Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja zawsze biorę pełny skład, czyli coś około 23-25 ton, ale podobno jak się zbierze kilku mniejszych to można wycyrklować trochę mniej, z dokładnością 2-3 tony.

Wcześniej miałem od innego dostawcy, bez rękawa po 155 netto, a tu to 150 netto.

Opublikowano

Hahaha :) troche masz racji, ale stwierdzili ze nie wyrabiaja tam z robota i im sie średnio opłaca na nowy rynek:) tzn ma jeszcze oddzwonic, statek chyba tez dzwonił z tego co mówił

Opublikowano

Tak dzwonilem ale on mi nawet za mloto duzo powiedział wzgledem tego co moge miec i chyba zrezygnuje z tej paszy.

 

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Opublikowano

Na mloto jest 23%. Z mlota chyba zrezygnuje. Na szt przy kosztach z dowozem zostawaloby mi okolo 30gr. Przeraza mnie konserwacja bez rekawu. Przecież to pulpa. I druga sprawa co w zime?

 

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Opublikowano

Kieszenie to mały problem, ja miałem na betonie to przykrywasz tylko malarska folią i na to jakaś stara kieszonkowa to wcale nie taka pulpa ok 25 proc s.m wychodzi ok 30 proc białka w s.m i 45% to zwaczowe a chyba ponad 80 z tego co zostaje jelitowe jak przeliczales ze zostanie 30 gr ???

Opublikowano

Liczac ze dam 6kg mlota a zabiore soje i rzepak proporcjonalnie. Mam kalkulator w exelu do dawek.

Przy cenie mlota 150 netto z transportem i okolo 20zl na tone koszty kiszenia, dodatkowego ambarasu typu przeczepianie wyninaka na szufle. Zostalo właśnie 30 groszy dziennie mniej na sztuke mleczna. Moze jest i wiecej ale nie parktykowalem wiec to tylko moja sucha wiedza.

Mloto ma 30% bialka. Ze wszystkich zrodel które znam ma 25%

Ktos mi powie jak to jest z tym w zime?

 

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Opublikowano

od miesiąca daje świeże mluto,i nie ma szału,parametry mleka pospadały,co tydzień przywoże na przyczepie okolo 4 ton,170 brutto,browar łomża,akłaniał bym się w stronę suszonego,mam nadzieje że po tych żniwach stanieje i mokre i suszone,bo jęczmień poleciał ostro w dół

Opublikowano (edytowane)

Szukam namiarów na firmę sprzedającą Melasę na pomorzu.

Jeżeli ktoś na namiary to prosiłbym o wiadomość na priv.

Z góry dzięki.

Edytowane przez Gospodarz12
Opublikowano

to 13 % to jest udział w masie brutto czy w suchej masie? z mojej wiedzy wynika że młóto ma ponad 30 % białka ale w suchej masie.

 

gdyby miało 30 % w roztworze który ma 25%suchej masy, a 75 wody to

w 1t roztworu musiało by być 300 kg "białka"

czyli 250 kg suchej masy młóta zawierało by 300 kg białka

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v