Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z ekonomicznego punktu widzenia ten szajs nie ma sensu

1zł to mozna wynegocjowac nie bedac w zadnych głupich systemach, wystarczy miec dobry towar 

Opublikowano

 

Witam,

z tej strony administrator Systemu QMP - Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Włączamy się do dyskusji, oraz pozostajemy do Państwa dyspozycji. Z przyjemnością odpowiemy na Państwa pytania.

Serdecznie pozdrawiamy, PZPBM

 

Opublikowano

Witamy na forum A już zacząłem wątpić w pojawienie się eksperta

No to zaczynimy delikatnie

Jakie rasy ,mieszańce będą się nadawać do systemu , kto kwalifikuje bydło ,i kwalifikacja jest na konkretne sztuki czy na stado 

Opublikowano

Jakiś czas temu interesowałem się tym systemem i nie wszedłem w to tylko dlatego że trzymałem bydło uwięziowo po odsadzeniu od mamek. Co takiego ma wołowina QMP czego nie ma każda normalna wołowina od polskiego producenta? Antybiotyki i hormony są zabronione. Każdy karmi albo kukurydza albo kiszonka z traw i do tego odpowiednia pasza treściwa. Więc jakie specjalne zabiegi stosuje system QMP że jest ona lepsza? Na razie brutalna rzeczywistość pokazuje że najlepiej umięśnione sztuki są wypychane na eksport bo po prostu jest tam lepsza cena. U nas zostaje to czego arabowie nie chcieli.

 

Brutalna rzeczywistość jest taka, że wołowina którą kupujesz w sklepie jest różna. Raz z dobrze opasanej sztuki, raz z krowy po kilku laktacjach. Główną przewagą jest powtarzalność. Za każdym razem taka sama, wysoka jakość. Wtedy chętniej kupujesz wołowinę- bo wiesz że potrawa się uda. 

 

Dla mnie cena 15:60 zł netto/ kg WBC za buhaja do 22 mc w U2, i gwarancja że nikt mnie nie oszuka, bo Zrzeszenie tego pilnuje - przysyła klasyfikatora i jest stroną w razie sporu- jest wystarczającym argumentem, żeby być w Systemie. 

...i zarabiać :)

Opublikowano

Ile procent sztuk mieszańcowych innych niż LM wybija się w U2?

Jak kryjesz beznadziejnym buhajem to nigdy nic dobrego miał nie będziesz. Krzyżówka z bardzo dobrym buhajem BB lub Charoleise + intensywne żywienie i można :)

Opublikowano

@debrzyna, do Systemu QMP kwalifikują się wszyskie krzyżówki, które mają zapisane w paszporcie jako rasę MM, oraz bydło czystorasowe ras: LM, CH, SM, AN, AR, SL, HH. Oczywiście każda sztuka, jest również weryfikowana fenotypowo, podczas audytu przeprowadzonego przez jednostkę certyfikujacą.

Opublikowano

Jak kryjesz beznadziejnym buhajem to nigdy nic dobrego miał nie będziesz. Krzyżówka z bardzo dobrym buhajem BB lub Charoleise + intensywne żywienie i można :)

 

Nie każdy kryje BB albo CH bo po prostu nie ma na to warunków. Jak wg Państwa doświadczeń wybijają się angusy i herefordy. Wagowo można spokojnie zrobić 800kg  bez dużej ilości łoju przy dobrej genetyce. I jaka jest różnica w cenie między R a U.

Opublikowano

Zalezy jaka cena,czemu pan ekspert ceny nie ujawni?jak 15 netto to wtedy może sie cos kalkuluje

Opublikowano

Dokładnie. Ja mam teraz na sprzedaż 11 sztuk HH. Na wbc dają 12,80 netto za O. Za kolejne klasy 0,40 więcej. Pewnie w kontraktacji dołożą trochę i do 15 za U niewiele będzie brakować. W TopAgrar jest artykuł o QMP. I tam jest 15 za U ale przy sprzedaży przez grupę.

Opublikowano

A pewien pan z pzhipbm próbował utworzyć grupę producencką podlaska wołowina ,nagadał sie na pana W.tego od qmp ze be że me, ze kukuryku,po jakimś czasie jestem w Szepietowie na wystawie a ten k**wa stoi na stoisku qmp,częstuje wołowinka i podpisuje umowy.pic na wode,fotomontaż ten cały system,oby kasiorę wyciągnąć za certyfikat

Opublikowano

Ja mam  podobno jakieś byki poszły zagranice  istąd do nas przyjechał   pytał czym karmione czy  jest izolatka dla chorych   jaki lekarz leczy  podaliśmy  z faktury  skąd pasze  , wszystko na luzie nic nie sprawdzał za2  miesiące przys łali  certyfikat   nikt  się  o niego  pyta  leży sobie .

Opublikowano (edytowane)

No to po.ile płacą w qmp,napisze ktoś w końcu ¬¬

Edytowane przez bobienko

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v