Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, JozB napisał:

A ja sprzedałem w poprzednim roku za 760 netto i transport podstawiali. Gdybym co poniektórych słuchał na forum, to już 14 stycznia bym popchał, ponieważ ciuchcia z ukrainy przekraczać miała nasze granice :D .  Koniec stycznia, a niektórzy wieszczą, że już dobrze zrobili sprzedając w grudniu, bo cena 10 zł do dołu spadła. Ręce opadają jak się czyta takie posty. Wstrzymajcie się z komentowaniem do końca maja chociaż. Jeszcze zima może wrócić na wiosnę z tego co widać na długoterminowych

Udało się, a na przestrzeni lat i tak wygyrał ten co sprzedawał w terminie prze zemnie wspomnianym ;d

Opublikowano
Dnia 25.01.2018 o 17:18, JozB napisał:

A ja sprzedałem w poprzednim roku za 760 netto i transport podstawiali. Gdybym co poniektórych słuchał na forum, to już 14 stycznia bym popchał, ponieważ ciuchcia z ukrainy przekraczać miała nasze granice :D .  Koniec stycznia, a niektórzy wieszczą, że już dobrze zrobili sprzedając w grudniu, bo cena 10 zł do dołu spadła. Ręce opadają jak się czyta takie posty. Wstrzymajcie się z komentowaniem do końca maja chociaż. Jeszcze zima może wrócić na wiosnę z tego co widać na długoterminowych

Dobrze mówi.

Opublikowano (edytowane)

U mnie sąsiad również spanikował i wywiózł pszenice, pewnie jeszcze taniej niż ja w żniwa bo dostałem 700br ale parametry bdb a u niego licho. 

@@@ edit 

mam takiego znajomego, który czekał z pszenicą 2 lata, leżała mu na stodole ale że hajsu nie potrzebował to wyczekał aż ją sprzedał po 1000/br i brali jak leciało. Osobiście jeżeli miałbym na stanie pszenice i kasa by mi mocno nie piliła to bym na pewno teraz nie sprzedał po tej samej cenie co z pola, trzeba czekać.

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

też czytam ten temat i widzę że niektórzy biorą za pszenicę tyle Netto co u nas Brutto. Środek Polski, bliżej portów to cena lepsza i tak to jest. Ale wole nie szukać i sprzedawać tam gdzie kasa pewna. Na wsi i w okolicznych wioskach nie jeden szukał bo jest 20-30zł/t drożej. Przelew 30dni przedłużyłem się na 3 miesiące, był przypadek że przedłużyło się o 13 miesięcy, a tez była pewna prężnie działająca firma Ko..x której kolega sprzedał 50t i za miesiąc ogłosili upadłość, a miało być 20zł drożej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v