Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Leszek a wiesz po co hodowcy zawartość mocznika? Kolega Ci wytłumaczył co prawda bardzo ogólny wynik, ale zawsze można działać na bieżąco bo z każdego odbioru biorą próby 

Opublikowano
różnica o 200 na czym? na ilości mleka czy moczniku czy może czyms innym? :o
Opublikowano
6 godzin temu, pedro2 napisał:

Leszek a wiesz po co hodowcy zawartość mocznika? Kolega Ci wytłumaczył co prawda bardzo ogólny wynik, ale zawsze można działać na bieżąco bo z każdego odbioru biorą próby 

Kloego mam krowy pod oceną i nie musisz mi mówić . Pytanie było od kiedy mleczarnia płaci mu za mocznik w mleku  ?

Opublikowano

qr** chłopcze zmień dilera rozmawiamy  o moczniku tu była ta różnica... pojął?

leszekb Skoro masz krowy pod oceną i dalej nie ogarniasz o co chodzi @AlaCapone to bez obrazu ale szkoda mojego czasu żeby Ci tłumaczyć 

• Like 1
Opublikowano

[..] jaką korzyść ma mleczarnia jeśli oszuka Cię na moczniku? płacą Ci za ilość mocznika w mleku?

obrażanie innych użytkowników. +1 punkt ostrzeżeń

Opublikowano (edytowane)

[...] Co im zależy dobre pytanie nikt nie zna odp, robione badania z kilku odbiorów na własną rękę jak mialem problemyz somatyka i był cyrk nigdy się nie zgadzało. Tak samo udojowy mówi żeby nie patrzeć na ich mocznik bo rzadko kiedy jest wynik zgodny z rzeczywistością 

obrażanie innych użytkowników. +1 punkt ostrzeżeń

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano (edytowane)

No to co ma do ceny zawartosc mocznika? jest to informacja dla hodowcy a że mleczarnia robi to na odp[...] to inna sprawa

Edytowane przez Gość
wulgaryzmy
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Mocznik jest poza tym świetnym wskażnikiem ekonomicznym. Jeśli za niski - nie wykorzystujesz potencjału krów. Za wysoki - wywalasz kasę w szambo. 

Dnia 3.11.2017 o 08:57, AlaCapone napisał:

Płaci, bo od zawartości mocznika w mleku zależy kondycja krów i ich wydajność - a to przekłada się na ilość oddanego mleka i jego jakość.

Leszek serio dalej nie wiesz o co chodzi? Nie, nie będę Ci tłumaczył jeszcze trochę się posmieje. Czytanie ze zrozumieniem, metafora, tego chyba w podstawówce uczą 

Edit: następny bystry czytać i myśleć się nauczcie ludzie

Edytowane przez pedro2
  • Thanks 1
Opublikowano

Mocznik jest dla hodowcy i bezpośrednio nie ma wpływu na cenę mleka.

Wysokość mocznika jest najbardziej zmiennym parametrem w ciągu doby. Wystarczy wziąć próbę o różnych porach od podania osypki i może być 200 różnicy na moczniku. Dlatego TMR jest dobry.

Ale wracamy do tematu!

Opublikowano
To jeszcze niech się Pedro pochwali ile mleczarnia mu płaci jak ma moczniku 150 a ile jak ma 200. Bo widzę że to on nie potrafi czytać i szuka problemu tam gdzie go nie ma
Opublikowano

Mało ogarnięty czlowieczku nie możesz pojąć tego co przezuwaczkai alacapone piszą? Dzięki temu, ze znasz mocznik możesz korygować dawkę dzięki temu możesz zaoszczędzić nie wywalasz kasy w gnój i przede wszystkim masz pod kontrolą zdrowotnosc i wydajność krów jak najmniejszym kosztem z kieszeni i zdrowia krowy. Właduj rzepaku na mocznik pow 350 i staraj się to utrzymać dłuższy czas to zrozumiesz. Alacapone napisał w przenośni bo nie płaci dosłownie, ale dzięki mocznikowimożesz ogarnąć to o czym mowa w poprzednim zdaniu przez co zostaje Ci mamona w kieszeni, nie wywalasz ani na lekarzy ani na pasze której akurat walisz za dużo

. Kto myśli logicznie zrozumiał, Ty niestety nie zrozumiałeś i pewnie dalej nie zrozumiesz. Prościej już nie potrafię 

• Like 1
Opublikowano
To znaczy że jak mam z mleka zbiorczego mocznik 200 to co każda po kolei sztuka ma mocznik 200 ?! jak na podstawie wyników z mleczarni chcesz zmieniać dawkę to życzę powodzenia.
Opublikowano

dostawcy lacpol wolsztyn czy podpisujecie nowe umowy na dostawę mleka

Opublikowano

Bo nie na temat :$ I będąc w temacie czemu nie mam powiadomień na maila, że ktoś coś napisał i omija mnie ciekawa dyskusja.  

Czy coś wiadomo jaka będzie premia w Sierpcu za pażdziernik?

Opublikowano

@Krowiarka mam tak samo, myślałem że tu od kilku dni cisza bo na pocztę nic nie przyszło a tu takie ciekawe dyskusje :-) co do premii to jeszcze nic nie wiadomo bo rady pewnie nie było, najprawdopodobniej będzie w poniedziałek. Kiedyś gdzieś słyszałem że ta premia za wszystkie oddane litry ma być do końca roku ale ile w tym prawdy a ile naszych życzeń to nie wiem, trzeba cierpliwie czekać  ;-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v