Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie mam z tym problemu a powiem więcej nawet szpil nie odkażałem nigdy. Na żółcenie też od razu otwierasz? Bo jak za mało otworzysz na żółcenie to potem suszenie na max wentylatorach nic nie da. A w polu tyton zdrowy? Raz pryskałem luna, ala akurat suchy rok był i nic to nie dało :D Ja na zgniliznę stosuje głęboka orkę. Niektórzy to orza na 15-20 cm a potem płacz. 

Opublikowano
9 godzin temu, tofik420 napisał:

A propos wydatków. Panowie trafia mi się zgnilec w suszarni głównie w górnym rzędzie, nie ma tragedii ale zgnilec jest. Wentylacja ma max. Obroty dmuchawy zwiększone. Suszarnie i szpile odkażane i bez efektu. Warto zastanowić Lunę? Ma ktoś doświadczenie z różnicą przed stosowaniem środka i po zastosowaniu?

W poprzednim roku było od diabla tego.najwięcej na stanowiskach gdzie tytoń juz 2-3 raz z rzędu był ale wtedy luny nie stosowalismy.jedno pole było opryskane em naturalnie aktywny i tam chorobę zachamowało w momencie zbioru dopiero przy zbieraniu wierzcholkowych liści po mocnych opadach widać było na kwiatostanach że cześć roślin porażało.w tym roku stosowalismy lune na tym polu ale na jakiś 10 arach w środkowym zbiorze widać było chore rośliny ale jeszcze ujdzie nie było takiego odpadu 

Wg mnie warto po zbiorze spryskać badyle jakimś środkiem na rozkład badyli a potem w trakcie sezonu zabezpieczyć luna lub switch.wydatek spory ale mniej skubania prży sortowaniu a to co choroba ma zjeść zabierzesz sprzedasz i tak jeszcze zostanie

Już różne rzeczy próbowaliśmy z wentylacją, nadtlenku em wodoru i innymi środkami.ale najlepiej z tą luna wyszlismy lub produktami na bazie em i pozytywnych grzybów. 

Opublikowano

Wentylacja od samego początku no prawie bo dajmy na to dziś załadowana to jutro rano wentylacja prawie na ful. A co do orki to min.te 25 cm a nawet głębiej. Na polu zero zgnilizny. Previcur do wody i pictor przed wysadzeniem. Spody czyste a drugi zryw jest tego sporo w górnym rzędzie w trzecim mniej w czwartym pojedyncze korzenie a potem dalej czysty. Chyba trzeba zamówić tą Lunę póki VATu nie ma.

Opublikowano
2 godziny temu, tofik420 napisał:

Wentylacja od samego początku no prawie bo dajmy na to dziś załadowana to jutro rano wentylacja prawie na ful. A co do orki to min.te 25 cm a nawet głębiej. Na polu zero zgnilizny. Previcur do wody i pictor przed wysadzeniem. Spody czyste a drugi zryw jest tego sporo w górnym rzędzie w trzecim mniej w czwartym pojedyncze korzenie a potem dalej czysty. Chyba trzeba zamówić tą Lunę póki VATu nie ma.

W jakiej suszarni to się dzieje ?

Opublikowano
1 godzinę temu, tofik420 napisał:

Mam jedną murowaną na szpile 100x30 a druga to kiszka. I w obydwóch podobnie.

Co do kiszki , bo mam 2 przed sezonem podpowiem co robić też miałem przeboje ze zgnilcem i jeszcze takie kropy dostawał a na polu był czyściutki .

Opublikowano
basserman1989p napisał:

Już różne rzeczy próbowaliśmy z wentylacją, nadtlenku em wodoru i innymi środkami.ale najlepiej z tą luna wyszlismy lub produktami na bazie em i pozytywnych grzybów.

te em stosujesz czy tam stosowałeś też w trakcie wegetacji czy na glebę przed sadzeniem?

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszek0 napisał:

te em stosujesz czy tam stosowałeś też w trakcie wegetacji czy na glebę przed sadzeniem?

Było zastosowane juz w trakcie wegetacji w dawce 10 l na ha bez dodatków żadnych typowych fungicydow jako dodatkow 

Opublikowano (edytowane)

Taka refleksja dla plantatorów którzy nie robili wyścigu z sąsiadem kto pierwszy sprzeda tytoń . Tak sobie myśle ze w następnym sezonie ciężko będzie wrócić do starych cen czyli 1 klasa 23 zł bo teraz średnio z vatem wychodzi prawie 30 zł (średnia bo teraz wszystko idzie w jedynce ci by nie zawiózł ). W 2023 raczej na pewno firmy wystartują z ceną bez premii !!!

