Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do Was takie  pytanie.  Wymieniam  się z hodowca brojlerow obornik za słomę. Z jednej belki 120 wychodzi około jeden rozrzutnik ptu-4 (3,5x2x1m ) Takich rorzutnikow poszlo 12/ha. Czy nie za dużo? Jakie  powinno być waszym zdaniem nawożenia organiczne na wiosnę?

Opublikowano

Wiesz jak jest ładowane turem to jest takie trochę nastroszone. Nikt tego nie depcze. te 4-5 belek starcza na jeden wsad czyli około 8700 sztuk brojlera. i jest z tego 4-5 rozrzutników.  jak jest wilgotno to ścielą więcej.  tak około 6 belek bo jak jest mokro to musza dościelać. ale wtedy to nawet i 7 rozrzutników będzie 

miejscami jak zbieram to same kupy są na wierzchu. 

Opublikowano

A w tym rozrzutniku to nadstawki miałeś tak? Jak 12 dałeś rozrzutników to już bardzo dużo. Na pewno ponad 30ton/ha. Jak słaba klasa gleby i sucha wiosna to będzie paliło. Od brojlerów pomiot ma najwięcej azotu. 

Wracając do tematu słomy to mało bel dajesz i dobrze na tym wychodzisz. U mnie jeden chciał 40 bel słomy na rzut 30000 brojlerów. Na 40-45 dni wydało mi się za dużo tej słomy i odpuściłem. 

Biorę od gęsi tam na rzut daje 120bel 120 i na jesień odebrałem około 220ton obornika. Wychodzi około 1 bela 2 tony obornika. 

Opublikowano
9 godzin temu, jedrus2020 napisał:

Witam mam do Was takie  pytanie.  Wymieniam  się z hodowca brojlerow obornik za słomę. Z jednej belki 120 wychodzi około jeden rozrzutnik ptu-4 (3,5x2x1m ) Takich rorzutnikow poszlo 12/ha. Czy nie za dużo? Jakie  powinno być waszym zdaniem nawożenia organiczne na wiosnę?

nawożenie na wiosnę powinno być zerowe jedynie możesz sypnoć coś potasu , jak masz niskie zawartości . I musisz pilnować skracania żeby sie nie wyłożylo , toż to prawie 50 ton prawie samego pomiotu

Opublikowano (edytowane)

było ładowane mniej więcej tak:  tu akurat podłoże z pieczarek było wożone. 50 ton  to chyba nie było. możne kolo 40.

ale nadmiar chciałem sprzedać to  byl problem z transportem.

Edytowane przez jedrus2020
Opublikowano

a powiedzcie co lepiej posłać na tym polu na wiosnę? ziemia dosyć gliniasta. zastanawiam się albo nad jeczmieniem albo pszenzyto jare. jeczmien będzie na pewno łatwiej w pionie ustabilizować niż pszenzyto. Ale już sam nie wiem.

Opublikowano

Czytam ten temat i sporo stosujecie pomiotu. Ja i niektórzy się obawiają czy nie położy pszenicy przy dawce 6t na ha o ile czarna białostocka 3.5t da radę. Mokry pomiot, same bobki. Stanowisko po rzepaku. Zamierzam siać wcześnie (za ok 2 góra 3 tyg) ok 225szt. Śląsk ziemia 3kl

Opublikowano

Na takiej ziemi trzeba dużo deszczu i czasu żeby mówić o wymywaniu, aczkolwiek rację masz. Pszenica ozima w warstwie do 20cm tworzy ponad 80% korzeni a reszta do 50cm. Zauważyłem że bardzo udzielasz się w tym temacie i chciałbym od ciebie uzyskać te informacje bo jesteś bardzo doświadczony. W takim razie co polecasz? Rozrzutnik czarna białostocka 3.5t + Zetor forterra da radę z mokrym pomiotem? Same bobki. Akurat samochód by mi pasował dlatego taka dawka. Ewentualnie jakby się opłacało to fliegl by rozrzucił.

Opublikowano (edytowane)

Ja dawałem obornik kurzy słomiasty na jesień przed orka pod oziminy, na jesieni super zboże tak gdzieś do połowy maja gdzie już zaczęło brakować azotu, a było to na rędzinie, więc albo wymyło albo zboże wykorzystało. Chociaż nie ma gdzie wymyć bo 50cm pod powierzchnią jest lita opoka. Plon jęczmienia ozimego 6,2t/ha. Dawka była naczepa 35m3 na 2ha. Myślę, że dając 1,5-2 naczepy byłoby w sam raz. 

Ewentualnie myślę zrobić eksperyment i rozrzucić go na wiosnę zamiast saletry, której jeszcze nie kupiłem. Ale to znów troche się zajeździ zboże...

Edytowane przez MarcinC360
Opublikowano

Witam. Jak to w końcu jest z tymi zawartościami składników? Więcej % jest w słomiastym od brojlerów czy w takim z taśmy od kur niosek? Badał ktoś i może się podzielić informacjami? Ludzie u mnie mówią różnie A nie mam jak przebadać póki co. "Na oko" wydaje się że od niosek jako że nie zawiera w składzie słomy to powinien być bardziej wartościowy ale tu we wcześniejszych postach ktoś wspominał że jednak ten od brojlerów  lepszy?

Opublikowano (edytowane)

To trochę jak z saletrą i mocznikiem. Mocniejszy i dłużej działający jest slomiasty od bojlera. A szybszy w działaniu jest od nioski z klatki bo nie ma slomy. W tym pierwszym część azotu pójdzie na rozkład slomy ale później i tak wróci do gleby. Mocniejsza pasze dostaje brojler i dlatego gnój jest mocniejszy

Edytowane przez saszeta
Opublikowano

Panowie ja w tym roku pod pszenzyto ozime dawałem pod pług 10-8t pomiotu suchy bobek. Stanowisko po łubinie wąskolistnym na ziarno który plonował 2t/h. Ile to może być N łącznie ???

Opublikowano (edytowane)

Może inaczej. Jest dobrze przykryty a zboże go siegnie bez problemu. Ja bym już odpuścił jakiekolwiek nawożenie mikro i makro. Trochę mogło być strat przez wmycie w głąb ale przy tych cenach N nie szalał bym już 😜 Jak to pszenżyto wygląda teraz? Bo z łubinu i pomiotu azot będzie działał jak będzie ciepło.

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

Pszenżyto jest dość gęste. Ma 4-5 mocnych rozkrzwień plus jakieś mniejsze. Kolor nawet nawet. Azotu na razie nic nie dostanie. Pozostało czekać z fungi i Modus oraz siarczan. Pomiot dawałem jednego dnia a drugiego zaraz orka żeby nie było strat. Obok jest żyto po trochę nie udanej facelii też na pomiocie to kolor ma ciemniejszy. Tak jak mówisz trzeba czekać na ciepło i obserwować co się dzieje. Pierwszy raz daje pomiot. Przy tych cenach nawozów nie ma co szaleć z dodatkowym N. 

• Like 1