Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!PO remoncie silnika w moim zetorze 5211 (olej,wymiana tłoków,panewek,bez tulei)nastąpił problem w postaci odpalania po postoju ok.4-6h.tzn.jak chce go rano zapalić to rozrusznik kręci go z 10-15s jak już zapali obroty utrzymują się na poziomie tak niskim,że świeci się kontrolka ładowania,po 10-15 s takiego stanu silnik załapuje i przechodzi do normalnej pracy,lecz bardzo dymi na niebiesko - biało i ciśnienie na zegarze ciśnienia oleju jest ok.50-60 .nie wiem czy ponownie rozbebeszać silnik i wymieniać tuleje czy jak pójdzie na wiosne w robote to się ustabilizuje.dodam jeszcze,że już sobie pochodził ok.25 mth na wolnych obrotach i przy szambiarce.

z góry dziękuje za pomoc,pozdrawiam

Opublikowano

witam.proponowałbym sprawdzić jeszcze raz zawory,dociągnąć ponownie głowice .

trzeba popatrzeć czy nie cofa się paliwo, założyć 2 lub 3 ściągacze na przewód zasilający pompę,dodatkowo na przewodzie przelewowym z wtrysków

pozdrawiam.

Opublikowano

Piszesz że dymi na niebiesko znaczy że niespala paliwa (wina może leżeć po stronie sprężania {niewymienione tuleje}, źle ustawionego rozrządu, źle ustawiony kąt wtrysku). Co do zapalania to moga to być przyczyny jak wyżej napisałem albo zapowietrza się układ paliwowy (sprawdź czy czasem nie jest zapowietrzony jak jest odpowietrz, odpal ciągnik- niech wile pochodzi, a następnie następnego dnia sprawdź czy znowu się nie zapowietrzył). A dymi na biało to pewnie różnica temperatur. Trwa to pewnie jakąś chwile i później dymi na niebiesko- tak jest?

Opublikowano
Witam!PO remoncie silnika w moim zetorze 5211 (olej,wymiana tłoków,panewek,bez tulei)nastąpił problem w postaci odpalania po postoju ok.4-6h.tzn.jak chce go rano zapalić to rozrusznik kręci go z 10-15s jak już zapali obroty utrzymują się na poziomie tak niskim,że świeci się kontrolka ładowania,po 10-15 s takiego stanu silnik załapuje i przechodzi do normalnej pracy,lecz bardzo dymi na niebiesko - biało i ciśnienie na zegarze ciśnienia oleju jest ok.50-60 .nie wiem czy ponownie rozbebeszać silnik i wymieniać tuleje czy jak pójdzie na wiosne w robote to się ustabilizuje.dodam jeszcze,że już sobie pochodził ok.25 mth na wolnych obrotach i przy szambiarce.

z góry dziękuje za pomoc,pozdrawiam

Opublikowano

wtryski były sprawdzane na maszynie którą posiadam na 175 , a co do pompowania to ja go muszę zawsze pompować ponieważ już od zakupu(jakieś 7 lat temu)paliwo sikę cofa i trzeba go pompować

Opublikowano

chyba jeszcze i pierścienie wymieniłeś ? w każdym bądź razie mała kompresja ,którą można byłoby sprawdzić . Weź kup oryginalne zestawy naprawcze i nie baw się w takie oszczędności bo to chyba nie warto za robotę

Opublikowano

moj tez tak ma ,remont w tamtym roku -900mtg zrobilem i nic sie nie ulozylo,jak podpompuje to i tak kiepsko pali-tyle ze wiecej dymu,nie raz w garazu nie idzie oddychac,wiec nie pompuje.teraz mi sie nie zapowietrza,chocby pare dni stal.

ma cos z zaplonem od wielu lat[kupilem uzywany]mial zabek na pompie spilowany.jak zrobilem remont to na spilowanym nie zapalil i trzeba bylo dac na oryginalne ustawienie. jak podgrzeje lub jest cieplo to pali od strzala,wiec nic nie kombinuj tylko czekaj na wiosne

Opublikowano

zrozum jedną rzecz; tuleja i pierścienie z nią współpracujące nie zużywają się na całym swych obwodach w jednakowy sposób tzn. ,że jak wstawisz nowe pierścienie których zewnętrzny obwód będzie kołem do tulei której środek jest elipsą (jajkiem) to będziesz miał większe przedmuchy powietrza niż przed wymianą !!! I właśnie dlatego gorzej Ci odpala i dymi na niebiesko co nie zawsze musi też być wynikiem spalania oleju . Tutaj leży cała przyczyna twoich problemów :) Co do zapowietrzania ; pamiętajcie ,że zbiornik paliwa jest poniżej pompy zasilającej i przelewu z pompy wtryskowej. Wniosek jest taki ,że wszelkie przewody paliwowe oraz podkładki miedźiane pod śrubkami ,szczególnie tymi nad wtryskiwaczami muszą być IDEALNIE SZCZELNE . Ten warunek musi być spełniony i zapomnicie o jakimkolwiek pompowaniu!!! Chyba ,że w zbiorniku zrobi się pusto :)

Opublikowano

tuleje nie zostały wymienione nie z powodu oszczędności ale z tego że jeszcze nie było w środku nich takich progów które powstają wskutek pracy tłoków

dzięki za pomoc wszystkim

Opublikowano

Nie no spoko. Robisz remont silnika a nie wiesz co to średncówka mikrometryczna? Myślę że dla większości mechaników znających się na rzeczy średnicówka jest podstawowym przyrządem na podstawie którego ocenia się zdatność tuleji do użytku. Jest to rodzaj mikrometru, którym mierzy się otwory. Właśnie poprzez zastosowanie średnicówki można wykryć jajowatość tuleji o czym pisał @ DarekD.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

trzeba zamontować grzałke i rano podłaczać do grzania

Opublikowano

Tak jak już ktoś tu napisał wymiana samych tłoków i pierścieni mija się z celem i na dłóższą metę może się okazać że zamiast oszczędności poniesiesz dodatkowe koszty.Każdy (dobry) mechanik ci powie że jak się robi remont to wymienia się komplet tj. tłok+pierścienie+tulej i po takim remoncie silnik pracuje jak nowy (prawie).

Druga sprawa poruszana tutaj uciekającego paliwa to ja jak miałem zetora 7211 miałem założony dodatkowy zawór zwrotny przy filtrach i ciągnik mógł stać nawet miesiąc i palił bez żadnego pompowania.