Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak jest ,witaj ceno 3,..???? .Wczoraj to były notowania giełdy isn a dziś giełdy vezg czyli stowarzyszenie producentów i przetwórców i ustalane jest na tydzień,teoretycznie ta cena obowiązuje podmioty skupujące na terenie Niemiec i na wschód od Odry w przypadku spadków jak wzrosty to już niekoniecznie. Wczoraj sprzedane 4,53 netto 8szt

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Pewien mój znajomy posiadający rozliczne znajomości między innymi w ARiMR opowiedział mi jak pracownicy tejże instytucji przeżyli leki szok jak okazuje się że posiadamy około 6 milionów sztuk świń ( spis inwentarza na koniec roku , co prawda jeszcze nie skończony ) a według ich spisu i prognoz  posiadamy  około 11milionów ,a żeby było śmiesznie by  być samo wystarczalni musimy posiadać około 19 milionów 

Opublikowano

jakoś mnie to nie dziwi ilu nas się zostało  mało co u mnie w gminie jest nas jeszcze ok 14 a w całym powiecie (kłobucki) info od weta podczas kontroli jest 15 którzy utrzymują powyżej 100 sztuk  ja już też mam powoli dość ale jeszcze trzy lata biznesplanu modernizacji mnie w tej branży trzyma 

Opublikowano
szczypka Ty tam trochę świń utrzymujesz jednak, ile rocznie obrocisz ich? fakt dołki cenowe nikomu się nie podobają, ale ogólnie cały rok może każdy podsumować jako udany cenowo, przynajmniej u mnie tak jest
Opublikowano

Obecny rok był dobry,ale w następnym to może być nieciekawie,jedynie co daje szansę na wzrost ceny to otworzenie rynku rosyjskiego na import z Niemiec ,inaczej zostaje tylko chów nakładczy i prawdopodobnie oto chodzi .

Opublikowano
1 minutę temu, ws71 napisał:

Obecny rok był dobry,ale w następnym to może być nieciekawie,jedynie co daje szansę na wzrost ceny to otworzenie rynku rosyjskiego na import z Niemiec ,inaczej zostaje tylko chów nakładczy i prawdopodobnie oto chodzi . W mojej miejscowości jest 9 co ma powyżej 200 rocznie,oczywiście w systemie zamkniętym

Opublikowano

Fakt. Coraz więcej ludzi ma dość i przechodzą na nakładczy. Bez stresu bynajmniej. W piątek przyjeżdża warchlak i się zastanawiam czy też go w nakładczy nie wziąć i mnie to wszystko w d... 

We wtorek pojechało 100 sztuk 5.9 netto za E.

Opublikowano

ile sprzedaje rocznie tyle sprzedaje nie będziemy się tu licytować kto więcej fakt w tym roku była cena jeden rzut sprzedałem po 6+vat ale co z tego jak w tym tygodniu pojechały po 4.4+vat a za tego warchlaka dałem po 240 zł  dobrze że jajka w cenie to się jakoś przeżyje 

Opublikowano
18 godzin temu, kiko80 napisał:

ja pier... co sie dzieje nic dziwnego ze ludzie z prosiakami uciekają

Gdzie uciekają jak prosię w cenie? Może podwyżki cen zboża osłabią popyt na prosiaka to może ustabilziuje ceny

Opublikowano
3 godziny temu, Dawid727 napisał:

Fakt. Coraz więcej ludzi ma dość i przechodzą na nakładczy. Bez stresu bynajmniej. W piątek przyjeżdża warchlak i się zastanawiam czy też go w nakładczy nie wziąć i mnie to wszystko w d... 

We wtorek pojechało 100 sztuk 5.9 netto za E.

Bierz bierz to choć gnojowicy będziesz miał pod dostatkiem ;)

Opublikowano
11 godzin temu, turtojs napisał:

szczypka Ty tam trochę świń utrzymujesz jednak, ile rocznie obrocisz ich? fakt dołki cenowe nikomu się nie podobają, ale ogólnie cały rok może każdy podsumować jako udany cenowo, przynajmniej u mnie tak jest

No rok był niezły nie ma co narzekać jak ktoś w kredyty nie poszedł to da się żyć

Opublikowano

Staszek tyle tylko, że jak długo się w to bawie to teraz wyjdę najgorzej ale i tak nie na minus... A warchlak cenowo wygląda ok  za najwyższy status z kolczyka sprawdzonego... po flaszce i przespanej nocy jednak pierdziele ten nakład ;)

Gnojowicy nic... 500-600 sztuk na rzut stówa na płytkiej reszta głęboka :)

Koniec spamu.

Opublikowano

Długo to już nie potrwa jak większość będzie w nkładczym to wtedy będiesz zadowolony jak gnojowica ostanie tam gdzie wsedł tuc nakładcy tam większość rodinnych gospodarstw doprowadzono do ruiny u nas będzie tak samo

Opublikowano

Ostatnio sprzedawałem po 4,10 +vat a teraz będą po 3,90 pewnie :( Jak tu pracować jak zysku żadnego ... Gość co ode mnie bierze od 3 czy 4 tyg wozi dodatkowy transport świń do zakładu w piątek bo tak to tylko we wtorki woził czyli zbyt i zapotrzebowanie jest a cena ? no ale o sie dziwić tacy są prywaciarze. Tylko jest druga strona medalu puste chlewnie .. mam kolegę co ma nową chlewnie na 600 świń w cyklu zamkniętym pusta stoi zostało 5 macior które też pójdą do skupu i takich chlewni w mojej okolicy jest pełno . Tu nie potrzeba jakiś programów unijnych żeby odbudować pogłowie trzody tylko stabilna pewna cena której raczej nie bedzie bo na zachodzie na rękę  jest by tu świń wcale nie było Niemcy , Duńczycy nas nakarmią po to kupiono przez Duńczyków np Sokołów by mieć swój zakład u nas . Myśle że lepiej nie bedzie od lat jest tak  samo chwile po płacą a później znowu dołek rządy sie zmieniają a swiń coraz mniej !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v