Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 godzin temu, XTRO napisał:

ja płaciłem bodajże 14zł od tony za sam rozsiewacz. Rozsiewałem swoim ciągnikiem i sam ładowałem

To żaden interes, mi przytaszczyli ponad 30 to na naczepie to sobie policz 30x 14zł =420zł , ja zapłaciłem 180zł więcej, ręce w kieszeni, ciągniki w garażu... 

Opublikowano
Dnia 7.12.2017 o 22:44, Zefir napisał:

usługo biorcy nie interesuje że sprzęt jest w kredycie :) Usługa wykonana i pieniądze mają być i tyle ja tam normalne ceny biore za usługi i da się żyć tylko sprzęt odpowiedni trzeba mieć najlepiej ergonomiczny i ekonomiczny niektórych nie obchodzi czy będziesz mu pryskał ciągnikiem za 500 tyś czy za 50 on patrzy na opryskiwacz tak samo z innymi sprzętami :)

Zefir sprzetu super nie mam. może jakiegoś złomstwa też nie, tak z głową i pośrednio. Ale jaki by nie był tani nie jest, trzeba go przede wszystkim utrzymać. A ciężko jest to zrobić przy obecnych stawkach. A co do jakości usługi. Nauczony jestem robić robić porządnie albo wcale. Jak się czegoś podejmuję to musi to być zrobione "ze smakiem". Nie vcierpie patyractwa! Może i dlatego mam tez dość wysokie koszta :P

Opublikowano (edytowane)

Po 35 ? To z czego te lemiesze ? Z Nibylandii , tak i ta twoja usługa ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Ja płacilem w tym roku 400zl/ha NewHolland TC cos tam nie pamietam dokladnie +100zl (1kurs 6km w jedna strone ) za transport przyczepa 10t wchodzilo ponad 12t 

Opublikowano

@warchest

Ile ha do zaorania? Jakie kawałki? Teren równy? 

Ja koło tych 300zł/ha biorę, kwestia jaki kawałek, ile ogólnie do zaorania itd.

Jeśli chodzi o koszenie kukurydzy na ziarno, to miałem 2 usługodawców w tym roku i obaj brali po 350zł/ha. Jak już tak temat poszedł - ile brać za koszenie rzepaku i zboża? Średnie plony rzepaku 3-4t/ha, pszenica do 9-10t/ha. Przy rzepaku raczej jedna stawka, ale jeśli chodzi o pszenicę to jak koszt usługi ma wzrastać w stosunku do plonu? Ile brać za dojazd kombajnem od km?

Opublikowano

MarcinPykuS

do zaorania nie duzo bo z 7 ha w 4 kawalkach z miejscami bardzo mokrymi ale blisko . po 300 zł to ja bym bardzo chetnie orał tylko zeby robota byla . z tego co w terenie sie orientuje 200 -220 zł hektar ewentualnie 150 koni ciagnik i 5 skib to 260 zł godzina . sprzetu w brut jak nie pojedziesz np kombajnem do 2 dni od zamowienia to juz nie masz ciecia a i tak ciecia tyle co kot naplakał  bizon rekord od ha prawdopodobnie 300 złhektar . a od kukurydzy słyszalem ze z poczatku brali 350 zł hektar ale ze sprzetu przybylo to juz nowym nh tc 320 złha i male kawalki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v