Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

O fajny temat ;) pomału też zaczynamy się przymierza do kupna kombajnu (ale raczej daleko do tego) , a decyzja taka ponieważ nikt u nas nie chce jeździ na usługi :angry: czasami zdarzało się tak że już miał przyjechać ale nie przyjechał, a w nocy popadało i lipa :angry: także podejrzewam że @c308 ma ten sam problem.

A co powiesz na te

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=B93517

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=B92431

http://www.allegro.pl/item531151410_kombaj..._protector.html

http://www.allegro.pl/item535224516_kombaj..._protektor.html

Opublikowano

masz racje marcelo my w tym roku czekaliśmy kilka dni za nim na przyjechał bizonem ai tak jak zaczął młucić to itak sie nie wyrobił i musiał przy jść następnego dnia

Opublikowano

jak naprawde chcesz kombaj to ja bym polecal jakiegos JD jak dawal wyzej kolega linka albo Claasa Protektora badz Consula to sa takie kombajny na taki areal a jesli bys mial chetnych na koszenie to w dwa sezony go odrobisz zalezy ilu tych chetnych by bylo

Opublikowano

Dokładnie na taki areał nawet jakby kolega kupił jakiś mały drogi kombajn"nowoczesny" to same jego utrzymanie wymiany i przeglądy zapłacił by tyle że sąsiad by mu wykosił nie znam kosztów eksploatacji "nowoczesnych kombajnów" nie przesadzajmy ale mały zadbany stary Class nie miał by co robić na takim areale 2 dni i po żniwach no chyba że ktoś ma kasę to co innego ;).

Opublikowano

Już nawet nie zważając na Europe ale to już stary jednych z pierwszych kombajnów Class czyli Europy ale np:Consul miał montowaną kabinę bardzo dobrze oszkloną z dobrą widocznością oraz nawiewami a jakby się uparł to i klimatyzacje by sobie mógł zrobić na 6ha to Świat a nawet trochę usług ;).

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dla mnie taki zakup jest nie rentowny. W dwa dni i po żniwach. ;P Zakup kombajnu jest opłacalny jeżeli zrobi 100mtg rocznie. Zakup tak starego kombajnu to kłopot, dostępność części jest słaba. Poza tym to jakość pracy tego kombajnu jest niska, bo posiada przestarzałe rozwiązania.

Opublikowano

Ja bym polecał jakiś zaczepiany lub Fortschritta E512.W wiosce obok gostek może sprzedać zaczepianego Fahra w stanie bardzo dobrym - cena trochę duża - 8tyś ;) .Jest on zaczepiany coś jak snopowiązałka.W kramiku zobaczyłem za 5tyś JD zaczepianego.Kombajny typu przyczepiania snopowiązałka lub prasa kostka maja mniejsze zapotrzebowanie mocy niż Bizon Z020.C-360 Radzi sobie z nim bardzo dobrze ;) .A jeśli zaczepiany się nie podoba to za 15tys można kupić E512 w dobrym stanie.

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem zawsze warto miec swoj kombajn. Na takie areał to cos malego np. JD 330 bedzie akurat. Z tymi usługami to wiadomo jak to jest, czasami przyjedzie na czas a czasami nie, to popada znowu i juz dzien w plecy. Zawsze mozna takim kombajnem pojechac gdzies na uslugi,pokosic troche wolnej chwili i juz na paliwko i ewentualne czesci bedzie. Przy czym panowie ile tych napraw bedzie,małe kombajny z reguły pracuja na małych obaszarach i nie sa tak wytłuczone i zużyte jak te wieksze.

Opublikowano

Na 6 hektarów absolutnie nii opłaca się kupować kombajnu, nie taniej wynajać, ile te 6ha będziesz młócił 6-7 godzin i po żniwach, kupić używanego z zachodu nawet sprawnego w oklocach 20 tyś i co cały rok będzie stał, pódziesz trochę na usługi to się całkiem posypie, myślisz że tam na zachodzie to stały kombajny ,tam maszyna wykorzystywana jest maksymalnie, trzeba się trochę zastanowić czy to ma sens ekonomiczny, ile wydasz ile będziesz pracował, ja mam nie tyle do młocki i wynajmuję

Opublikowano

farmer żeby kupić przyczepiany trzeba mieć jakiś ciągnik min 60 km a co do forszmita to zastanawialiśmy sie mad nim ale chyba ciężko z częściami

Opublikowano

Ja niewiem poco niektorzy pisza ze sie nioplaca kupywac kombajnu przeciez on sie niepyta czy ma kupic czy nie tylko pyta sie jaki ma kupic za wasze złotowki niekupuje zeby mu odradzac

Opublikowano

no ja mu doradziłem zeby nie kupowac sorka ale goscu chyba nie wiesz jak ci w żniwa cos sie rozwali a Ty nie bedziesz wiedział jak sie do tego zabrac i bedziesz szukał mechaników to to samo co bys sobie kogos najol ;) a jak juz sie upierasz na kombajn to kup jakiegos consula u nas na wsi maja i jakos tam chodzą ;)

Opublikowano
no ja mu doradziłem zeby nie kupowac sorka ale goscu chyba nie wiesz jak ci w żniwa cos sie rozwali a Ty nie bedziesz wiedział jak sie do tego zabrac i bedziesz szukał mechaników to to samo co bys sobie kogos najol ;) a jak juz sie upierasz na kombajn to kup jakiegos consula u nas na wsi maja i jakos tam chodzą ;)

mam dokładnie takie samo zdanie,wyda tylko kase na częsci i remonty, to za tą kase by sobie wynajał i bez żadnych zmartwień

Opublikowano
@karol ja kupiłem pierwszy kombajn do gospodarstwa 2 lata temu i jakoś wszystkie usterki rozwiązałem sam. A tak w ogóle to Ty masz kombajn że taki mądry jesteś?

mamy Bizona od nowosci 88r ;) i wszystko sami robimy ale jak gosciu kombajnu nie ma i kupi jakiegos 30-latniego strucla to bezawaryjny on nie bedzie ;)

Opublikowano

Jeny widzę że kłania się czytanie ze zrozumieniem ;) przecież napisał że mają problem z usługami tj. nikt nie chce na nie jeździć :) Podobny problem miał @Matey kupił forszaja i ma spokój :)

@FarmerF10244C1 no w sumie dobry pomysł z tym forszajem komfort nawet w porządku ale czy dostanie takiego w dobrym stanie?? @c308 podobno do forszaja pasują części z bizona po małych przeróbkach. ;)