Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak na razie to (ewentualnie) nawóz-> brony 20-stki specjalnym zygzakiem pod kątem 45 stopni(po skończonym bronowaniu efekt jest jak bym 2 razy jeździł) no i siewnik ze zgrzebłem.

Opublikowano

agregat-->nawóz--->siew jak bedzie aktywny to tylko nawóz--->agregat+siewnik... nie ma sesu więcej... to i tak mało co pomoze a tylko w koszty sie niepotrzebne wchodzi... a cigniki na serwatke nie pojadą;p

Gość Profil usunięty
Opublikowano

gruber -> orka z wałem -> nawóz -> uprawo-siewny

Kwartet uprawowy ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Na orane to uprawka->nawoz->uprawka->siew;D

Opublikowano

Ja w od tego roku orka pod kukurydzę (obornik muszę przeorać)+ ciagane wałki od starego agregatu za pługiem potem może agregat zależy jak pole będzie wyglądało po wałkach za pługiem.

Normalnie pod zboże nawóz agregat sianie.

Opublikowano

Po orce.

zboża/qq

włóka

nawozy

agregat na raz

siew

pod burak/warzywa itd.

włoka

nawozy

agregat, agregat (płytko)

siew

Brony, wałki, kultywatory juz chyba od 5lat praktycznie się nie uzywa ;)

Przyjdą mokre lata to zmieni się system upraw :P

Opublikowano

pod buraki=orka>agregat ścierniskowy>nawóz>rotor+paker>siew buraków ; pod zboże=nawóz w orane>i zestw uprawowo-siewny

Opublikowano

Zastanawia mnie fakt czemu niektórzy rozsiewają nawozy przed orką? Może mi ktoś to wyjaśnić?

Tak wogóle proponowałbym aby każdy wyjaśnił dlaczego akurat taki system uprawy stosuje co byłoby skarbnicą wiedzy dla innych użytkowników/początkujących rolników.

Inna sprawą jest fakt iż niektórzy robią chyba zbędne przejazdy jak chociażby kultywatorowanie po orce, ale jak już wcześniej wspomniałem - najlepiej jakby każdy uzasadnił swój sposób uprawy gleby.

Może opisze pokrótce mój sposób uprawy pod zboża ozime.

Nie posiadam na razie agregatu podorywkowego co by skutecznie przyśpieszyło prace oraz spowodowałoby spore oszczędności czasu oraz gotówki.

Orka>Siew nawozów>Zestaw uprawowo-siewny.

Czasami, ale to bardzo rzadko stosuję po orce tradycyjne "bronowanie",ale tylko wówczas gdy orka nie została zbyt dobrze wykonana oraz z pędu do tradycji mojego Ojca :). Ja osobiście jestem przeciwny bronowania gdyż przesusza to zbędnie pole zwłaszcza na glebach 4b,5 i 6 klasy jakie posiadam.

Nawozy rozsiewam po orce co powoduje znacznie lepsze efekty. Wraz z deszczem rozpuści się i będzie powoli przenikać przez kolejne warstwy gleby. Zestaw uprawowo siewny to moim zdaniem wielki luksus na który możemy sobie pozwolić od kilku lat. Przede wszystkim pole jest równe - nie ma kolein, wschody zboża bardzo dobre, równomiernie na całym polu. Ponadto oszczędzam na przejazdach i paliwie.

Moim zdaniem jest to odpowiedni sposób uprawy, jeśli macie jakieś zastrzeżenia to proszę pisać, bardzo chętnie wysłuchuję sugestii i chcę się uczyć nowinek i sposobów uprawy :)