Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie jak zrobić żeby wszystkie nawozy pod tytoń były tylko w górnej części gleby ? pytam bo górne liście wyszły mi piękny kolor a dolne i środkowe sama ostatnia klasa czyli nawozy wypłukało w głąb gleby może nawozy sypać na jesieni lub  dzień przed sadzeniem ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

panowie jak zrobić żeby wszystkie nawozy pod tytoń były tylko w górnej części gleby ? pytam bo górne liście wyszły mi piękny kolor a dolne i środkowe sama ostatnia klasa czyli nawozy wypłukało w głąb gleby może nawozy sypać na jesieni lub  dzień przed sadzeniem ?

Dziwne masz myślenie to te nawoz jest płyciej to nie znaczy ze gorne liscie masz lepsze predzej na odwrót bo roslina jak jest mlodsza ma mniejsze korzenie ktore sa plyciej, a przeciez zbierasz pierwsze dolne liście, a jak gorne zbierasz to roslina pobiera nawoz z glebszych warstw bo system korzeniowy jest bardziej rozwinięty, dolne liscie wyszly ci źle bo pogoda w czerwcu nie dopisywala, może za dużo azotu dałeś, moze za gesto posadziles i liscie miały mało światła

Opublikowano

Przychodzi mi na myśl pielnik i nawóz w dozownikach ale to zależy od pogody bo w tym orku okej my stosowaliśmy bylly deszcze i się rozpuścił natomiast rok wcześniej nie wyszliśmy na tym bo nawozy leżały aż do jesieni ale to zależy też od stosowanych nawozów bo nawóz typu yara complex i corn bardzo szybko się rozpuści ale superfosfat potrzebuje czasu 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Miedzian 50 WP . Coś słychać o wycofywaniu preparatów opartych na zwiazkach miedzi.

1 godzinę temu, Marl napisał:

Miedzian 50 WP . Coś słychać o wycofywaniu preparatów opartych na zwiazkach miedzi.

A jakies  inne są jeszcze? Miedzian za bardzo nie pomaga bo stosowałem no chyba że w małej dawce dałem.  Ile powinno się go dawać na hektar i kiedy. ? 

Opublikowano (edytowane)

Witam. czy ma ktoś z was szare liście tytoniu po wysuszniu ?  blaszka wyglada jakby spalona lecz tyton sie zrywa zielony .

moze brakuje czegoś w glebie ?? juz sam nie wiem .... z czego tak sie moze robic

dodam ze liście mają bardzo grubą blaszke tylko nie chce wychodzić żółty

Edytowane przez PawełGG
Opublikowano
7 godzin temu, dragonmt852 napisał:

Dziwne masz myślenie to te nawoz jest płyciej to nie znaczy ze gorne liscie masz lepsze predzej na odwrót bo roslina jak jest mlodsza ma mniejsze korzenie ktore sa plyciej, a przeciez zbierasz pierwsze dolne liście, a jak gorne zbierasz to roslina pobiera nawoz z glebszych warstw bo system korzeniowy jest bardziej rozwinięty, dolne liscie wyszly ci źle bo pogoda w czerwcu nie dopisywala, może za dużo azotu dałeś, moze za gesto posadziles i liscie miały mało światła

tytoń był ładny jak było sucho po deszczach zjaśniał  azot i potas wypłukało chcę tylko zapobiedz wymywaniu nawozów  planuje na jesieni polidap 300 kg 200 kg sól potasowa a na wiosnę azot ale co zamiast saletrzaku ?

Opublikowano
7 godzin temu, PawełGG napisał:

Witam. czy ma ktoś z was szare liście tytoniu po wysuszniu ?  blaszka wyglada jakby spalona lecz tyton sie zrywa zielony .

moze brakuje czegoś w glebie ?? juz sam nie wiem .... z czego tak sie moze robic

pokaż na zdjęciu jak to wygląda ;) 

Opublikowano
8 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

A jakies  inne są jeszcze? Miedzian za bardzo nie pomaga bo stosowałem no chyba że w małej dawce dałem.  Ile powinno się go dawać na hektar i kiedy. ? 

Są różne zamienniki miedzianu. Ja daję 2,5 litra na ha i 400 l wody koniec czerwca początek lipca jak tylko zaobserwuje pojawiająca się kropkę na dolnych liściach i jest ok. 

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

tytoń był ładny jak było sucho po deszczach zjaśniał  azot i potas wypłukało chcę tylko zapobiedz wymywaniu nawozów  planuje na jesieni polidap 300 kg 200 kg sól potasowa a na wiosnę azot ale co zamiast saletrzaku ?

Jak byś miał odrobinę wiedzy to byś wiedział że azot wypłucze a potas jest niemal nie wypłukiwalny z gleby i nie jest to moja teoria tylko ta co podają źródła naukowe.

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

jak chcesz zapobiec wymywaniu nawozów to siej poplony lub stosuj preparaty poprawiające żyzność gleby 

Opublikowano

panowie u mnie na 1h 400 yara korn plus 50-100 saletry wapiennej+ siarczan magnezy po 75kg na h i tytotn idealny mysle ze na 11t co bede mial jak normalnie beda brac to 6-7 t pierwszej klasy 

w tamtym roku podobne dawki moze troszke mniejsze i 10.6t i 6t pierwszej klasy

klasa ziemi troszkje 4 reszta 5

Opublikowano
11 godzin temu, mynko napisał:

Jak byś miał odrobinę wiedzy to byś wiedział że azot wypłucze a potas jest niemal nie wypłukiwalny z gleby i nie jest to moja teoria tylko ta co podają źródła naukowe.

potas wypłukało z górnej warstwy w dole siedzi bo wierzchołki piękny kolor

Opublikowano
22 godziny temu, PawełGG napisał:

Dla porównania żółty liść 

20200907_105616.jpg

20200907_105700.jpg

Opublikowano

Slomex 3 i 4 miał wykup tytoniu w Babicach. Zdawał ktoś z Was i wypowie się jak brali?

4 godziny temu, Miran napisał:

Słyszał ktoś o skup tytoniu bez sortowania w pewnej firmie?

W każdej możesz sprzedać bez sortowania tylko w jakiej cenie zapytaj się  najpierw. 

Opublikowano
22 minuty temu, Grzegorz197 napisał:

Slomex 3 i 4 miał wykup tytoniu w Babicach. Zdawał ktoś z Was i wypowie się jak brali?

W każdej możesz sprzedać bez sortowania tylko w jakiej cenie zapytaj się  najpierw. 

Bo słyszałem coś o PM że po 11 zł

22 minuty temu, Grzegorz197 napisał:

Bo słyszałem coś o PM że po 11 zł