Edytowane przez AndrzejTyton
Opublikowano
basserman1989p napisał:

1 godzinę temu, Leszek0 napisał:

Było zastosowane juz w trakcie wegetacji w dawce 10 l na ha bez dodatków żadnych typowych fungicydow jako dodatkow 

czyli wcześniej nic tylko w trakcie wegetacji? em aktywny i em 5?

Opublikowano

U mnie  3 rok i 0 zgnilca na polu i w szuszarni a zolce prawie na zamkmietych wentylatorach. a;e przez 3 wczesniejsze lata mialem z tym problem tak jak piszesz 2 i 3 zryw na gornym i srodkowym rzedzie bylo bardzo duzo nerwow i nawet w polowie liscia pognite tam gdzie szpila wchodzila masakra jakas.

1- Dezacid i lece cala suszarnie sufit podloga posadzka + wieszaki

2- bakterie lub humus wczesna wiosna lub jesienia po zbiorach

3 - oprysk Pictorem tydzien przed zbiorem spodakow

pictor kosztowal 400zl 1l  i  dawka 0,5l a luna 650zł i dawka 0.8 wiec wybralem pictor

Opublikowano
10 godzin temu, Leszek0 napisał:

czyli wcześniej nic tylko w trakcie wegetacji? em aktywny i em 5?

https://ogrodniczy.com/uzyzniacze-gleby/em-naturalnie-aktywny-20l-mikroorganizmy-na-resztki-pozniwne

Dokładnie ten produkt.u siebie też próbowaliśmy wtedy pictor i niestety zgnilizna wystąpiła nawet na polu gdzie tytoniu nie mieliśmy nigdy,  może poprostu rok był taki 2 sezony wcześniej.w tym roku na szczęście tego nie ma.nawet jedno pole było robione jesienią humusem z ekodarpola potem jak juz rósł tyton dawalismy pictor.luna droga ale.jest święty spokój.i mniej zabawy z samym sortowaniem 

Opublikowano

U nas są trzy kiszki czyli wypada tak, xd tytoń z tego samego pola trafi do każdej suszarni tylko z innych liści. W jednej nie ma wcale tego zagniwania ale w dwóch tak różnie a szczególnie w jednej. Przed sezonem wszystko było opryskane dezacidem. Przed posadzeniem poszedł pictor nie stosowaliśmy Luny. Na którymś zrywie pojawiło się zagniwanie tam gdzie szpila poszła od wieszaka. Iii pomogło nam to, że wieszaki zostały opryskane switchem i serio to znikło bądź pojawiło się ale bardzo mało ... Tak jak by na wieszakach pojawiła się jakaś bakteria nie wiem czy to recepta na ten problem ale nam to pomogło zobaczymy w następnym roku czy pomoże jeśli to się pojawi 

Opublikowano

Witam.Kolego wyżej to ze jesteś z jednej z firm to widać. Ale nie prorokuj cen na przyszły rok już dziś. Co teraz na rynkach światowych tytoniu potrzeba a za kilka miesięcy nie .Może w twojej miejscowości ceny idą w dół! !! bo u nas raczej nie .Zastanów się co piszesz. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, tofik420 napisał:

A  jak tam wasze tunele? U mnie przed chwilą pękła folia pod ciężarem śniegu....uhhhhh

Odsniezalem podjazd a ojciec zrzucal śnieg z tuneli. doj*b...elegancko u mnie miejscami jest prawie pół metra a nasypało w niespełna 12 godzin.jak nie będą ludzie pilnować "namiotów"to pod tym naporem poskłada jak zapałki. 2 zimy wstecz u nas na wiosce złożyło 5 ,szósta sztuka by była ale konstrukcja wsparła się na belach z siana które gospodarz miał w tunelu 

Z dwojga złego lepiej nich folia puści jak ma konstrukcje połamać. U siebie trochę poodwalalem została jedna ścieżka między tunelami.ale juz śnieg mokrzeje. A na jednim tunelu uzbierala się 30 cm warstwa.jeszcze jeden taki opad nawet 5-10  cm i Jabłoński miałby nowe zamówienia 😛 chochociaż to co u nas.stoi akurat nie od niego 

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano (edytowane)

Ma ktoś z was nową suszarnie od Polańskiego czy Śliwińskiego? Bo z tego co się słyszy idzie w nich mniej opału niż w starych mullerkach. Ma ktoś takie porównanie? Bo nie da się ukryć że na opał idzie najwięcej kasy...

