Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, tofik420 napisał:

Ewidentnie oszukują tylko czy nas samych czy siebie też. Chłopaki dali d*py dwa razy tego roku, sprzedałem raz, pierwszy i ostatni u nich. Pieczona w ubiegłym roku nie równał, tego roku obiecał że wyrówna i jeśli nie tego nie zrobi to chyba będzie miał problem z kupnem w przyszłym sezonie. Pękala chyba wyrówna bo po cenniku przyszedł SMS o wyrównaniu.

Żeby się nie przejechali na tych wyrównaniach. Mam nadzieję że ludzie zapamiętają sobie dobrze na drugi rok kto wyrównał a kto tylko pisał że wyrówna i zrobił ludzi nie powiem w co. Trzeba będzie kilku firmom podziękować.

1 godzinę temu, tomekk1986 napisał:

A grzyb nie myśli o wyrownaniach? Zdałem sporo we wrześniu a trzeba było trzymać. Planujecie zmniejszać, zwiększać czy tyle samo na przyszły rok?

Akurat grzyb było wiadomo przed sezonem że nie będzie wyrównywał. 

Opublikowano
5 minut temu, Grzegorz197 napisał:

To po co obiecywali. Każdy mógł sobie przetrzymać tytoń do grudnia. Każdy z nas stracił właśnie teraz po kilka tysięcy.

Dokładnie gdybym wiedział od początku jasno że nie będzie wyrównania to nie sprzedałbym u nich ani kilograma. Na szczęście na drugi rok jak będą pisać że będzie wyrównanie to będę wiedział już czego się spodziewać. Łukowa Tobacco bardzo na plus że będą wyrównywać.

Opublikowano

Basserman1989p robienie gałęziówki tego roku się opłaca wyjątkowo no nie... Gdyby nie jedził jesienią do lasu to by człowiek pewnie większość tytoniu sprzedał już po starych cenach.

A tak na poważnie to sprawą tych podwyżek i braku wyrównania to chyba się mógłby zająć jakiś UOKiK. Pomyślcie panowie jak będzie wyglądała sprzedaż w przyszłym roku w sierpniu czy we wrześniu....

Opublikowano (edytowane)

SŁOMEX-TOBACCO informuje, że od dnia 24.11.2022 wprowadzona została premia do 1 kg do klas:

1A - 2,50 zł = 25,50 zł

1 - 3,00 zł = 24,00 zł

2 - 2,00 zł = 21,00 zł

3A - 2,50 zł = 19,00 zł

Zapraszamy.

Dziś po wysyłali takie smsy. Jak nie wyrównają ceny szkoda wozić do nich wolę zawieść do tych firm co napewno wyrównają a nie wiadomo co będzie w przyszłości. Jakby nikt im nie zawiózł tytoniu zmuszeni byliby do wyrównania.  

Edytowane przez Mirella
Opublikowano
10 minut temu, Mirella napisał:

SŁOMEX-TOBACCO informuje, że od dnia 24.11.2022 wprowadzona została premia do 1 kg do klas:

1A - 2,50 zł = 25,50 zł

1 - 3,00 zł = 24,00 zł

2 - 2,00 zł = 21,00 zł

3A - 2,50 zł = 19,00 zł

Zapraszamy.

Dziś po wysyłali takie smsy. Jak nie wyrównają ceny szkoda wozić do nich wolę zawieść do tych firm co napewno wyrównają a nie wiadomo co będzie w przyszłości. Jakby nikt im nie zawiózł tytoniu zmuszeni byliby do wyrównania.  

Łukowa tobacco wyrównuje od początku wykupu. Universal jakby podniósł to też warto tam zawieźć.

Opublikowano
2 minuty temu, Leszek0 napisał:

oni sprytnie to nazwali tzn "premie" i nie muszą wyrównywać

Jak zwał tak zwał ale zmiana ceny jest a zobowiązali się do wyrównania i jeśli jakiś urząd się tym nie zajmie i nie postraszy trochę to będą nas dymać dalej.

Screenshot_20221127-165208.png

Opublikowano
1 minutę temu, tofik420 napisał:

Jak zwał tak zwał ale zmiana ceny jest a zobowiązali się do wyrównania i jeśli jakiś urząd się tym nie zajmie i nie postraszy trochę to będą nas dymać dalej.

Screenshot_20221127-165208.png

W luxtab się podpisywało nawet jakiś aneks że będą wyrównywać ceny. Czekam jeszcze na SMS od nich. 

Opublikowano

To jest oszustwo w biały dzień w Agrotabie sprzedałem 6 ton i za każdym razem pytałem czy w razie podwyżki będą wyrównywać zawsze potwierdzał że tak . 

