Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zamierzamy nabyć w najbliższym czasie owijarke do bel i tu pojawia sie pytanie czy wybrać z możliwościa owijania folia 750mm. Owijarka ta jest droższa ok 1000zł ale z używania jej płyna korzyści szybszego owijania bel o 33% z racji ilości obrotow 16 a nie 24 oraz oszczędność folii ponieważ na bokach bel bedzie mniej nałożonych na siebie warstw folii. Ponadto mniejsze zużycie paliwa dwóch ciagników dzięki szybszemu owijaniu i upłynnieniu procesu załadunku. To założenia teoretyczne ale w praktyce w wiekszości sklepów maja folie 500 wiec szersza jest trudniej dostepna (przynajmniej u mnie). Czy przy małej ilości owijanych bel warto dopłacać? Jak w praktyce wyglada wydajność tych dwóch rodzajów owijarek? I wydajność bel z jednej rolki?

Zachecam do dyskusji...

Opublikowano

U mnie też było jakieś 2 lata temu trudno dostać folie 750 i owijalem 500 a mam owijarke 500/750. Teraz w sklepie trudno dostać 500 bo dużo owijarek jest na 750 i sklepy nie zamawiają towaru który nie schodzi. Bierz na folie 750mm jest 100% lepiej i szybciej (ja owijam niewiele jakieś 290-320 bel rocznie i nie chciał bym owijać 500mm)

Opublikowano

A nie jest przypadkiem tak że najważniejsze jest zsynchronizowanie cykli roboczych owijarki i ciągnika z ładowaczem-bo co z tego że owijarka owinie jak ładowacz nie zdąży ?-bo np.ma kawałeczek do przejechania i ustawienia beli (u mnie tak nie ma co prawda) ale czasami u ludzi jest mało miejsca i muszą z przyczepami kombinować i dalej stawiać

Opublikowano

Ja mam u siebie tak ze kladne na owijarke i potem sie zrzuca z niej tak w rzadku a potem turem z bela stawiam caly rzadek i tak dalej wiec za kazdy razem musze stac pyakotac drugim ciagnikiem na darmo. A cena rolki 750 foli to cos okolo 380 zl.

Opublikowano

ja też stawałem przed takim wyborem jak Ty i powiem Ci otwarcie ... 1tyś to nie mało ale jak w tym wypadku warto dołożyć, bo to jest jak adapter siatki w prasie zwijającej, co Ci usprawni prace , nawet zobacz sobie teraz po składnicach, wszyscy sprowadzają na szeroką folie ...

Opublikowano

Co do metal-facha mam zastrzeżenia bo ja wziełem pierwszy wypust tych owijarek i jest z nimi problem mianowicie błąd konstrukcyjny (źle przeliczona liczba obrotów stołu do obrotów beli). Nie wiem jak jest z nowszym serią ale po roku weszła ta nowa seria. Byłem u dilera i powiedziałem że na beli są pasy (gwarancja skończyła się jakieś 3 lata temu) a on powiedzial że przyjedzie sprawdzi to (super diler ;) ). My też mieliśmy dylemat czy kupić metalfach czy sipma (droższa o 1500zł). Teraz bym sie nie zastanowił bym wziął sipme. I jak byłem u dilera to tych owijarek metalfach już nie przyprowadza bo ledwo się wyzbył ostatniej

Opublikowano

tak ... macie racje pierwsze modele były zupełnie nie udane , ale tak jest ze wszystkim nowym co wejdzie na rynek , a te modele co ja już mam są prawie identyczne jak sipma niczym sie nie różnią ... więc ja polecam Berte z Metal-Fachu

Opublikowano

Z tymi zakładkami i ja mam problem.Próbowałem regulować góra-dół podajnik ,ale to były mizerne skutki,do tego nie bardzo daje się wyregulować napięcie folii.Czy ktoś ma sposób inny niż fabryczny i ręczny na napinanie folii?Oczywiście mam METAL-FACH i napewno polecam 750mm.

