Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może te z zachodu są lepsze ale to tez jak się trafi.Ale ja się nie nastawiam robić 3000 belek narok.A na te 200 sztuk kiszonki to mi styknie Metal-Fach.U nas tez gośćiu kupił,Wegera dał 20 tys i tez dołozył 3tyś.To uważam że te z zachodu to nie jest taki raj na ziemi.A co nowe to nowe . ;)

Opublikowano

nowe to nowe haha przez jaki okres???????rok dwa trzy i szrot tyle znacza polskie prasy weź porównaj polska i zachodnią z tego samego roku używaną liczy sie materiał wykonania a po 2 to jak masz tyle słomy to kup pasówkę

Opublikowano
jak ktoś lubi dodzierać te zachodnie prasy to polecam ;)

co to ma znaczyć powiedz no kolego z jaka Ty prasą masz styczność czy tylko słyszałeś od sąsiada i bajki klepiesz

Opublikowano

To zależy... Ile dałbyś za używaną prase z rotorem i nożami, centralnym smarowaniem, pełnym elektronicznym sterowaniem, siatką, dwumetrowym podbieraczem i szerokokątnym wałkiem WOM, która w słomie osiąga blisko dwukrotną wydajność polskiej Sipmy Z279 (przeliczając na powierzchnie a nie na bele)? ;)

Opublikowano

Rok temu zastanawiałem się czy kupić noego metalfacha czy jakąś uzywkę z zachodu. Jak pojeździłem kilka dni po składnicach z używanym sprzętem i zobaczyłem co tam stoi to zrezygnowałem i zamówiłem polską nową. Jak dotąd zrobiłem nią ponad 1000belek bez większych problemów. Ogólnie to jestem zrażony do zachodnich używek: mam kombajn Claas Protector i sieczkarnię Kemper Exakter. Obidwie te maszyny doprowadzają mnie do szewskiej pasji. Dlatego właśnie wychodzę z założenia, ze lepiej zainwestować trochę więcej kasy i jeśli już kupować zachodnią maszynę to tylko nową (no może poza kombajnem - bo to zbyt duży wydatek jak na moje gospodarstow). A tak swoją drogą-czy to taka wielka różnica jeśli jakiś handlarz starymi maszynami sprowadzi jakąś używkę z zachodu, później kupi ją polski rolnik, który wmontuje POLSKIE łożyska, pasy, łańcuhy i inne części.

Opublikowano

Tak te zachodnie prasy są w większości wyeksplotowane jaki sens jest pakować kase w naprawe i tak wkładamy Polskie części . Większość to są padaki dobite przez innego urzytkownika z Zachodu , który doszedł do wniosku lepiej kupić nową niż w nią inwestować dalej . A co niektórzy nimi się bardzo podniecają dlatego wychodze z założenia , że lepiej kupić nową , która wizualnie wygląda lepiej od tej < używki z Zachodu > . Nie czarujmy się , że te Polskie są takie złe ... bo co niektórzy to przeginają , że 2 - 3 lata i na złom . Kolego ! Zachodnie parsy to kupują tacy co ich nie stać na nową !!! I z niektórymi nie ma co dyskutować bo po co ;) !!!!

Opublikowano

U nas było podobnie jak u @buchaja. Same szroty stały w komisach. No prawie same. Jedna była w szyku ale niestety nie na naszą kieszeń....

Kupiliśmy Sipmę. Miała jedna awarię łożyska. Ale powodem było zbyt mocne spasowanie go w fabryce. W tym sezonie zrobiła już ponad 1400 balotów. Odpukać... Oby tak dalej ;) .

Opublikowano
2/3 ceny nowej Z279??? :)

Coś w ten deseń :)

A co niektórzy nimi się bardzo podniecają dlatego wychodze z założenia , że lepiej kupić nową , która wizualnie wygląda lepiej od tej < używki z Zachodu > . Nie czarujmy się , że te Polskie są takie złe ... bo co niektórzy to przeginają , że 2 - 3 lata i na złom . Kolego ! Zachodnie parsy to kupują tacy co ich nie stać na nową !!! I z niektórymi nie ma co dyskutować bo po co :) !!!!

Do bardzo interesujacych wniosków dochodzisz :)

Nie musisz ze mną dyskutować jeśli nie chcesz, ale pragnę Cie uświadomić że stać mnie na zakup nowej prasy i to nie żadnej Sipmy czy Sokółki, jednak nie widze w tym sensu bo robie rocznie ledwo kilkaset bel. Poza tym gdzie logika sprzedać po 10 latach polską prase z której było sie już niezbyt zadowolonym i dołożyć 17000zł aby kupić taką samą prase tylko w innym kolorze ;) lepiej dołożyć 5000zł i mieć sprzęt wykonany z lepszych materiałów, wydajniejszy i wygodniejszy w pracy, ale jak czytam to dla niektórych ważniejszy jest nowy lakier...

