Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niby nie ten temat , ale dotyczy , to zapytam . Miał już ktoś kontrole w związku z ASF ? Czego najbardziej się czepiają i jak bardzo ? No i ciekaw jestem czy ktoś mandat zarobił ? Pytam bo trzeba by się przygotować , bo w naszych stronach zaczynają się "naloty" .

Opublikowano

asf czy dobrostan? Ja mam w środę z dobrostanu

5 godzin temu, ws71 napisał:

81,5%,mięsność śr 57%,byłoby lepiej ale 3szt trafiły w U i one zaniżyły cenę i mięsność

ja bym miał wtedy 4,89 przy takim wyniku. Bardzo dobry wybój jak na Kutno. Wiesz ile czasu minęło od ostatniego posiłku do uboju?

Opublikowano
rozumiem, że ten wyboj liczony z wagi brutto bez potrąceń, bo nie powinno być potrąceń na wbc, ale niektórzy obcinaja 2%, i nagle wybojowosc jest wysoka, żeby potem nie wyszło, że wyboj był na poziome 79,5% ;-)
Opublikowano

Czyli rozumiem że u Cb też na żywo nie potrącają bo inaczej nie ma co porównywać wgl

Opublikowano
na żywo powracają, różnie ja mam 2 kg sztuka akurat, są tacy pośrednicy co 2%. ja dwa razy oddawalem w swoim życiu na wbc i nigdy żadnego potrącenia nie było, wyboj wyszedł około 78 % wtedy
Opublikowano

Teoretycznie było mówione że do 17 -tej w dniu zakupu powinny być w ubojni,odstawiane prosto od karmika,ale jak wygląda to rzeczywiście to nie wiem,co do wyliczenia wyboju ja przyjmuję wagę netto,według mnie największe znaczenie ma czas między sprzedażą a ubojem,dawniej jak świnie szły bezpośrednio na ubój z samochodu to wybój z wagi netto wychodził 83% ,z brutto 81%,netto też przyjmuję aby przeliczyć na żywo,kiedyś bawiłem się skupem i przy mięsnych świniach wychdzilo że traci między skupem a zakładem 2-3kg/szt

Opublikowano

netto, brutto?

waga żywa- waga półtusz. I to jest wybój dla mnie.

Ja zawsze ładuję o 8 rano a bite są zazwyczaj 22-23 wieczorem. Dlatego wybój średni mam ok 77%. A odliczanie przy sprzedaży na wbc to jakieś nieporozumienie. Przecież i tak płacą za półtusze. Jedynie wybój wyjdzie większy co i tak nic nie zmieni bo tyle samo dostaniecie na rękę co by nie odliczyli strączki

Opublikowano

A nie jest przypadkiem obecnie  tak że świnia musi po transporcie odczekać 24h na ubój,ja mam wyliczaną wybojowość przez zakład na fakturze i nie pasuje ani waga netto ,brutto i jak to wytłumaczycie

Opublikowano

Rolnik1973 faktycznie 2 przypadki:

608 przypadek stanowią zwłoki dzika znalezione w lesie w pobliżu miejscowości Stanisławów I (gmina Nieporęt, powiat legionowski województwo mazowieckie), w odległości ok. 140 km od granicy polsko - białoruskiej.

Od padłego dzika pobrano próbki do badań laboratoryjnych w ramach monitoringu tej choroby. Powyższy przypadek ASF został potwierdzony badaniami laboratoryjnymi wykonanymi w krajowym laboratorium referencyjnym ds. ASF (wyniki otrzymane w dniu 17 listopada 2017 r.). Zwłoki dzika zostały poddane utylizacji.

609 przypadek stanowią zwłoki dzika znalezione w lesie w pobliżu miejscowości Legionowo (gmina Jabłonna, powiat legionowski, województwo mazowieckie), w odległości ok. 140 km od granicy polsko - białoruskiej.

Od padłego dzika pobrano próbki do badań laboratoryjnych w ramach monitoringu tej choroby. Powyższy przypadek ASF został potwierdzony badaniami laboratoryjnymi wykonanymi w krajowym laboratorium referencyjnym ds. ASF (wyniki otrzymane w dniu 17 listopada 2017 r.). Zwłoki dzika zostały poddane utylizacji.

Prawdopodobnie jest już za Wisłą gmina Grodzisk Mazowiecki ale na stronie GIWu nic jeszcze o tym niema.

U mnie czerwona strefa od 1 września i nie było żadnego dzika z ASF ani świń a cena 3,80 netto.

Opublikowano

ASF jest po to aby Ci mali i Ci średni zrezygnowali z hodowli trzody chlewnej w Polsce.ASF będzie dopóki jeden po drugim zrezygnują . A później będą powstawać fermy trzody chlewnej opierane najczęściej na materiale hodowlanym z zagranicy lub kontraktacje ,

Kto wie czy za rok czy dwa bydło nie będzie "chorowało"

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, ws71 napisał:

A nie jest przypadkiem obecnie  tak że świnia musi po transporcie odczekać 24h na ubój,ja mam wyliczaną wybojowość przez zakład na fakturze i nie pasuje ani waga netto ,brutto i jak to wytłumaczycie

W Pini każda sztuka jest osobno liczona. Ja zazwyczaj ładuję 100sztuk na auto. Waga żywca np 11000kg . Po uboju jak wybój wyjdzie 78% to waga półtusz będzie 8580kg . Pośrednik  jakby odjął 2% strączki z 11000 kg to wybój wyjdzie 79,6%. Ale i tak mi zapłacą za 8580kg półtusz. Jedynie za żywą wyjdzie inaczej.

przykład ceny netto. 8580kg x 5,9=50622zł

żywa bez strączki 50622zł/ 11000kg=4,602

żywa ze strączką 11000kg-2%=10780kg. Dostanę za półtusze 50622zł /10780kg=4,69zł

jakby nie patrzeć na konto powinno wpłynąć tyle samo. Jedynie przy sprzedaży na wbc dostaniesz tyle ile ta świnia jest warta, a na żywą pośrednik nie będzie ryzykował i raczej da mniej

Edytowane przez saszeta
Opublikowano

zostaną fabryki świń a rolnicy będą w chlewniach pająki hodować 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v