Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam.

Ostatnio naczytałem się w internetach wiele artykułów poświęconym nawożeniu roślin strączkowych. Na  AF  również nie znalazłem  odpowiedzi na to pytanie . W moim przypadku najbardziej interesuje mnie nawożenie bobu.

Głównym pytaniem jest czy lepszym terminem do wysiewania nawozów fosforowych i potasowych jest jesień( tak jak piszą w tych artykułach )    czy wiosna?    Zamierzam siać  nawozy bezchlorkowe co jak wiadomo,  do tanich nie należą,  a NIKT nie chciałby  puścić z deszczem dużej kasy,  przez jedną niewiadomą.

W moim przypadku gleby są średnie.   to niby wskazane siać na zimę,  ale jednak nie mam  przekonania.

Może ktoś juz praktykował taki problem i podzieli się spostrzeżeniami?

Pozdrawiam

Opublikowano

Najlepszym terminem jest bez wątpienia jesień przed orką, aby to wszystko ładnie wymieszać i podać w strefę korzeniową. U siebie wszystkie nawozy PK sypię na  zimę, może konkretniej pod orkę i raczej nie wrócę już do siania po orce. P wiadomo, praktycznie nie mobilny w glebie, gdzie spadnie tam będzie, a K leci kilka cm na rok to żadne wymywanie. Podsumowując, PK tylko pod orkę.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mtz_820
      Orientuje sie ktos z was jakie sa ceny sruty rzepakowej?
    • Przez krecikuryn
      Otwieram temat bo nie znalazłem konkretnych i aktualnych informacji w tym temacie. Planuje spróbować zasiać groch tarchalska i mam pytanie do kogoś kto ma troche doświadczenia: ile wysiewa sie na ha , czym najlepiej zaprawić, jakie herbicyby, fungicydy terminy?? prosze o pomoc
    • Przez Robert695
      Witam wszystkich forumowiczów.
      zacząłem przygodę z malinami a konkretnie z glen ample 10arów.
      ze względu iż nie wiem jakie opryski i do czego i kiedy stosować proszę o pomoc.
      Gdyz nie wiem od czego opryskac a widzę że inni pryskają.
      Chciałbym aby w tym temacie były tylko informacje o szkodnikach i sposobie ich zwalczania oraz o terminie wykonania oprysku,nazwa oprysku i dawkowanie (ile środka na ile l wody) .Proszę o napisanie od jakiego szkodnika pryskacie, nazwę środka, oraz termin,oraz temperature pryskania, dawkowanie,porę dnia i inne ważne informacje jakie przyjdą Wam do głowy.
      Serdecznie proszę o nie zaśmiecanie tego tematu gdyż myślę ze wiele ludzi z niego skorzysta.
      A wiadomo jak czytamy jakieś fora to chcemy żeby było w miarę krótko o na temat.
      Pozdrawiam.

• Przez Diwad890
      Jak myślicie jak bym za jakis miesiąc wsadzil bób jakaś wczesna odmianę to zdąży jeszcze urosnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v