Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mamy zamiar kupic nowa prasę zwijajacą tak jak w temacie, którą bardziej się opłaca, bedzie prasowała zarówno sianokiszonka i słomę. Wyposażona bedzie napewno w siatke i centralne smarownie itd. Do współpracy z prasą zetor 7211 lub Farmtrac 80 4wd. Walcowa czy łańcuchowa, nie wiecie może kiedy będzie w sprzedaży prasa sokółki walcowo-łańcuchowa Z-582.

Opublikowano

clasic dla tego że najtańsza no i plus siatka i centralne smarowanie ogulnie taniej wychodzi jak farma ale nie wiem czy nie lepsz była by walcowa jak łańcuchowa która wydajniejsza jest

Opublikowano

Był jakoś ostatnio artykuł chyba w RPT na temat technologii zwijania bel i ich zalet i wad. Z praktyki wiem że jeżeli chcesz dużo słomy prasować to zdecyduj sie na sipme. Ten Metal-fach to raczej to samo co moj welger rp12 tylko ma szerszy podbierak. Kur...ca człowieka trafia czasem jak trzeba suchą słome, niedajboże żytnia prasować. Bela dosyć często sie zatrzymuje. W walcowej także o wiele wiecej siejesz po polu. Na plus to wygląd bel i wydaje mi sie że walcówka mocniej sciśnie

Opublikowano

Wez sipme jak mam ten model i jeszcze mnie niezawiodla. Prasuje nia slome i siano i nie mialem z nia wiekszych problemow. Pracuje z nia ursus c-360 lub zetor 5340 i sie niezle spisuje.

Opublikowano

właśnie najgorsza ta słoma w walcowej a słomy do sprasowania będe miał dość dużo tylko że i na sianokiszonke dużo będe robił bel czy sipma bedzie dobrze robiła sianokiszonke bo słome to zawsze sie jakoś sprasuje

Opublikowano

Ja mam Metal-Facha i nie narzekam na stające bele. A prasowałem często w południe i to bardzo kruchą słomę. Owszem,kilka razy zdarzyło się, że bela przestal się kręcić, ale było to wtedy, gdy materiał bymneónomiernie podawany. Z Sipmą niestety nie mogę jej porównać, bo Sipmy nie mam :)

Opublikowano

Rzeczywiście jeżeli podajesz materiał ze stałym natężeniem to bela raczej sie nie zatrzyma, problem pojawi sie kiedy nagle pokos zrobi sie grubszy bo kombajn zwolnił albo bedziesz miał nawrót w trakcie zwijania beli. Powtórze może, że ten metalfach to to samo,według mnie, co welger rp12 tylko ma szerszy podbierak. Swoją drogą moj welger nie ma za dużej przepustowości i potrafi sie zapchać, a z szerszym podbierakiem może być gorzej. Jeżeli ktoś ma czas i bedzie bardzooooooo uważał to słoma sucha będzie jakoś szła tylko pytanie po co to jak można łancuchową. W Sipmnie jak sie nie myle nie ma mechanicznej blokady komory a to duży minus. Z sianokiszonką raczej nie bedziesz miał problemu, chyba że prasujesz naprawde mokrą trawe i robisz h.j wie jak ciężkie bele. Z tych 2 ja osobiście skłonił bym sie ku jakiejś używce w dobrym stanie. Zwróce kolejny raz uwage na fakt ze te polskie prasy są robione na licencjii albo nieudolnie kopiowane ze starych konstrukcji zachodnich.

Opublikowano

Ale za używkę w dbrym stanie to i zapłacić trzeba odpowiednio. My też mieliśmy kupowac uzywaną, ale jak pojeździlismy po składnicach i zobaczyliśmy w jakim stanie sa te prasy i za jaką cenę to momentalnie odchciało nam się zachodniej uzywki :)

metalfach to to samo,według mnie, co welger rp12 tylko ma szerszy podbierak. Swoją drogą moj welger nie ma za dużej przepustowości i potrafi sie zapchać, a z szerszym podbierakiem może być gorzej.

Nie do końca to jest tak. Przecież kombajn zostawia ten sam pokos, więc jak prasujesz z taką samą prędkością, to przy szerszym podbieraku nie powinno się zapychać. Szerszy podbierak to jednka większy komfort, bo nie muszę idealnie "celować" w pokos i po bokach nic nie zostaje.

A co do mechanicznej blokady komory to w niektórych zachodnich też jej nie ma (np. w claasie rollant'cie).