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
10 godzin temu, Henio23 napisał:

Witam.Kolego wyżej to ze jesteś z jednej z firm to widać. Ale nie prorokuj cen na przyszły rok już dziś. Co teraz na rynkach światowych tytoniu potrzeba a za kilka miesięcy nie .Może w twojej miejscowości ceny idą w dół! !! bo u nas raczej nie .Zastanów się co piszesz. 

Jeszcze raz mówię ze nie jestem z żadnej z firm tylko krytykuje plantatorów którzy wiecznie krzyczą ze tytoń się nie opłaca a w wakacje prosto z suszarek wiozą tytoń tym złym firmom w cenie promocyjnej np. tzw. Chłopaki 5.08 cennik: Tobacco of Poland podaje aktualne ceny
1-20,50
1a-18,50
2-16,50
3-14,50
3b-12,50
4-9,50
5-6,00
6-3,50
a gdyby dali 16.50 za jedynkę to tez by wieźli , podejrzewam ze tak !!! Teraz cena jest inna i podejrzewam ze to jeszcze nie koniec podwyżek !!!

Tobacco of Poland informuje o podwyzce premii od dnia 09.12.2022
1-4zl=27zl
2-4zl=23zl
3-4zl=20,5zl
4-3zl=14zl
zapraszamy do odstaw

Nie mówcie mi ze ci wszyscy plantatorzy którzy sprzedawali w sierpniu u chłopaków a było ich sporo (widziałem bo mieszkam nie daleko ) wszyscy wyjeżdżają za granice . Chodzi mi oto żeby wywierać presję na firmy a nie sra.c się ze sprzedają . Jak za rok firmy wystartują z 19 zł za jedynkę to tez z suszarek będziecie sprzedawać ????

Opublikowano

Dlaczego ciągle zmieniasz temat  kto kiedy sprzedaje cały czas rozchodzi się o to że firmy gwarantowały równanie cen .Jak ktoś sadzi mniej tytoniu to co ma czekać do stycznia żeby mu węże zamarzały i pękały jak raz mojemu sąsiadowi -15 a on zaczyna odwilżać i sortować .sadzę 2.5 h z drogami wychodzi niecałe 9 t żona zrobiła to w 2 miesiące i do kiedy z tym czekać . My jakoś przeżyjemy te podwyżki chociaż żal .Najbardziej chodzi o przyszłość tytoniu skoro takie oszustwo przechodzi gładko. Powtarzam chodzi o to że zapewniali  wyrównywanie cen  .

Opublikowano

Zgadzam się z tobą. Ja sprzedawalem do firm wyłącznie tam gdzie zapewniali ze wyrównają. Także do agrotabu którzy mało ze zapewniali słownie to na umowie mają zapisane ze wyrównają każda podwyżkę .Chyba do czegos to zobowiązuje. Twierdzili niezależnie kiedy się sprzeda cena będzie wyrównana. Jeden Pan się zacia i ciągle pisze o sprzedaży latem .Ileż można mówić! !!

Opublikowano

Widać ten pan jest po drugiej stronie albo ..zza płotu.. skoro sąsiad chłopaków dostał cynk że takie cuda będą i nie sprzedawał.

Tak się zastanawiam co teraz zrobi Pękala. Chcąc być uczciwym i równać to on kupi tytoń o wiele drożej. A jeśli nie będzie już podwyższał to nie kupi towaru. Podejrzewam że będzie musiał się dostosować do innych kupujących niestety.

Opublikowano

Pekala do tej pory okazał się najuczciwsza z firm jak mówi tak robi.Reszta to kłamstwo placza ze na wyrównania nią mają bo zagranica im nie wyrówna ale na podwyżki i promocje jest kasa .Bardzo będzie ciekawy kolejny rok mówią  ze więcej ludzi będzie sadzic. Nie kumają ze jeden grad i problem.Cos trzeba będzie wymyślić wtedy żeby dużo kupić. Powodzenia mają zresztą cały sezon żeby kolejny kit wymyslec. Pozdrawiam