Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Często te osoby nie mają nic wspólnego z agronomią ;)

Mankozeb jako substancja miał działanie wyłącznie powierzchniowe, kontaktowe. Kilkanaście mam opadu i był na ziemi

44 minuty temu, LipinyTabaca napisał(a):

Ja u siebie tylko previcur 15ml na 1000l czy to dziala nie wiem  ;)

Ale raczej działa bo nic sie dzieje poprawka z gory przy 5 listku

Previcur ma sens, ma działanie układowe 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Ja leje previcur.odnosnie dawek nawozu  nawożenia to można dawkę nawozu nawozu podzielić na 2-3 razy.200 g przed puszczeniem potem pół kila np na krzyżyk i na końcu siarczan 200 g na 1000 l wody.można też na początek nie dawać nic ja sypie jakieś 200-300 g 18 18 18  albo kristalon fosforowy żółty previcury do wody i trochę nawozu pekacid do zakwaszenia pożywki pH początkowe mam 7.8 a eC około 0.4-0.5 przed nawozami 

Część ludzi się nie pierd...i wali pełna dawkę jakieś 0.8-1.0 kg zrównoważonego w pełnym krzyżyku i potem bliżej końca dodają siarczan magnezu siedmiowodny 

Edytowane przez basserman89
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 13.03.2025 o 16:14, max95 napisał(a):

Jeszcze trochę uprawiam,rejon świętokrzyskie,tytoń woziłem do Jędrzejowa,mam kontrakt do łukowej ale cen jeszcze nie znam teraz dzielili ,grupa dostała na Morusa 15 ton komu to,na łukowa nie wiem ale kto chciał to dostał 1 tone po prostu cyrk.

Ultp zamiast burleya oferowało ciemny skroniowski trzeba go dymem dosuszac nie chce w to wchodzic

Max 95 jakie masz nasiona na ten rok ? ja posiałem Bms 14 tylko że z 2021 roku , tylko taki się został , pewnie z 1 miesiąc będzie wschodził .

Opublikowano
17 minut temu, Mariusz2903 napisał(a):

Max 95 jakie masz nasiona na ten rok ? ja posiałem Bms 14 tylko że z 2021 roku , tylko taki się został , pewnie z 1 miesiąc będzie wschodził .

Hej my kupujemy Niemca

Bms dobry tylko nie wiem czy z taką datą ci zejdzie mi w tamtym roku nie poschodzil a był 2023,łukowa nie daje nasion na razie cisza Morisa oni TNS90 jeszcze nie siałem może koło środy zacznę działać,gdzie dostałeś kontrakt

Opublikowano
10 minut temu, max95 napisał(a):

Hej my kupujemy Niemca

Bms dobry tylko nie wiem czy z taką datą ci zejdzie mi w tamtym roku nie poschodzil a był 2023,łukowa nie daje nasion na razie cisza Morisa oni TNS90 jeszcze nie siałem może koło środy zacznę działać,gdzie dostałeś kontrakt

Mam sadzić 1 rok do Łukowa Tabacco , kontrakt Grupa Leżajska . Z 2023 roku mogły być gorsze nasiona Bms 14 , szkoda że nie ma Bms 10 ma lepsze wschody.

Tego niemca to rok pakowania który ? 2024 ?

Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał(a):

Mam sadzić 1 rok do Łukowa Tabacco , kontrakt Grupa Leżajska . Z 2023 roku mogły być gorsze nasiona Bms 14 , szkoda że nie ma Bms 10 ma lepsze wschody.

Tego niemca to rok pakowania który ? 2024 ?

Zamawiane w tym roku ale pewnie 2024r będzie i każda odmiana ma opisaną siłę kiełkowania także wiadomo jakie kiełkowanie a bms to tylko uniwersał dawał ale to już przeszłość z tą firmą.

Opublikowano
58 minut temu, Mariusz2903 napisał(a):

Znasz ceny na ten rok ? masz także do ŁT ?

Niestety ale cen nie znam nie mam umowy jeszcze a łukowa nie robi zebrań 

Opublikowano (edytowane)

Teraz mają być noce na minusie ogrzewacie jakoś hydroponike ci conie mają pieca czy zostawiacie jak jest

Edytowane przez lka1
Opublikowano

Jak dzielicie nawozy i jakich używacie w uprawie hydroponicznej ? Mógłby się ktoś podzielić własnym rozwiązaniem ze swojego doświadczenia. Co dajecie przed puszczeniem tacek na wodę, jakie naowzy, jakie SOR?

Opublikowano

U mnie na 1000l

-   200g maximus p

-  300g maximus 20 20 20

-  15ml previcur

2 Dawka  tak po 4tygodniach 

- 150g maximus p

- 350g 20 20 20

- 200g siarczan mg siedmiowodny 

- oprysk previcurem 

po cieciu oprysk od wciorniastka  + grzybowka switch

ec po dodaniu wszystkiego w granicach 1.5 -1.6 Ph kolo 6

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

nie wiem dlaczego ludzie dajecie jako głowny skladnik chlomazon?  znam takich co litlr tej 480 wala i wszystko biale na pol wsi xD ja daje tylko 0.2 w mieszaninie z devrinolem  stompem i metrybuzyna i nic nie bieleje obok nawet jak zaleci lekko

Opublikowano

Ja też daje dwie setki tylko do mieszaniny ale jest duża różnica między nimi. EC gazuje i leci a CS nie. Jak masz obok np maliny czyjeś to robi dużą różnicę 

Opublikowano

Ktoś może wie czy mogę w tym roku zastosować rexade na chwasty w pszenicy jeśli w przyszłym chciałbym sadzić tytoń bo szukam czegoś tańszego od axiala i tak sie zastanawiam właśnie nad rexade tylko nie wiem czy nie ma żadnych przeciwskazań

Opublikowano

Toscana top 20 g

Edaptis 0.5l

hexypyr 0.8l

insert 0.1 l 

To szykujemy na pszenicę potem w owsie 

toscana top 20 g plus do tego hexypyr 0.5 l .

Powinno być taniej od axiala a jak masz owies to w pakiecie jak uda się kupić taniej wyjdzie