Doskonale zdaje sobie sprawe że bardzo trudno znaleźć używke we względnie dobrym stanie ale problem dotyczy paronastoletnich pras za kilkanaście tys.zł, jednak wystarczy trafić na kilkuletni egzemplarz by być zadowolonym z zakupu.

Opublikowano
Tak te zachodnie prasy są w większości wyeksplotowane jaki sens jest pakować kase w naprawe i tak wkładamy Polskie części . Większość to są padaki dobite przez innego urzytkownika z Zachodu , który doszedł do wniosku lepiej kupić nową niż w nią inwestować dalej . A co niektórzy nimi się bardzo podniecają dlatego wychodze z założenia , że lepiej kupić nową , która wizualnie wygląda lepiej od tej < używki z Zachodu > . Nie czarujmy się , że te Polskie są takie złe ... bo co niektórzy to przeginają , że 2 - 3 lata i na złom . Kolego ! Zachodnie parsy to kupują tacy co ich nie stać na nową !!! I z niektórymi nie ma co dyskutować bo po co :) !!!!

No właśnie większość wyeksploatowane ale jeśli ktoś ma pojęcie to znajdzie nie wytłuczony model.

Kolejna sprawa jeśli ktoś kupuje zachodnią maszynę to jaki jest sens założyć polskie łożyska czy łańcuchy, przecież nasz krajowy materiał ma inną wytrzymałość jak podobny odpowiednik zachodni. Jeśli łożysko polskie kosztuje 50zł a oryginalne 150 zł to nie jest tylko różnica w cenie. Pokaż mi polską prasę która zrobiła razem z sianokiszonką ponad 15 tys balotów, chętnie wysłucham listy awarii i zobacze jej stan ;)

Znam kilku ludzi którzy pokupili polskie Sipmy i teraz do sianokiszonki biorą usługowo przyczepę bo maszyna nie działa :angry:

Zachodnie parsy to kupują tacy co ich nie stać na nową

Zachodnie kupują Ci których nie stać na przestoje w najbardziej napiętym czasie pracy :)

Opublikowano

@mirasek

Uwież mi że nawet gorzej niż trudno taka znaleźć. Może szukałem w złym momencie. Ale nawet prasy 04 wyglądały jak by nimi gałęzie prasowali. Z kolei jak prasa była w dobrym stanie to cena z kosmosu. No ale decyzję trzeba było podjąć.

Na razie jesteśmy zadowoleni z sipmy. Chociaż nie twierdzę że to rewelacyjna prasa ;) .

Opublikowano

Ja posiadam prasę sipma farmaII Z-279/1 i jestem z niej zadowolony.Podpinałem do niej wszystkie swoje ciągniki ;) Odpukać dobrze się sprawuje i dobrze dobija bele.Najważniejsze aby było wszystko dobrze ustawione i nasmarowane wtedy pochodzi każdy sprzęt.

Opublikowano
@mirasek

Uwież mi że nawet gorzej niż trudno taka znaleźć. Może szukałem w złym momencie. Ale nawet prasy 04 wyglądały jak by nimi gałęzie prasowali. Z kolei jak prasa była w dobrym stanie to cena z kosmosu. No ale decyzję trzeba było podjąć.

Na razie jesteśmy zadowoleni z sipmy. Chociaż nie twierdzę że to rewelacyjna prasa :) .

Zadowolenie zależy od wymagań, mi poprostu z czasem urosły, urósł też ciągnik a Sipma miała już swoje lata, z tym że nie zamierzałem jej jeszcze sprzedawać... Było już praktycznie po sezonie gdy dostałem cynk że jest dobry sprzęt do kupienia, pojechałem obejżeć, zrobiłem próbe, dogadaliśmy sie co do ceny i na drugi dzień już miałem prase na podwórku. Sipme sprzedawałem kilka miesięcy bo cene wystawiłem niebanalną ;) ale trafili sie kupcy, sympatyczni, flaszke postawili :) Spotkałem ich niedawno i... są mega zadowoleni, zrobili nią 3000 bel (w jednym sezonie! C360!), prasa sprawuje sie im super! I kto by sie spodziewał? :)

Jeżdże często po składnicach używanych maszyn i wiem co tam stoi, ogólna szrociarnia ale trafiaja sie rodzynki, tylko najtrudniej je znaleźć jak sie bardzo szuka, taka złośliwość losu. Ja trafiłem przypadkowo, po pierwszym sezonie też jestem mega zadowolony jak ci od Sipmy, a co dalej to czas pokaże :)

Opublikowano
ja bym nie brał z matalfach bo one slabo ubijają ja by ci polecił mascara albo sipme bo one dobrze ubijają

Metal-Fach słabo ubija ;):) Chyba nie miałeś bliższego kontaktu z tą prasą :)

Opublikowano
@robert

Jakaś mała aluzja do mnie ;) ?

Nie gniewaj się ale te maszyny nie powinny współpracować z takimi ciagnikami, ciągnik 80 koni to jest maksimum ale jeśli będziesz jeździł ostrożnie to może nie byc źle :)