kolega robi już drugi pokos traw. Koniczyna i lucerna odrastają bardzo szybko.

Opublikowano

Ale jedna mała poprawka taka kara w wysokości 2 zl za litr nadprodukcji będzie gdy przekroczymy kwotę o 6%(chodzi oczywiście o krajowa kwotę mleczna) i będzie to około 48 euro kary za każde 100 kg powyżej limitu

i moim zdaniem dobrze a niech płacą kary nadgorliwcy i ci którzy chcieli być cwani i nie kupując kwoty produkować nadliczbowa ilość mleka (znam kilku takich co maja kwoty60 tys a produkują 100 tys )

A poza tym tego czy wogóle będą kary to się dowiemy w lutym przyszłego roku wtedy będzie coś wiadomo wiec nie ma co lamentować

Opublikowano

Wiadomo coś nowego o karach za nadprodukcję?

Jak to jest z kwotą z rezerwy, to prawda że w tym roku można dostać tyle na ile się złożyło i kiedy zaczną wysyłać odpowiedzi czy się dostało coś z rezerwy czy nie?

Czy można dokupywać kwoty, zanim dostanie się z rezerwy?

Opublikowano

Tez słyszałem ze maja być takie kary...według mnie jak najbardziej słuszne...choć sam nie posiadam bydła mlecznego....myślę ze jakaś regulacja na rynku jest niezbędna

Opublikowano

Tak tak słuszne, niech karają ideolodzy wielcy się znaleźli, szczególnie Ci którzy nie mają do czynienia w produkcją mleka i nie przeszli przez cudowny system rozdawania i rozliczania kwot mlecznych, bo więcej osób traci kwoty mleczne niż wogóle ktoś dostał coś z rezerwy, poza tym obrót kwotami to też jednen wielki b*rdel, bo mleczarnie "trzymają" kwoty i utrudniają sprzedaż kwoty z jednej do innej mleczarni i najczęściej wychodzi na to że jak już likwiduje 2-5 krowie stado to najczęściej i tak straci kwotę niż komuś odstąpi, a stado krów to nie dystrybutor z mlekiem i licznikiem litrów i jednego roku wycielenia mogą się złożyć tak że różnica rok do roku może sięgać 25% nie wspominając o tym że każdy przecież pracuje nad poprawą wydajność :).

Uważam że system rozliczania kwot mlecznych jest niesprawiedliwy i powinna być przynajmniej średnia geometryczna z chociaż 2 lat

Opublikowano

Myślę że to co gadali w telewizji to spekulacje i raczej na 99% się nie sprawdzą jak co roku...

Myślę podobnie jak ferdek cały ten system rozliczania i rozdawania tych kwot to jeden wielki burdel

Opublikowano

Z tymi karami to jest różnie kiedyś co to był ten bum przekroczyłem ponad 20tys kg, straszyli 1,20 kary ja kupowałem kwotę z 10 tys po 1zł, 4tys wydzierżawiłem a ponad 7 tys zostało i zapłaciłem kare a potem mi to 7 przyznali z rezerw i poco to kupno i te dzierżawy? A kara 40 groszy to taki bum jest a potem wychodzi co innego w tym roku dokupiłem krów przekroczę około 30-40tys i też nie wiem co robić czy kupić czy siedzieć cicho. Według mnie kara chyba będzie bo rok jest dobry paszy jest dużo i krowy doją lepiej ale to i tak każdy się w tym swoim limicie raczej tam mieści a jak przekroczy to nieznacznie a były powodzie tam gdzie zalało paszy nie ma a jak nie ma paszy to nie ma mleka i co tu z tym robić?