Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zaczną ludzie składać pozwy o te pieniądze to inaczej będziesz mówił. Co niepodoba się ze rolnicy pamiętają. Możesz nie czytać jak się coś nie podoba.Można pisać każdemu co się podoba a cyganstwo trzeba tępić nie zamiatac pod dywan.Wiem ze niektórym to pasuje .

Opublikowano
24 minuty temu, Henio23 napisał:

Jak zaczną ludzie składać pozwy o te pieniądze to inaczej będziesz mówił. Co niepodoba się ze rolnicy pamiętają. Możesz nie czytać jak się coś nie podoba.Można pisać każdemu co się podoba a cyganstwo trzeba tępić nie zamiatac pod dywan.Wiem ze niektórym to pasuje 

Musiałbyś pozwać chyba wszystkie firmy bo wszystkie są złe bo nie  wyrównały. Taki cwany jesteś na forum anonimowo a pewnie jak dostałeś aneks w agrotabie to grzecznie podpisałeś i na tym się skończyło. Daj sobie spokój już z tym. 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Tobacco321 napisał:

Musiałbyś pozwać chyba wszystkie firmy bo wszystkie są złe bo nie  wyrównały.

Gdzie w umowie masz o wyrównaniu? Nigdzie, więc po co jakieś gadki o pozwach?

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

Ja nie jestem cwany, tylko jak większość chce tego co obiecywali.Apropo firm Pan Pekala wywiązał się z tego co mówili do nich nikt nie ma ale .Morris nie obiecywał nic więc kto sprzedawał to na własne ryzyko .Reszta jak nakreceni ciągle mówili że będą wyrownywac. Nie rozumiem twoich nerwów w tej kwestii.To ze każdy podpisywał aneks to jego kasa żadna łaska firm .Co teraz panika u firm jak będzie w przyszłym roku ,bo raczej nie wraca do tytoniu dużo osób jak mówiono. Czyli szykuje się dalej walka o klienta. 

Opublikowano

U mnie wyjdzie napewno powyżej 3 ton. Tak na oko 3.2-3.4 z martiny topaza i kawałka 35.jak sprzeda się wszystko i bd poważne dam znać.zostało ok 3.5-4 tony do sortowania.raczej nie ma co narzekać na klasyfikowanie w tym roku ,jest ok ,no może poza wizyta "starej" znajomej od "pana Pękali "u nas na wykupie ostatnio, chyba wszystko  złe nawyki do firmy przyniosła od starego pracodawcy.ciekawe czy tam na górze wiedzą że takie zachowania odstraszają ludzi z towarem i skracają kolejki. ...

Ja jak narazie to w żadne zapewnienia co do wyrownań itd nie wierze.dopiero jak na koncie zobaczymy to uwierzymy.

orientuje się ktoś czy w cewkowie i potoku jeszcze wyjazdowe skupy będą funkcjonować z ŁT? 

Opublikowano

Ktoś wie co jest z LT, nie potrzebują już pierwszej klasy ? Zawsze była nagonka żeby ładny tytoń skupić. Przejeżdżałem ostatnio tam parę razy to nie ma nikogo z tytoniem. Żeby było jasne nie narzekam na cenę ale jeśli mogę sprzedać jedynkę o złotówkę drożej to to robię. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Leszek0 napisał:

nie wiem może się powtarzam ale na jakiej klasie ziemi i ogławiasz tytoń?

U mnie głównie 4a 4b po piachach (są miejsca gdzie lowinna byc nawet V)tam gdzie glinka nie pamiętam klasy ale wagowo tam najlepiej wychodzi po liściach jest czuć że "miesiste".

Ostatnio w ŁT sprzedawaliśmy spodakowe liście to z tym ładnym problemu nie było żeby w tej spodakowej jedynce poszedł.więcej marudzenia było przy 3 klasie.(i jak cały sezon nie mogliśmy na nich narzekać tak teraz jest rysa na wizerunku :p) .cóż jeszcze luty został na sprzedaż wiec musimy się streszczac bo potem za dużo nie będzie alternatywy ze sprzedażą.większość firm skończy pewnie w lutym.

Kwiat u siebie scinalem na próbę tylko na niecałych dwóch rzadkach wzdłuż jednej drogi na Topazie zobaczyć jak to będzie wychodzić po oglowieniu.bo pierwszy raz ta odmianę mieliśmy a tak to nie scinamy z braku czasu itd. 

