Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W artykule który podał Banan575 jest napisane ze u dwóch osób jest podejrzenie tej choroby, a u trzeciej wykluczono ją. Jeżeli u dwóch pozostałych też ja wykluczą i nikt nie przywlecze tej choroby do polski to cena wieprzowiny powinna wzrosnąć, co było by dla nas korzystne.

Opublikowano

To wszystko jest śmieszne-przed chwilą w radiu mówili że zwykła ludzka grypa jest o wiele bardziej groźna niż ta "świńska"-WHO ma dane że do tej pory na tą grypę zmarło 7 osób a nie 100 jak ktoś już wcześniej napisał :D

Przecież media muszą z czegoś żyć.

Opublikowano

No niestety teraz widać jaką władzę mają media, i niestety najgorzej na tym szumie medialnym wokół świńskiej grypy wyjdą rolnicy bo pewnie spadnie spożycie mięsa wieprzowego.

Opublikowano

Ta cała grypa to pic na wodę tylko żeby utrudnić i tak już trudne życie hodowców trzody chlewnej. To samo było z ptasią nikt w Polsce nie umarł a tyle drobiu poszło się je...

Opublikowano

"Szkoda, że nie wzrośnie... Może jednak wzrośnie, bo jeśli zagranicą będzie świńska grypa, to przestaną importować do nas wieprzowinkę z zagranicy wink.gif. "- coolman111

Cena na razie wzrośnie( w mojej miejscowości podrożały o 10 groszy- z 4.6 na 4.7+ Vat), ale to się może zmienić jeżeli dalej się ta choroba rozwinie, co miejmy nadzieje nie nastąpi

Opublikowano

Dzisiaj na praktykach w szkole podczas wyrzucania gnoju od świń zauważyłem ze polowa świń dyszy i mocno parska. Nie wiem z czym jest to związane ale dotyczy to tylko młodych prosiąt. Maciorom nic nie było.

Opublikowano

Ja tego nie mogę zrozumieć jak to się samo tak z mutował to coś nie tak moim zdaniem to jakiś koncern farmaceutyczny musiał to z mutować za tydzień lub za dwa tygodnie się okaże że mają szczepionkę na tą grypę a tv mówią że potrzeba 100 dni żeby była dobra szczepionka. A meksyk powinni całkiem zamknąć i żeby nikt z niego nie wyjeżdżał chodzi mi o kwarantanne wojsko powinno pilnować granic. A cenna świń spadnie to tylko kwestia dni to będzie pretekst żeby obniżyć.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Macie jakies sposoby na ograniczenie wypadania odbytów u warchlaków 30-60 kg? 
      Czasami zdarza się u kilku sztuk z dostawy a czasem u kilkudziesięciu. 
      Jak sobie z tym radzicie? 
    • Przez MichałMalec
      Jaką paszą najlepiej karmić trzodę i zaoszczędzić kasy mam około 60 sztuk 
    • Przez Mateusz100
      Witam w lipcu tego roku był program o nazwie bioasekuracja czy cos takiego dla rolników produkujących trzodę chlewną i miała być to jakaś refundacja do 100% czyli rolnik mógł kupić za np. 10 tyś zł jakieś urządzenia przedmioty potrzebne do tej bioasekuracji a oni powinni oddac dokładnie tą samną kwotę 100%. Ja wziąłem trochę sprzętu odzieży na kilka tyś zł dziś dopieru po tylu miesiącach przyszło pismo z agencji przed samymi świętami i podali tam kwotę brutto jaka mi zwróca i ze to jest 100 % a wyszło na to ze dobre 5 tyś zł poszło gdzieś w las bo o tyle mniej dostanę zwrotu więc sie pytam gdzie jest to 5 tyś zł kto je wziął i na co poszło? Miał ktoś z was taki sam przypadek ? Ileż można pozwalać na takie akcje jak był program na zwrot 100 % to rolnik musi dostac wszystko a nie jakieś oszustwa faktury agencja dostała wszystko było i jest... Najlepsze jest to że na jakieś zastrzeżenia i odwołania mam czas 7 dni dziś przyszło pismo tydzień mija w poniedziałek  teraz świeta agencje pewnie zamknięte i jak tu cos zgłaszać odwoływać sie ? po prostu żarty i tyle rolnik całe życie na innych robić musi i jeszcze batem dostanie na koniec... Ma ktoś podobny problem ze nie zwrócili całej kwoty komuś? Proszę pisać śmiało i sie dzielic informacjami. 
    • Przez dicloduo
      Witam, czy są tu rolnicy hodowcy świń?
      Jak są niech napiszą czy otrzymali zwrot za zakup środków bioasekuracyjnych. Płatność miała być w formie krajowej deminimis?
    • Przez ŻakowskiSławomir
      Witam, w związku z przepisaniem na mnie siedziby stada weterynaria wymaga by sporządzić ,,spis,, tzn żywienie ile kg czego przypada na 1 sztukę tucznika np i bydła, robił ktoś coś takiego? ma jakieś dane orientacyjne? ile czego zawiera opcjonalna mieszanka paszowa dla 1 byka/ 1 tucznika? na dobę.

• Dodaj nową pozycję...
v