Skocz do zawartości

Agencja nasienna - opłaty za wysiew własnego materiału siewnego

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

może od pośrednika to jeszcze taka ewentualność istniej ale ja osobiście takiego zakupu bym nie dokonał, a z drugiej strony producenci wysyłają również do inspekcji wykaz klientów którym sprzedali materiał siewny przy rozliczaniu opłaty hodowlanej. I np. przyjmijmy że producent sprzedał firmie X 1t danej odmiany a później rolnik powie że kupił na paragon od tej firmy X 2 tony danej odmiany??? to dalej nie trzeba tłumaczyć co się dzieje.

Kilka lat rozliczałem obrót materiałem siewnym i naprawdę powiązania tam są dość pozazębiane i bardzo łatwo dojść co dzieje się się z materiałem kwalifikowanym i gdzie on trafia. Czasami warto dać te 10-15 zł za tonę opłaty, wspomóc tworzenie nowych odmian i spać spokojnie:)

Opublikowano

może od pośrednika to jeszcze taka ewentualność istniej ale ja osobiście takiego zakupu bym nie dokonał, a z drugiej strony producenci wysyłają również do inspekcji wykaz klientów którym sprzedali materiał siewny przy rozliczaniu opłaty hodowlanej. I np. przyjmijmy że producent sprzedał firmie X 1t danej odmiany a później rolnik powie że kupił na paragon od tej firmy X 2 tony danej odmiany??? to dalej nie trzeba tłumaczyć co się dzieje.

Kilka lat rozliczałem obrót materiałem siewnym i naprawdę powiązania tam są dość pozazębiane i bardzo łatwo dojść co dzieje się się z materiałem kwalifikowanym i gdzie on trafia. Czasami warto dać te 10-15 zł za tonę opłaty, wspomóc tworzenie nowych odmian i spać spokojnie:)

Wspomagać to owszem można ale kupując materiał kwalifikowany - to byłaby przynajmniej motywacja dla hodowców odmian Płacić odstępstwo można ewentualnie do trzech rozmnożeń - za każdym razem odpowiednio malejące - więcej rozmnożeń powoduje ze z wzorcem odmiany dane zboże ma już niewiele wspólnego wiec za co te opłaty to nie wiadomo Pomijam już fakt że samo żądanie tak dokładnych informacji w tych ich wnioskach zostało już przez jeden sąd odpowiednio rozpatrzone i uznane za bezzasadne i naruszające prawa rolników

Opublikowano

Pewność ??? Nie rozśmieszaj mnie Tej jesieni zasialiśmy 4 hektary kwalifikatem C1 i wzeszło może 50 procent Reklamację uwzględniono ale wszystkich kosztów poniesionych na obrobienie pola i tak nie zwrócili więc nie pisz więcej że kwalifikat to jakaś pewność A święty spokój? Wcale nie bo i tak musisz udzielać jakiejś prywatnej firmie informacji o tym co zasiałeś a co jest twoją prywatną sprawą i jest niezgodne z prawem aby żądać tak szczegółowych informacji tylko nikt się za to nie bierze na poważnie

Opublikowano

witam dzisiaj dostalem listem poleconym formularz od AN . jako ze mieszcze sie w przedziale wielkosci gospodarstwa 10-25 musze wykazac tylko ziemniaki ,ale tych nie sadze wiec jest ok . jednak pani przez telefon poinformowala mnie ze mimo ze nic nie zaplace to musze podac wszystkie numery moich dzialek rolnych i tak co roku . jak uwazacie podawac te numer ?

Opublikowano

Nikita Benet

A w jaki sposob sie z nimi rozliczyles jak nie podajesz nr dzialek?

a wielkosc ha podales?

mnie teraz tez namiezyli i mam problem wiedz jak mozesz pomodz jak ty sobie z nimi radzisz bede wdzieczny

pozdrawiam

Opublikowano

chyba, że tak.

Osobiście uważam, że opłaty hodowlane mają sens gdyż proces tworzenia nowej odmiany jest długotrwały, a użycie dodatkowo nowych metod jest kosztowne z uwagi na nowoczesny sprzęt co przełożyło się na drastyczny spadek Polskich odmian po zakończeniu finansowania nasiennictwa przez państwo.

Przecież mamy ogromne tradycje w hodowli,począwszy od stworzenia pszenżyta po rozwój odmian bezerukowych w rzepaku, a i w ziemniaku też są dość spore osiągnięcia. Więc myślę, że warto wspierać hodowców za ich ciężka i mozolną prace. W końcu odmiany tworzone w Polsce są najlepiej przystosowane do naszego "dziwnego" klimatu

Opublikowano

ale wspierać mają chyba wszyscy proporcjonalnie do wykorzystanego materiału siewnego.

Obecnie jest tak - masz 40ha ziemi, 35 to łąki, trafiasz na listę AN - nękają Ciebie o opłaty, sąsiad ma 100ha ziemi, wszystko orne i wszystko obsiewa swoim i nie trafiając na listę nic nie płaci. Kto bardziej korzysta z wielu lat pracy hodowcy? Płaci niestety ten pierwszy bo trafił na czarną listę AN ;)

Opublikowano

To jak trafiasz na ich listę tego nikt nie wie poza nimi samymi Opłaty masz obliczyć sam podobnie jak podać im odmiany zbóż i powierzchnię jaką nimi obsiewasz Trzeba walczyć z nimi w sądzie bo to już za dużo informacji które żąda PRYWATNA bądź co bądź firma Dziwne czemu GIODO się tym nie zajmuje bo jednak takie informacje są sporo warte w odpowiednich rękach i ustawodawca znacznie przesadził przyznając im takie uprawnienia