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano (edytowane)

ja mialem oglowionego topaza jakies 1h i powiem ze jakos bardzo pomaranczowy nie byl tylko same wierzcholki lekko w pomarancz (ale tak naprawde jasny pomarancz) i na wykupie byly jedynki  z tych wierzcholkow nikt nie narzekal na kolor. Zauwazylem ze po oglowieniu to troszke wolniej dojrzewal nie dqlo sie zrywac tydzien w tydzien  . Wagowo to  lepiej jak 35 wydal i w tym roku wszystko topaz u mnie 

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
Dnia 31.01.2023 o 11:44, basserman1989p napisał:

Nie podpowiadaj:p bo podlapią i tak będzie. Wesoło napewno nie bd.najpierw niech płacą terminowo i normalnie biorą.bo w poprzednim roku na końcówce przy wg mnie niskiej cenie za 1 klasę byli w stanie kupić od 1-3 w tych samych pieniądzach 

Myślicie ze nie czytają  tych postów ktore zamieszczamy tutaj ? Proszę  Was ^^ 

Opublikowano
LipinyTabaca napisał:

u mnie  cos 3.3t  z hektara ( z drogami) jak odliczyc 2,5m drogi wzdluz pola to srednia prawie 4t , najlepiej od wieluuuu lat

dajesz siarczan potas?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, lka1 napisał:

Myślicie ze nie czytają  tych postów ktore zamieszczamy tutaj ? Proszę  Was ^^ 

Czytają i dobrze. Ludzie i tak wszystkiego co myślą lub wiedzą nie zamieszczają tutaj, czasem myślę że i szkoda, może byłby jakiś impuls żeby ukrócić pewne patologie.

Po to jest to forum żebyśmy sobie czasem doradzili, poobrażali, dali dobre słowo, lub wpore ostrzegli resztę nim właduja się na minę.

A od tajne /poufne są prywatne wiadomości 

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano
4 godziny temu, GrzegorzWyrostek napisał:

Witam. Macie może namiar na kogoś kto sprzedaje suszarnię?

Jeleń Łukowa i Grzyb Wola, Sabała Łukowa i nie wiem czy Komosy jeszcze ściągają. A od rolnika to szukaj na olx lub FB.

Tak zapytam... To fikcyjny nick czy prawdziwe imię i nazwisko? Jeśli prawdziwe to mów kiedy zaczniesz znowu brać 🧐

Opublikowano
5 godzin temu, tofik420 napisał:

Jeleń Łukowa i Grzyb Wola, Sabała Łukowa i nie wiem czy Komosy jeszcze ściągają. A od rolnika to szukaj na olx lub FB.

Tak zapytam... To fikcyjny nick czy prawdziwe imię i nazwisko? Jeśli prawdziwe to mów kiedy zaczniesz znowu brać 🧐

Prawdziwe, a po takie  informacje to proszę kontaktować się z firmą. Ja nie jestem kompetentny by ich udzielać. Pozdrawiam.

Opublikowano

Panowie widzę ze cena się ustabilizowała i już nie jest zwiększana premia za przechowanie tytoniu. Senat przyjął ustawie bez poprawek WPR 2023-2027 został tylko podpis Prezydenta i przez 5 lat mamy niezwiązana do tytoniu. Oj niektórzy politycy i elita z tamtych lat będą mieli płacz ze dopłata bedzie za 2018 .

Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejTyton napisał:

Panowie widzę ze cena się ustabilizowała i już nie jest zwiększana premia za przechowanie tytoniu. Senat przyjął ustawie bez poprawek WPR 2023-2027 został tylko podpis Prezydenta i przez 5 lat mamy niezwiązana do tytoniu. Oj niektórzy politycy i elita z tamtych lat będą mieli płacz ze dopłata bedzie za 2018 .

W porównaniu z dopłatą która była to to są grosze, ale lepsze to niż nic. Poza tym nie wiem z jakiego powodu ale ta doplata powinna już 2 lata funkcjonować czyli od 2021. Z każdym rokiem stawka będzie coraz mniejsza. Ale i tak lepsze to niż mieliby brać dopłaty ci którzy z tytoniem nie mają nic wspólnego. To cieszy najbardziej.