Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, basserman89 napisał:

jakies informacje ktos posiada w kwestii tego wczesniejsego zakwitania? u nas na 2 ha sporo krzakow zapakowalo.choroby jako takiej nie ma sporo po takim okresie,ale ciagle dolewa 

Jak już ma kwiat to nic mu za bardzo nie pomoże. Duże różnice temperatur, stres po przymrozkach, teraz te deszcze, przyczyn może być wiele. W tamtym roku też był ten problem u wielu osób, ciężko powiedzieć dlaczego tak się dzieje. Niektórzy mówią, że te stare odmiany typu 23, 35 są bardziej podatne na różne stresy i jak im coś nie pasuje to idą w kwiat. 

Opublikowano
Dnia 26.06.2020 o 21:09, tomasz1992xds napisał:

Jak dokładnie ten preparat się nazywał do odstraszania ? 

Nie pamiętam nazwy kolego, poszukam może jeszcze opakowanie mam to napisze. 

Opublikowano (edytowane)

nie,to aniolki jak sa nie najedzone to zstepuja z niebia i zjadaja :P wczoraj dolalo tak ze kopalem dolki w deszczu bo mi by piwnice, kotlownie i wszystko inne zalalo pod domem, potem pojechalem w pole i tam ratowalem co sie dalo , dzisiaj dowalilo tak ze nie ma szans wjechac do konca tygodnia albo i dluzej.. na dzis jak nic wiecej sie nie stanie to na koniec lipca zakonczymy sezon.... na bardzo duzym minusie

1 godzinę temu, annadziedzicowa napisał:

To tytoń zjadają Robaki👌

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)

Agroleaf Power 31+11+11+TE azotowy lub np PLONVIT NITRO  NPK (31/12/10) tak aby byla caly czas roslina w fazie wegetatywnej bo jak Ci zapakuje to juz po tytoniu tylko zbiory zostaja..u mnie na polu dzis widzalem krzaki co nawet do kolan nie dorosly i paki zawiazaly normalnie szlak trafia czlowieka... albo skonsultuj to z jakims agronomem z firmy tytoniowej bo ja juz na nasz tyton nie mam sily , ladny najwyzsty nacalej wiosce a juz zaraz zakwitnie...rok temu jakbym takimi sadzonkami sadzil to by somsiady zawalu dostaly i to po kilka razy.

u siebie dawalem jakies 4-4,5 kg na ha dolistnie od momentu jak slaby byl i zolty w polu ale zrownowazonego  i nic to nie dalo...lisc sie zrobil ladny nabity ale co z tego jak rosliny male niskie i pakuja

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
40 minut temu, STYTON360m napisał:

Panowie siarczan magnezu i mącznik dawak 1,5 kg i 2,5 kg będzie dobry na tytoń ? Bo trzeba to jakoś ratować żeby zielony był 

Będzie dobry, tylko za mała dawka. Ja bym dał 6 kg Mocznika i 5 kg siarczanu

Opublikowano

jak nie urok to sraczka :D nie wiem czy mam juz plakac czy co ale pewne jest ze u nas tyton zakwitnie dosc szybko.sasiad mial 35 sadzona z tradycyjnego rozsadnika w granicy 4 maja i tez mu paki puscila. deszczce napewno zrobily swoje u siebie na gorkach widze ze wszystko splynelo w dol i na polu gdze redlone bylo na bierzaco w dolku bez zastoiska wodnego i zalanie tyton jest mocno zielony.Jest tu ktos moze kto ma 35 i mu jeszcze pakow nie puscila? 

Opublikowano

U mnie też 35 i się pojawiają się pąki z tym że tytoń już do pasa i będzie miał 16- 18 liści. Coś za dużo ludzi narzeka na tą odmianę kolejny rok więc trzeba będzie szukać coś innego. Jakie macie sprawdzone polskie odmiany?

Opublikowano

Simone, w tamtym roku wszystkie inne odmiany obok puściły szybko, a ona dużo później jak już miała optymalnie liści. W tym roku też jak narazie nie kwitnie. Tytoń sadzony przed mrozami.

Opublikowano
Cytat

Witam, z moich doswiadczen dokarmianie nalistne efektow nie daje tym bardziej ze splukuje deszcz .... 2tyg temu na gorkach tyton praktycznie taki jak posadzony zolty wzialem woreczek saletry amonowej pelna gascia i po 2 tyg tyton do kolan i ladnie zielony 

jutro zrobie fotki jaki u sasiada na gorce a jaki u mnie bd widziec cuda saletry

Opublikowano

tytoń powinien być saletrowany pogłównie najpóżniej do10 czerwca  a i to za póżno bo żle się będzie suszył przy berleju zielony rwany wyjdzie mocny kolor aż za ciemny tytoń rwany żółtawy wysuszy się jasnobrunatny no i przeazotowany będzie lekki bez treści

Opublikowano

u mnie na tytoniu zasadzonym w granicach 16-20 na lekkich ziemiach bedzie w granicach 8-10 lisci do zbioru, na jednym polu gdzie jest glina podobnie a na tym co 3-5 dni pozniej sadzony to nie chce mowic..u mnie na 35 jeszcze tez nie kwitnie ale widac ze idzie w kierunku zawiazywania, pakow jest mocno przewezony stozek wzrostu itd.. na jednym polu od naszego jest posadzony 35 tez z tradycyjnego rozsadnika po mrozach nasadzany kilka razy to meksyk..krzaki po 5 lisci z pakami i krzaki po 3 liscie z pakami i krzaki co maja liscie nie nadajace sie do zbioru bez pakow lub i z pakami..wszytskie pola jak na ujowate warunki pogodowe w tym roku byly pielone po 3 razy i pryskane.

Opublikowano

U nas na cięższej ziemii  zabiło go, nie da się dziabac taka skala i nie wypuszcza nowych korzeni powtórka z tamtego roku a ten co wcześniej posadzony jakoś sb radzi bo wcześniej wystartował ale ten późno to wielkość po kostkę i potrafi kwitnąć także rok do duuu.. źle się zaczął i tak ciągnie nie widać ku dobremu