Opublikowano

Ja mam uzywaną Sipme Z-279/1 z 2000r a wczesniej mialem z-276/1. Jak do tąd nie miałem z nia zadnych problemów. Prasowałem ją zarówno trawe na kiszonke jak siano i some i jest naprawde super. Zastanawiałęm sie nad wałkową ale do niej potrzebna byłaby większa moc ciagnika (jak dotad prasowałem U3512 - 47KM). Prasy z mechaniczną blokadą komory raczej bym nie polecał, bo widziałęmjuz wiele takich zachodnich m.in. Krone, ktore miały popekane komory przez przeładowanie. Na siłownikach jest bezpieczniej bo poprostu klapa sie nieco odchyla kiedy jest juz pełna i nic złego sie nie dzieje. Proponowałbym tez wybrać model ze wskaznikami napełnienia w postac dwóch płaskowników umieszczonych po obu bokach prasy, a nie z zegarem. Mając takie płskowniki dobrze widac czy z jednej strony nie jest mocniej nabite przez co nie beda ci wychodziły stozkowate bele

Opublikowano

wiem że może zachodnia była by dobra ale tych 25 czy 30 tys. za starą to dużo i strach jak się sprawdzi a i w utrzymaniu droga a co do nowych to na jakis czas bym miał spokój a wybrałem pod uwage z tego względu te tańsze modele bo chce doposażyć w centralne smarowanie i w siatke itd. a jak by mie miała wyjść przeszło 55tys. sipma farma to wole nową krone, chodzi mi o prostą w obsłudze i dobra prase która by była niezawodna w słomie i sianokiszonce. A nie miałem nigdy styczności z prasa zwijającą a ojciec mówi żeby wźąc nową bo stara prasa niepewna.

a w sipmach tych z-279/1 jest jakiś panel czy wyświetlacz napełnienia komory

Opublikowano

Ja mam Sipme Z-276/1 rok produkcji 1995 chodzi u mnie od nowego na około 40ha łak,sianokiszonki to rocznie około 500 szt robi siana z 300 szt i słomy od trzech lat jak mam obore wolnostanowiskową po 1000szt wcześniej 200szt-300szt wystarczało jak na łańcuchach bydło było.Prasa praktycznie zawsze z zetorkiem 7211 robiła spisuje się bardzo dobrze przez ten czas to tylko wszystkie łancuchy i łożyska na nowe wymienione rok temu a wcześnale to wiadomo jak się zużyło to się kilka na taśmie wymieniało jak popękane były. raz poważną awarie miałem jak pekł wałek w przy jednym walcu i to w pierwszych latach użytkowania było,pózniej na szczeście odpukać nic.Typ w wiosce ma walfarme fakt ,że na usługach chodzi i to nie mało bo cały sezon to co dwa lata łańcuchy i łożyska wymienia, ale dużo awari ma w niej ciągle się żalił jak to możliwe,że u mnie tyle chodziła a u niego wszystko siada :)

Opublikowano

Jeszcze 4 lata temu bym Ci sipme polecił.Mam model Classic z 2004r. i do wrzesnia na usługach nia ganiam z zetorem forterra 11441 i żadnej awarii jak dotąd. Znajomy kupił teraz farme 2 i juz łancuchy w pierwszym sezonie mu poszły, mówi ze stal jest tak miekka jak aluminium :P Jakbym kupowł stałokomorowa nowa to chyba wolałbym dołozyc te 20tysięcy i kupic niemca jakiegos

Opublikowano

Ja też jestem za metal-fach.

Mam tą prase juz 4 sezony i robie rocznie ok. 1500 belek. przeważnie sianokiszonki. Przez ten czas pękł mi tylko łańcuch od podbieracza, wymieniłem go na mocniejszy i jest spokój. Jeśli chcesz te prase tylko do słomy to myslę ze łancuchowa będzie lepsza...

Opublikowano

tak sobie w wolnym czasie pojeździliśmy po handlarzach i napotkaliśmy ciekawą oferte no więc prasa krone kr150 na liczniku tylko 230 bel farba orginalna wszystko cacy tylko prasa stała kilka lat na dworze bo niemiec zmarł a żona wszystko zaniedbała. w takim stanie jak stała chcą 8 tys. widomo że trzeba ją ostro nasmarować itp. jakie są wasze opinie. Ciekawe czy jeszcze stoi u tego kolesia czy ktoś jej nie kupił. Co byście na naszym miejscu zrobili?