Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wiosnę gdy jeszcze nie wiadomo było do kiedy będzie trwała wojna i jakie będzie miała skutki byli u Pękali z tego związku Łukowski obszanskiego i powiedział niby ze max 19 zł może dać za 1 klasę.od tego czasu drewno gaz węgiel poszedł do góry w cholerę a za chwilę i prąd poleci i ciężko będzie żeby ktoś za 150 zł to zrywal.nawozy. .można wyliczać w nieskończoność.

Większość pracy i tak wykonuje się samemu. .ale cóż. Kwestia kupowania i klasyfikacji. jeśli będą kupować tak jak mniej więcej od grudnia w poprzednim roku to jeszcze jakoś to ujdzie.a jeśli będzie od początku pchac   towar  z lepszej pierwszej i trzeciej w gorszy ich odpowiednik i tanszy o kilka złotych to ..tylko zwyzywac od złodzieji i tyle nie sprzedawać za pół darmo bo ci znajdzie ktoś na listku kropkę zgniot itd.

Przy takiej pogodzie jak dziś z człowieka leje się jak z mokrej szmaty ,jeszcze jakaś sierota przyniesie Ci narecz tytoniu wyjebany jak po kombajnie i jeszcze pyszczy i szczeka jak jej uwage zwrócisz ze coś robi źle pokażesz jak ma robić i jeszcze majestat obrażasz. Do momentu sprzedaży człowiek pół zdrowia straci a jeszcze pod taśmą Cię będą chcieli oskubac 

Opublikowano
Dnia 15.08.2022 o 15:12, Miran napisał:

Z czego taka kropka? Dodam że na polu liść ładny żółty bez kropki.

IMG_20220815_151019.jpg

Ja mam berley i liść po zerwaniu czysty , przy żółceniu pojawiają się kropki . Podejrzewam że to po porannym rwaniu w rosie , zaczynamy zawsze o 5 rano , tytoń rwany po południu nie ma tych kropek tyle i jak chłodna noc lub deszcz też się pojawiają i zostają już do wysuszonych liści . Ale to przy berleju .

Opublikowano
Dnia 18.08.2022 o 18:48, LipinyTabaca napisał:

Witam. Zrobiłem zdj u chłopa na polu oddalone ode mnie może 300m obok kukurydza i 4-6 rzędy tak wygląda. A u kolejnego dwa pola dalej też obok kukurydza i podobnie tylko lekko lżej jakby. Wie może ktoś co to może być?

IMG20220818175423.jpg

IMG20220818175420.jpg

IMG20220818175215.jpg

Wygląda jak intensywne żerowanie wciornastka a co za tym idzie porażenie wirusem, jeśli obok jest kukurydza to jak najbardziej wciornastek będzie tam siedział i miał bardzo dobre warunki do życia 

Opublikowano

W poprzednim sezonie poleciało tak 2.5 ha od podwierzcholkow do końca.cześć niby zdrowych roślin i liści została zebrana ale po wysuszeniu i tak okazało się ze średnio opłacało się to zbierać.

Dużo zostało wam towaru w polu?  U mnie bd jeszcze chyba 15 suszarni. ..

Opublikowano

Pod 40 pewnie będzie..po 19 przestałem juz liczyć.u mnie jest jeszcze 2-3 kontenery dobrego środkowego liścia a tam gdzie już było zebrane np na Topazie to narosło jakby prawie środki nie były zbierane.ciekawe czy u mnie wystoi bez choroby do końca zbioru.sąsiad  swoją kukurydzę chyba czymś opryskal na robaczka bo u mnie odpukać narazie jest spokojnie

Opublikowano

Topaz jakościowo bardziej stabilny.nawet jeden zryw był opóźniony ale żółto wyszedł. W sumie obie odminny wagowo super w tym roku. Topaza trzeba w miarę regularnie zrywać i tak w porównaniu do martiny lepiej znosi suche okresy. Nie padało u nas z 1.5 mc i jakościowo na Topazie zmian nie było. Martina rwana w  totalnej suszy ze nawet rosy rano nie było gorzej wychodziła w suszarni. I mocno w niej upala konce liści na polu a potasu i innych nawozow pod korzeń nie załowalismy.odmiany jak odmiany obie mamy pierwszy raz. Pierwszy wsad z Martiny po deszczach wyszedł jak bajka a topaza też nawlekamy to jak skończę blaszkę to zrobię zdjęcie. 

