Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam jeszcze jedno pytanie: czy da radę założyć siłowniki wspomagające podnośnik ?, gdyż planuje kupić zestaw uprawowo-siewny 2,5-2,7m do farmtraca i nie wiem czy podoła temu zadaniu bez siłowników.

Opublikowano

Witaj. Przy obecnym rozdzielaczu niema szans dołożenia dodatkowych siłowników. Można to zrobić, lecz trzeba zastosować rozdzielacz od modelu 685/690 DT a to podniesie koszty całej modernizacji.

Opublikowano

a to prawda że Farmtrack, 675 DT, Ursus c380 I zetror major, są na tych samych podzespołach? Ursus wychodzi taniej od farmtracka, ma klimatayzacje, chyba za 118 tys brutto ten ursus c 380, ale jak dla mnie to Farmtrack ma trochę lepszą kabinę, i nie raz się przydaje siedzisko dla pasażera, w ursusie tego nie ma, Ta wersja king jest całkiem z tym fotelem pneumatycznym, 

AgroTeam93

Co ty chcesz kombinować? kup agregat z wałem strunowym, + stary poznaniak, = z jakieś 1200 kg to dla farmtracka pryszcz, nawet jeśli byś lepszy wał dokupił, to spokojnie uniesie, 700 kg na przód i w pole ;) 

Opublikowano

a to prawda że Farmtrack, 675 DT, Ursus c380 I zetror major, są na tych samych podzespołach? Ursus wychodzi taniej od farmtracka, ma klimatayzacje, chyba za 118 tys brutto ten ursus c 380, ale jak dla mnie to Farmtrack ma trochę lepszą kabinę, i nie raz się przydaje siedzisko dla pasażera, w ursusie tego nie ma, Ta wersja king jest całkiem z tym fotelem pneumatycznym, 

AgroTeam93

Co ty chcesz kombinować? kup agregat z wałem strunowym, + stary poznaniak, = z jakieś 1200 kg to dla farmtracka pryszcz, nawet jeśli byś lepszy wał dokupił, to spokojnie uniesie, 700 kg na przód i w pole ;) 

Tak to prawda. jedyna różnica to silniki i kabina ursus i farmtrac mają perkinsa tylko ze inne typy a zetor ma swój silnik i df .

Opublikowano

Brakuje w tym temacie wypowiedzi osób które taki ciągnik posiadają, Mam model z początku 2012 r. Nie jest to ciągnik idealny, ale jestem z niego bardzo zadowolony, Pracuje u mnie jako główny ciągnik i nie miałem z nim żadnych poważnych problemów. W kabinie wcale nie jest tak głośno, spokojnie można posłuchać radia, nawet przy otwartych drzwiach. Po całym dniu pracy wcale nie czuję się zmęczony, ani otumaniony, Parę rzeczy można by udoskonalić, np. dźwignie od podnośnika są trochę za krótkie, i dźwignia od hydrauliki za bardzo z tyłu i trzeba się wychylić, ale komfort pracy wydaje mi się, że jest na przyzwoitym poziomie, za taką cenę nie ma co oczekiwać cudów. U mnie na ziemiach III - IV klasa, pracuje przy pługu 4*40 Akpil MIX40, na naprawdę ciężkich kawałkach ziemi trochę go przydusza ale nie opłaca się zmieniać szerokości na mniejszą. Spalanie ciężko jest zmierzyć bo to zależy od wielu czynników i nigdy tego nie robiłem, wiem tyle, że na uprawę zużywam mniej niż wcześniej. Ciężko jest mi ten ciągnik komukolwiek polecić, bo to zależy kto co oczekuję od maszyny jaką kupuje. Ja na pewno nie żałuję, że go kupiłem. 

Opublikowano (edytowane)

Jak sobie radzi ciągnik 75 KM z agregatem uprawowo siewnym 3m?

Edytowane przez a1fe26c2
Gość farmtrac675
Opublikowano

Witam.Gdzie mogę taniej kupić chłodnicę cieczy do tego modelu.Dzwonołem do Mrągowa to mi powiedział 1600 zł.Może da się dopasować jakiś zamiennik?

Opublikowano (edytowane)

Cena i tak jest zbyt wysoka jak na trochę rurek i blaszek...

Instrukcja tego ciągnika mówi coś o chłodzeniu turbiny przed wyłączeniem silnika?

Edytowane przez a1fe26c2
Gość farmtrac675
Opublikowano

Ja mam bez turbiny 2006 r.Niewiem,czy nie dałoby się dopasować od ursusa c-360.Mocowania bym przerobił oraz tunel.Tylko niewiem czy nie będzie za mała.Jak uważacie?Zawsze dużo taniej by wyszło.A może od innego typu ciągnika?

Gość farmtrac675
Opublikowano

Sączy się w miejscu styku żeberek.Ta chłodnica to jakieś cieniostwo,słyszałem,że turecka.

Opublikowano

Ile masz lat ten ciągnik ile mtg ,niestety dzisiejsze ciągniki takie delikatne , ja też mam Farmtraka ogólnie zadowolony, u sąsiadów  są wszelkie marki europejskie ,usterki wyskakują im tak samo jak mojemu FT .Mieliśmy niby ten zabytek Ursusa C-360 jednak pierwsze usterki wystąp-iły po 4000 mtg ale to inne czasy

Opublikowano

Na glebach ciężkich będzie trzeba zwalniać. Na glebach średnich i lekkich nie powinno być problemu. Mowa oczywiście o orce przedzimowej.

Opublikowano (edytowane)

W piachu to żadne męczenie. Jak gliny nie ma dużo, to można taki pług ciągać. Jeśli glina przeważa, to oczywiście lepiej będzie jeździć z węższym pługiem i dla dalszego zmniejszenia oporów orki zamontować odkładnice ażurowe.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

Do tej pory z Farmtrackiem pracował pług 3 skibowy U-023/1. Powiem szczerze, że nie wiem jak tam jest szerokość skiby, ale ciągnik dawał sobie z nim lekk radę. Jedyny problem był taki, że słabo zasypywał bruzdę z poprzedniego przejazdu.

Opublikowano (edytowane)

Z takim pługiem radzi sobie C360. Bruzda, a zapewne ślad po kole niezasypany, bo źle jest ustawiona szerokość pierwszej skiby, a to pewnie z powodu zbyt szerokich opon.

Ten pług ma 105 cm szerokości.

Edytowane przez a1fe26c2