Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam niemialem cisnienia w opryskiwaczu wiec zrobilem remont pompy.

wymienilem wszystkie te membrany (jedna byla peknieta ) łożyska też zostały wymienione,wszystko poskladalem jak bylo napompowalem tam gdzie jest ten wentel , a tu zoonk cisnienia jak nie bylo tak niema poprostu niepyli tylko kropi i to jeszcze slabo.

Sprawdzilem wszystkie mozliwe opcje na rozdzielaczu , dalej cisnienia niema.

Co moze byc nietak ???

Opryskiwacz polski 300 l bodajze z okolo 1996 roku,marka nie znalazlem nigdzie na nim.

Pomocy ;)

Opublikowano

muj wujek miał podobny problem nawed wstawił nowa pompe i d*pa a okazało sie ze wąz ssawny miał dojscie z gury zbiornika i ta łaczka była nieszczelna ciagneła powietrze chyba ze masz dojscie z dołu to moze byc cos innego

Opublikowano
muj wujek miał podobny problem nawed wstawił nowa pompe i d*pa a okazało sie ze wąz ssawny miał dojscie z gury zbiornika i ta łaczka była nieszczelna ciagneła powietrze chyba ze masz dojscie z dołu to moze byc cos innego

Dokładnie jak pisze kolega. Najprawdopodobniej przyczyna jest rozszczelnienie któregoś z elementów ssawnych. Aby to sprawdzić odłącz od pompy wąż ssący ciecz ze zbiornika i w jego miejsce podłącz jakiś inny. Drugi koniec włóż do wiadra z wodą i włącz pompę. Jeżeli będzie działać to sprawdź kolejno wszystkie elementy doprowadzające ciecz do pompy.

• Like 1
Opublikowano

Problem prawie rozwiklany przy rozdzielaczu byla rozkrecone z boku takie pokretlo na maxa skrecilem nawet ladnie pyli :)

Tylko czemu mi nie pokazuje w ogole cisnienia ???? wymienilem na nowy ten caly zegar a tu dalej nic nie daje ????

Cos mi sie wydaje ze trza bedzie caly rozdzielacz wymienic co wy na to ???? ;)

Opublikowano

To jak to nazwałeś takie pokrętło z boku służy do regulacji ciśnienia! A nie wskazywać może dlatego że nie wlałeś oleju do manometru. Jest tam taki gumowy zbiorniczek w niego wlewasz olej

Opublikowano

A żeby nie zakładać nowego tematu mam problem z ciśnieniem a dokładniej ciśnienie skacze-raz jest dobrze, podwyższone dwa razy a raz spada minimalnie. Stało sie to nagle, filtry wszystkie sprawne i drożne. Co to może być?

Opublikowano

A ja mam pytanie odnośnie lania oleju pod manometr, ile powinno się wlać oleju w tą przeponę w kształcie kieliszka, i jakiego rodzaju oleju, czytałem że musi być rzadki najlepiej wazelinowy, ale skąd ja go wezmę. co wy tam lejecie?

Opublikowano

Co do ciśnienia to będzie zawór ciśnieniowy,ten z rączką co przerzucasz raz na mieszanie raz na oprysk.Olej ja wlewałem superol albo hydrauliczny i było dobrze, ważne żeby nie było powietrza.

Opublikowano

Autor pozwoli że przy okazji zapytam o jeszcze jedno. Mianowicie Nabyłem używany opryskiwacz. Belka 20 szczelinowych rozpylaczy 03. Właśnie dokonałem przeglądu, wymieniłem filtry, rozebrałem i przejrzałem rozdzielacz. wszystko cacy tylko mam problem z ciśnieniem. Na włączonym mieszadle i włączonej całej belce przy 1700RPM w C330M manometr pokazuje 4 bary.Zawór regulacyjny w rozdzielaczu wkręciłem do oporu, przelewem wypływa tylko nie wielka ilość cieczy. Czy takie ciśnienie to norma czy jednak już pompa jest przytyrana? Ewentualnie co może być tego przyczyną?

Opublikowano

AK 52 to nie nazwa pompy tylko oznaczenie aluminium konstrukcyjne 52 prawdopodobnie masz pompe p -40 albo 60.

Takie objawy jakie piszecie są zazwyczaj niesczelnością na układzie ssawny, (wąż, filtr)

albo grzybek dławiący w zaworze się skruszył i cała ciecz idzie na przelew.

No chyba że masz zawór stałociśnieniowy ZTS to mogły przeponki polecieć

Opublikowano

Witam. Podepnę się pod ten post, może mi ktoś pomoże. Ostatnio w opryskiwaczu krukowiaka pojawił mi się problem ze spadającym ciśnieniem. Gdy zaczynam pryskać na manometrze mam 3 bary i ciśnienie podczas pryskania będzie powoli spadało, więc podkręcam na tym zaworze regulacji ciśnienie podczas jazdy żeby utrzymać stałe ciśnienie. Jak zamknę na końcu przejazdu sekcje przy już podkręconym zaworze, to w momencie gdy włączę na następnym przejeździe sekcje do pryskania to na manometrze wybije mi ponad 4 bary. Wtedy reguluje do 3 barów, ale to znowu opada podczas jazdy i tak w koło;(

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie co mógłbym sprawdzić. Problem ten pojawił się dopiero teraz, wcześniej nic takiego nie występowało.

Dziękuje za wszelką pomoc

Opublikowano

filtry sprawdzałes głównie one sa przyczyną takich problemów jak zes opisał miałem kiedys tak samo szlak mnie trafiał az sasiad mi przygadał czy filtry czyscze i faktycznie filtr dolny był zaklejony wyczysciłem oby dwa i problem z głowy

Opublikowano

Filtr dolny na pewno jest czysty bo tamten czyszczę regularnie, sprawdzę teraz górny przy zaworze, niby w instrukcji jest napisane samoczyszczący, ale nie zaszkodzi zajrzeć.

Opublikowano

Witam. 

Mam podobny problem. Opryskiwacz 300l, pilmet.

Pryska ladnie, ale manometr nic nie pokazuje.

Filtry wyczyszczone, olej jest w pompie i pod manometrem, cisnienie w pompie napompowane do 3bar.

Do wymiany manometr czy sprawdzic cos innego?