Opublikowano (edytowane)

A ja firmy tytoniowe po części rozumiem ci co teraz sprzedają tytoń dostaną premie za przechowanie wiadomo ze przetwórnie nie przerobią tytoniu w miesiąc . Kiedyś w PM kto sprzedawał tytoń po nowym roku miał premie i to samo zrobiono teraz. Przechowanie to koszty np ogrzanie sortowni itd. Co do tz. CHŁOPAKÓW to zachowali się i tak spoko bo wyrównali pierwsza podwyżkę mimo ze nie obiecywali. 

Edytowane przez AndrzejTyton
Opublikowano
37 minut temu, tofik420 napisał:

Basserman1989p robienie gałęziówki tego roku się opłaca wyjątkowo no nie... Gdyby nie jedził jesienią do lasu to by człowiek pewnie większość tytoniu sprzedał już po starych cenach.

A tak na poważnie to sprawą tych podwyżek i braku wyrównania to chyba się mógłby zająć jakiś UOKiK. Pomyślcie panowie jak będzie wyglądała sprzedaż w przyszłym roku w sierpniu czy we wrześniu....

W momencie gdy skończył się u mnie surowy końcem września to miałem wybór las i w miedzy czasie spokojnie sortowanie tytoniu lub wyjazd za granicę.w drewno się w międzyczasie zaopatrzylismy w 90% ,kupiliśmy wcześniej nawozy.teraz mamy jakieś 7-8 ton sprzedane MNIEJwięcej jasną sytuacje gdzie dalej bd sprzedawać a w lesie jak to w lesie zawsze coś poza typową galeziowke leży, jakiś wywrot złamaniec stara sosna lub zrywkarze czegoś nie zabiorą lub pomina bo nie wszędzie ciągnik wjedzie.ostatnio ładowalismy drewno w innym nadlesnictwo e to wydali nam po aptekarsku nawet legarów spod stosu nie pozwolili zabrać,i cały załadunek pod pilnym okiem lesniczego 😛 bo dalej trwa pozyskanie i zrywka.narazie suszy my tylko drewnem to dobrze mieć go określony zapas w normalnej cenie.a jak się wypalisz do zera to takie słabo przesezonowane marnym jest paliwem.w poprzednim sezonie zakończyliśmy sprzedaż ok 20 lutego .teraz narazie tez jak widać Pośpiech i pewne kretactwa ze strony kupujących biją po kieszeniach. A od nowego roku kończą się obniżki vatu na określone towary w tym prąd i np nawozy.były posty min na grupie Ł-O związku żeby przeczekać początek sprzedaży.ale wg mnie sporo firm w jawny lub nie jawny sposób oszukana i dalej oszukuje plantatorów a jakieś tzw.,premie " tylko mydlą oczy.

Firmy powinny jasno zadeklarować czy będą wyrownywac czy nie.mam zostało jakoś 12 ton myślę jeszcze.

37 minut temu, tofik420 napisał:

W momencie gdy skończył się u mnie surowy końcem września to miałem wybór las i w miedzy czasie spokojnie sortowanie tytoniu lub wyjazd za granicę.w drewno się w międzyczasie zaopatrzylismy w 90% ,kupiliśmy wcześniej nawozy.teraz mamy jakieś 7-8 ton sprzedane MNIEJwięcej jasną sytuacje gdzie dalej bd sprzedawać a w lesie jak to w lesie zawsze coś poza typową galeziowke leży, jakiś wywrot złamaniec stara sosna lub zrywkarze czegoś nie zabiorą lub pomina bo nie wszędzie ciągnik wjedzie.ostatnio ładowalismy drewno w innym nadlesnictwo e to wydali nam po aptekarsku nawet legarów spod stosu nie pozwolili zabrać,i cały załadunek pod pilnym okiem lesniczego 😛 bo dalej trwa pozyskanie i zrywka.narazie suszy my tylko drewnem to dobrze mieć go określony zapas w normalnej cenie.a jak się wypalisz do zera to takie słabo przesezonowane marnym jest paliwem.w poprzednim sezonie zakończyliśmy sprzedaż ok 20 lutego .teraz narazie tez jak widać Pośpiech i pewne kretactwa ze strony kupujących biją po kieszeniach. A od nowego roku kończą się obniżki vatu na określone towary w tym prąd i np nawozy.były posty min na grupie Ł-O związku żeby przeczekać początek sprzedaży.ale wg mnie sporo firm w jawny lub nie jawny sposób oszukana i dalej oszukuje plantatorów a jakieś tzw.,premie " tylko mydlą oczy.

Firmy powinny jasno zadeklarować czy będą wyrownywac czy nie.mam zostało jakoś 12 ton myślę jeszcze.