Rozmawiałem z ojcem i tak tak LipinyTabaca napisał przedziorki i zamienniki to obok wciosnastka najgorsza kur. .a teraz jak na polach zostały same tytonie bd robić robotę 

Opublikowano
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

Pod 40 pewnie będzie..po 19 przestałem juz liczyć.u mnie jest jeszcze 2-3 kontenery dobrego środkowego liścia a tam gdzie już było zebrane np na Topazie to narosło jakby prawie środki nie były zbierane.ciekawe czy u mnie wystoi bez choroby do końca zbioru.sąsiad  swoją kukurydzę chyba czymś opryskal na robaczka bo u mnie odpukać narazie jest spokojnie

Kukurydzy od żadnych robaczków nie pryskaja i nigdy nie słyszałem co najwyżej drutowce ale o co innego chodzi. Mam prawie co roku tytoń przy kukurydzy i nie widzę tych dolegliwości 

Opublikowano

Może poprostu wystąpiły dobre warunki do rozwoju jakiejś choroby grzybowej a kukurydza poprostu w tym pomogła blokując przepływ powietrza, u siebie w jednym miejscu to zauważyłem gdzie tyton rośnie w zaglebieniu terenu a obok była wysoka miedza

Opublikowano

U mnie w ciemnym liść przy zbiorze piękny , dojrzały , czysty a po wysuszeniu plamy czarne , przypalony oznaki grzyba mam podejrzenie że słonko i sucho mu zaszkodziło , tak jakby przejrzały był no i 24 kg odżywki na ha poszło , bory , potasy , azoty wszystko to o d*pę potłuc , brak obornika to go chyba boli .

Opublikowano

U mnie Martina upalona od dołu po 2 liście na piachu z braku wody i lekko szara wychodzi.w poprzednim roku inna odmiana w mokrym roku wychodziła elegancko.pole było w miedzy czasie dodatkowo zwapnowane.większość makro i mikro roślina pobiera dobrze jeśli oprócz pierwiastków zawartych w glebie ma jeszcze wodę a tej akurat w tym roku u mnie jest brak.i albo wapno np było lekko oszukane lub faktycznie jak sprawdzałem  na 20 cm u mnie był całkowity brak wody nawet ziemia nie była wilgotna przez mc.przez co nie było jak pobrać składnika.z zależności jakie jest pole albo aligancki albo chu... mnie strzela na rozładunku. 

Potem mnie bd drugi raz strzelał przy klasyfikacji. W tym roku nawet agronomom jeździć się nie chce tylko dzwonią i obiecują cuda wianki..a jak jest na taśmie każdy wie 

Opublikowano
3 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

Uniwersal rozsyła informacje o podwyżce ale o ile to nie pisze tylko trzeba kontaktować się z agronomami. Ktoś wie o ile podnieśli?

Znając ich to pewnie o 10 groszy

Opublikowano (edytowane)

A jak mają kupować na początku?  Nic tylko aby uje. ...chłopa i tyle. Nawet nie dzwonie do uniwersalu bo szkoda sensu.i wstępnie bd u nas okrojony areał o 30% juz na pewno przy tej cenie opału jeśli prąd podrozeje tak jak prognozują to 50%.podobno w Łukowej jakoś dobrze idzie ale to ze słyszenia to nie koniecznie musi być prawda. 

Jak macie kontraktacje to można próbować w babicach w luxtabie ładny  (nie ze jakiś rewelacyjny )towar dobrze kupili. 2 sezony wcześniej 2 razy zabraliśmy tytoń właśnie z agrotabu w dzikowie i w luxtabie poszedł 2 klasy wyżej przy podobnych cenach.w dzikowie marudzil ze na kupili takiego i nie mogli sprzedać potem a w luxtabie chłopak dostał wyraźne polecenie od kierownika ze ma to dobrze kupić. Mieli wtedy niby niższe ceny niż pozostali i wszyscy im śmiecie zwozili ale jak masz ładny i umowę u nich możesz próbować 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)

Panowie nie sprzedajcie tytoniu w tych cenach to są stare ceny z wiosny , plantatorzy buraków uzgodnili podwyżki i je dostali a do tego jeszcze extra 1000 zł do ha bo wszystko od wiosny zdrożało , wiadomo ktoś ma kredyt inne zobowiązania to  sprzedać spody reszta niech leży w magazynie . Ustalić nowe ceny ; virginia 30 zł 1 klasa , byrley 20 zł 1 klasa . Nawozy już 5000 zł a ogrzewanie suszarni ile procent poszło w górę ?

W tych pieniądzach nikt nie sprzeda tytoniu a bele mogą leżeć do przyszłego roku nic im się nie stanie .

Edytowane przez Mariusz2903
  • Like 2