Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ojciec pryska bo warunki,ja mieszam,w poniedziałek koniec pryskania a rozsada tak wychamowana że na sadzarce nie pójdzie;p ogólnie bardzo dużo koszenia w tym roku zeby się zrownała,nie równe wschody dużo tzw korzenia spiralnego plus doszło to że w poprzednim sezonie palety były nie umyte i nie odkażone, a teraz w marcu kwietniu płukanka lekka i w Domestos i nawet paleta nie obsechla i już ziemię sypalem i siałem...

Tytoń od dwóch tygodni wstrzymywałem wietrzeniem cięciem do tego stopnia że dzisiaj takim "pickiem musiałbym sądzić" a w jednym z kilku sprawdzonych basenów mam ec 2.0 inne 1.7 1.5 1.4 , zimno robi robotę i wietrzenie

Siany 27 marca do max 1 kwietnia bez ogrzewania 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Wtorek jazda z nim ,5 razy cięty. 2 dni i 4,5 ha ma pyknąć. Temperatura w moim rejonie monitoruje i było max - 2 a tak to - 1 lub na plusie. Zapewne w Pniedzialek będzie wysyp sadzarek na polach 

IMG_20250510_172242.jpg

Opublikowano

Wyciagacie z wody dzien wczesniej zeby lekko woda odparpwała? bo ja zawsze daje jej minimum 24h na platformach i o niebo lepiej sie sadzi robi sie sztywna i ładnie korzen z ziema wychodzi tworza bardziej zbita strukturke i nie leje sie woda po nogach ;

jaka folie macie na basenach ? ja stosowałem kilka lat zwykłą budowlana bez atestu i jakos bylo teraz dziura na dziurze a kupuje z tej samej firmy, zmienilem na tunelowa i dalej prawie w kazdym basenie jakas dziurka i woda ubywa ze musialem ze dwa razy dolewac. Wiem ze sa atestowane troszke drozsze 

Opublikowano

Ja do tej pory mialem folie kiszonkarską i bylo bez dziur. W tym roku tez kupilem kiszonkarską i dziury widac bylo juz przy cięciu na mniejsze kawałki a dodatkowo powoli z kilku basenów sączy sie.

Opublikowano
52 minuty temu, LipinyTabaca napisał(a):

Wyciagacie z wody dzien wczesniej zeby lekko woda odparpwała? bo ja zawsze daje jej minimum 24h na platformach

Jeżeli sadzi sie codziennie to jest to niemożliwe, chyba że masz aż tyle platform czy przyczep

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Kupię rozsadę tytoniu, jeżeli komuś zostanie nadwyżka.

Edytowane przez af34
Opublikowano
2 godziny temu, LipinyTabaca napisał(a):

Wyciagacie z wody dzien wczesniej zeby lekko woda odparpwała? bo ja zawsze daje jej minimum 24h na platformach i o niebo lepiej sie sadzi robi sie sztywna i ładnie korzen z ziema wychodzi tworza bardziej zbita strukturke i nie leje sie woda po nogach ;

jaka folie macie na basenach ? ja stosowałem kilka lat zwykłą budowlana bez atestu i jakos bylo teraz dziura na dziurze a kupuje z tej samej firmy, zmienilem na tunelowa i dalej prawie w kazdym basenie jakas dziurka i woda ubywa ze musialem ze dwa razy dolewac. Wiem ze sa atestowane troszke drozsze 

Folia wystarczy uv4 

Opublikowano
21 minut temu, Freeman10 napisał(a):

Moi drodzy, co to za ustrojstwo - mozaikowatosc? Pojawilo sie placowo w rozsadniku?

20250515_151203.jpg

To co Ty rozsadnik trzymasz do fazy zrzucania spodów na ziemię?..?

Nie wiem sam sporadycznie raz na kilka lat coś takiego miałem u siebie ale jedna sztuka za 20 kilka tys...czasami urosło coś co miało liście jak dąb w polu i kwiat jak łubin 

Opublikowano (edytowane)

Rozsada sadzona w środę z hydroponiki dzisiaj może być  przymrozek przy gruncie  czy będą  duże straty? Tytoń strzyżony trzy razy 

Edytowane przez lka1
Opublikowano (edytowane)

Przyjęta i zahartowana do -3 mniej więcej. Noc w te i nazad z wodą jeździć najwyżej jak będzie łapało 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Najważniejsze żeby była zahartowana i przycięta z 2 razy i nie tzw 6 tygodniowa,od wschodów sam azot i w pole.trzymanie od wschodów w tzw "ciepłym urwidołku" przewaznie mści się w polu,ubytkami po mroźnie i żółknięciem po wysadzeniu w taką pogodę.szybko żółknie, jest łamliwa i podatna na grzybowe ustrojstwa.

Opublikowano
11 godzin temu, basserman89 napisał(a):

Nie wiem sam sporadycznie raz na kilka lat coś takiego miałem u siebie ale jedna sztuka za 20 kilka tys...czasami urosło coś co miało liście jak dąb w polu i kwiat jak łubin 

No bez przesady. Po prostu pojawiło się tak jak sam napisałeś, kilka krzaków. To pierwszy przypadek kiedy zaobserwowałem takie sztuki w rozsadniku a nie w polu, już "duże i wyrośnięte". Chciałem się po prostu zorientować co to za choroba.

Opublikowano
11 godzin temu, basserman89 napisał(a):

Ewidetnie przedawkowanie grzybowki/insektycydu lub nie oplukany opryskiwacz po jakims herbicydzie

ps. u siebie 3 lata temu przedawkowalem kohinor zamiennik nupridu dalem dawke z papryki 300ml  a na tyton byla max 115 i na hektarze mialem wiekszosc podobnych krzakow wyszła z tego ale doł do zdardzia na glebe 

byłem przed piata na polu to 2/3 stopnie w trawie

Takze nie przymroziło i raczej juz to był ostatni dzien z mozliwymi przymrozkami

Opublikowano (edytowane)

Jakie opinie macie odnośnie tego sprzętu mianowicie chodzi o dozownik czy warto zainwestować w taki sprzęt czy to poprostu jest tani bubel

Screenshot_20250517_234231_Chrome.jpg

Edytowane przez lka1
Opublikowano
22 godziny temu, lka1 napisał(a):

Jakim nawozem zasilać tytoń na polu i ile wsypać do dozownika do rozsiewania nawozu

Jak ktoś ma ci doradzić jak nic nie wiadomo. Każdy ma inne warunki, zasobność gleb, przedplon. Jeden będzie sypał więcej, a drugi nic bo często zmienia pole i wystarczy że przedplon był nawożony. Z nawozów może być saletra wapniowa, jakiś npk z yary lub inny wieloskładnik. Zależy co potrzeba, czego brakuje w ziemi. 

Opublikowano
2 godziny temu, Tobacco321 napisał(a):

Czym jedziecie na wciornastka w pierwszym zabiegu?

Inazuma 210 gram pekacid do tego i oranżada (3 szklanki kristalonu fosforowego plus jedna zielonego).

Opublikowano
W dniu 22.05.2025 o 23:14, dragonmt852 napisał(a):

Ja również Inazuma

Będziecie pryskać jakąś grzybówką po tych deszczach