Opublikowano
20 minut temu, tomekk1986 napisał:

A czy opłaca się ta galeziowka właśnie? Co prawda dużo opału miałem kupione ale myśle nad przyszłym sezonem.

Opłaca się napewno tylko trzeba się czasami dobrze narobić ale około 40mp za niecałą stówkę to sam policz. Ale są tacy co mówią że wolą kupić metry niż robić gałęzie 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Firmy powinny jasno zadeklarować czy będą wyrownywac czy nie.mam zostało jakoś 12 ton myślę 

Alem  burdelu narobił tymi edycjami.

U mnie to wyglądadało to tak że gdy był problem z metrami to zaczynało się działkę i w.fajna pogodę przez ok 8 dni po 5 godzin ok dziennie jest trochę tego drewna.z samowyrobu myślę że jeśli zawiezie się to co zostało na lesie to w 50 % opał do suszarni z gałęzi będzie zabezpieczony.tylko ze jedna największą działka to trzebierz wiec nie musisz wypalić tego co zostaje zabierasz samo drewno.u nas jeszcze jest tak ze pilarze nie wycinaja do końca aż do drobnego tylko jeszcze "gałeziarz "coś ma.a są takie nadleśnictwa gdzie naprawdę nie opłaca się wyrabiać tych gałęzi bo dosłownie chrust zostaje 

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, AndrzejTyton napisał:

A ja firmy tytoniowe po części rozumiem ci co teraz sprzedają tytoń dostaną premie za przechowanie wiadomo ze przetwórnie nie przerobią tytoniu w miesiąc . Kiedyś w PM kto sprzedawał tytoń po nowym roku miał premie i to samo zrobiono teraz. Przechowanie to koszty np ogrzanie sortowni itd. Co do tz. CHŁOPAKÓW to zachowali się i tak spoko bo wyrównali pierwsza podwyżkę mimo ze nie obiecywali. 

Wszystko fajnie, premia spoko tylko po co piszą SMS, podpisuje się aneksy że firma zobowiązuje się do wyrównania każdej możliwej podwyżki a jak podwyższają cenę to tego wyrównania nie ma. Nikt nie ma pretensji do grzyba że nie wyrównuje bo mówił że wyrównania nie będzie. 

Edytowane przez Miran
Opublikowano
22 minuty temu, Miran napisał:

Wszystko fajnie, premia spoko tylko po co piszą SMS, podpisuje się aneksy że firma zobowiązuje się do wyrównania każdej możliwej podwyżki a jak podwyższają cenę to tego wyrównania nie ma. Nikt nie ma pretensji do grzyba że nie wyrównuje bo mówił że wyrównania nie będzie. 

Nie wiem czy wiecie ale Universal robi tak samo z ciemnym tytoniem za przechowanie i sprzedaż w styczniu i to chyba już 2 albo 3 rok z rzędu 

Opublikowano

Taka premia za przechowywanie powinna być uwzględniona w umowie. Tu jest ewidentnie okłamywanie plantatorów. Jak się nie mylę to taką premię ma też Pękala zawartą w umowie ale jest to około 10gr. Moim zdaniem to grupa powinna interweniować w tej sprawie a jak to by nie pomogło to powinni powiadomić jakiś urząd.

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, tofik420 napisał:

Taka premia za przechowywanie powinna być uwzględniona w umowie. Tu jest ewidentnie okłamywanie plantatorów. Jak się nie mylę to taką premię ma też Pękala zawartą w umowie ale jest to około 10gr. Moim zdaniem to grupa powinna interweniować w tej sprawie a jak to by nie pomogło to powinni powiadomić jakiś urząd.

Hahaa grupa to sobie może pogrozić palcem :) Ktoś serio wierzy jeszcze w te grupy? 

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

Powinni coś zrobić ale po spotkaniu plantatorskim na wiosnę nie liczył bym na nich.na dużo pytań o to z czego wynikały tak niskie ceny przy kontraktacji tylko wymijajaco opowiadali że "walczyli "jak lwy o nas.cóż, sezon cześć ludzi skończyła my się jeszcze trochę pomeczymy.  Ostatnio była "zabawna "sytuacja w PM gdzie Pani tam zagadywala o jak to "fajnie teraz mamy ,tak dobrze pierwsza klasa po 27 itd" tylko ze Pani z grupy czy firmy  nie ogarnęła ze to słupek z wagą belek był :).cała ta sytuacja niby mało szkodliwa oddaje podejście i firm i grupy do plantatorów.ale ważne ze procent z faktury za sprzedany tyton się zgadza itd.czasem coś pomogą czasem dobrze doradza ale to trochę mało z ich strony.