Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w moich okolicach szaleją choroby grzybowe głównie na pszenicy i pszenżycie,wiec nie ma co liczyć na wysokie plony... rok temu były one w granicy 5,5-6 t/ha a w tym nie wiem czy bedzie 3,5t/ha. niestety,ziarno jest drobne a kłosa małe:( do tego jeszcze cały czas deszcz polewa... jęczmienia ozimego jeszcze nie skosiłem,ale wygląda niezle.

Opublikowano

Ja we wtorek skosiłem ok.1 ha jęczmienia niestety fot nie ma bo aparat popsuty i tylko filmy kręci .

Gość maciek08
Opublikowano

u mnie wczoraj padał grad. na niektóre pola nawet niema poco wieżdzać kombajnem. Część zbóż wywaLona a część dosłownie pocięta w strzępy.

wieczorem wstawie fotki.....

Opublikowano

Myślę że pszenicy z hektara bede miał ok 5-6ton :D Z tym Gradem to tragedia :D W zeszłym tygodniu grad padał w wiosce oddalonej o 3km i tylko tam,U mnie padał deszcz a tam grad napierniczał :D

Opublikowano
u mnie wczoraj padał grad. na niektóre pola nawet niema poco wieżdzać kombajnem. Część zbóż wywaLona a część dosłownie pocięta w strzępy.

wieczorem wstawie fotki.....

to tak samo jak u mnie z tym ze nie grad tylko ulewa wystapila :(przenzyto piekne mialem a teraz lezy jak gwozdziem dobite.ehhh

Opublikowano

my dopiero skosiliśmy jakieś 0,5 ha trawy a do żniw to jeszcze jakieś 2 tyg ale jak będzie taka pogoda to niewiem jak to będzie żyto juz dojrzałe niby ale kładzie sie i codzień pada

Opublikowano

tak jęczmienie żółte to sieką. We wtorek koleś siekł właśnie jęczmień Bizonem Rekordem :D byłem akurat podczas pracy a więc nie mam ani fotek ani info ;P Wiem że usiekł 1 przyczepę :D Żniwa się zaczynają :D

Opublikowano

A u mnie jak co roku, zboża po dojrzewały (jęczmienie i część rzepaków) a pogoda do d**y <_< codziennie coś pada także jeszcze nikt nic nie skosił w okolicy :P Czyli zapowiada się kolejna wojna o kombajn jak się pogoda nie poprawi :D

Opublikowano

Trudno szacować ,moje było ładne ale ucierpiało od gradu. Tam gdzie słabsze , to puszczać trzeba talerzówkę, bo słoma stoi kłosem oparta o glebę i na kombajn trzeba dołożyć. Owsy jeszcze zielone, a już częściowo "wymłócone".

Opublikowano

ja dziś dokończyłem rolowanie i mam już 12 ha zgruberowane, tylko coś mocno zboża atakuje grzyb a zwłaszcza pszenice i pszenżyto, 30ha spryskalem i jest inne ale co z resztą to nie wiem jakie to będzie ziarko bo końcówki ma czarne ;/

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja chyba wyjade we wtorek na pierwszy kawałek rzepaku rośnie on na slabszej ziemi , ale to sie jeszcze okaże czy bedzie pogoda

Opublikowano

U mnie coraz blizej zniwa <_< Owies sie zaczyna złocic juz a pszenzyta i zyta juz tylko aby ziarno sie dojrzało bo słoma juz zółta jest szczególnie jak ktos nawozów nie posiał bo mojemu pszenzytu jeszcze duzo brakuje do koszenia :P

Opublikowano

U mnie co drugi dzień pada więc ciężko będzie. Pod koniec tego tygodnia chce wjechać w rzepak (na pniu). Co do zboża, to na mocniejszej ziemi nawet słoma jeszcze zielona więc liczę, że tak pod koniec lipca dopiero.