Opublikowano

ja też polecił bym 750mm zawsze to szybciej owinie ja mam 500mm i ta owijarka owija za wolno zawsze muszę czekać aż owinie. Baloty po owinięciu ustawiam chwytakiem Metal-Fachu i żeby załadować następnego na owijarke to zawsze muszę czekać

Opublikowano
Z tymi zakładkami i ja mam problem.Próbowałem regulować góra-dół podajnik ,ale to były mizerne skutki,do tego nie bardzo daje się wyregulować napięcie folii.Czy ktoś ma sposób inny niż fabryczny i ręczny na napinanie folii?Oczywiście mam METAL-FACH i napewno polecam 750mm.

Jeśli chodzi o napięcie foli w metal fach (tych pierszej serii) to zmień sprężyne na mocniejszą bo to co tam orginalnie założykli to nie można nazwać spężyną, a co do nakładania się foli to tylko pomoże zmiana zębatki.

Może ktos policzy jaka powinna być przełożenie od stołu na walce jest takie (ilość zębów): 17, 25, 20 (zębatka zmienna na folie 750mm, na folie 500mm 12 zębów. I tu ta zmienna jaka powinna być mi wychodzi że 16), 40, średnica bębna 320mm.

Dobrych matematyków prosze o przeliczenie, bo mnie szlak trafi z tą owijarką!!!!! :angry:

P.S. Tak reklama mnie rozpier..ala http://www.allegro.pl/item554734391_owijar..._gwarancja.html (Na zielono napisane nad zdjęciem :):):):) ). Złom jeb.. :angry:

Opublikowano

Czyli nie polecasz owijarek meta-fachu? Ale ponoć już jest z nimi wszystko ok. W agromie Kutno sipma 500 jest za 9150zł a 750 10tys. Metal-fach tanszy o 1tys ale czy juz dopracowany? A co sądzicie o tym?http://www.allegro.pl/item554058228_owijarka_z_certyfikatem_ce_nowa_promocja_zimowa.html

Owijarka jak każda ale czy nie bedzie z tym problemów?

Opublikowano

Powiem tak: nie kupuj żadnych nieznanych maszyn, bo najprędzej jakaś firma wprowadziła się na rynek i robi takie g... (dużo młodych, niedoświadczonych firm jest w polsce co maszyna wygląda jak by ją ktoś w stodole robił). Co do metal-fach to ja już napewno nie kupie (nawet prasy- to ich pierwszy wypust) u nich żadnej maszyny przez to że nie podjeli kroków w poprawienu błędu jaki jest w pierwszej serii owijarek (jakiś rok później wyszła nowa seria- prawdopodobnie już ok. ale nie chce widzieć tej firmy w swoim garażu). Żałuje że nie dałem 1500zł więcej i miał bym sipme (sprawdzona i z sporym doświadczeniem POLSKA firma)

Ja na twoim miejscu jak byś kupił metal-fach to zaraz bym ją sprawdził ( w mojej folia nachodzi 60%-i tak powstają pasy na beli a na tym pasie jest jedna warstwa foli a nie 4 szerokość tego pasa to ok. 3-5cm- na drugą a nie jak powinno być 50%). Jak coś jest nie tak to odrazu do dealera i niech on się tym martwi!!!

Opublikowano

Już ten problem mam z głowy :P Jednak kupiłem owijarke na 500mm sipme tekle 274. Trafiła sie używana w idealnym stanie z likwidacji hodowli. Nawet farba na trybach i obrotnicy dobrze nie wytarta... Mysle ze co sipma to sipma i to dobry wybór.

Opublikowano

mam pytanie? czy model sipma tekla 274/1 (na folie 750) różni się czymś więcej niż możliwoścą stosowania szerszej foli???

chodzi mi o to że koleś który mi sprzedał taką(jeszcze nie dotarła) twierdzi że jest "trochę" szersza i dłuższa"?

czy to prawda???

ja robie bele 150, prasą stałokomorową i w tamtym roku były słabo zwinięte i był problem bo zanim dotarły do domu to się spłaszczyły i później nie mieściły się na owijarce