Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, LipinyTabaca napisał:

zatwierdzony rok 2018 a jak wystapily szkody lub jakies inne pierdoly to mozna z 2017. Jedyny wymóg to trzeba byc  w 2018 wpisanym do KOWRU

Można sobie wybrać rok czy jak to jest w końcu? W 2017 wysyłało się już do kowr informacje o produkcji ? Czy to będzie do ilości zakontraktowanej czy sprzedanej ?

Opublikowano

zaraz znajde na gov i wstawie

Płatność do tytoniu przysługuje do indywidualnej ilości referencyjnej stanowiącej ilość surowca tytoniowego wyprodukowanego w ramach umowy kontraktacji lub umowy na uprawę tytoniu zawartej w 2005 r. lub w 2006 r.

to jest stary zapis i bylo brane ile jest zakontraktowane ale minimum 75% trzeba bylo sprzedac z kontraktacji

i znalazlem teraz 70% aby sprzedac z kontraktacji i beda placic do calosci zakontraktowanej xD

Opublikowano
19 minut temu, LipinyTabaca napisał:

zatwierdzony rok 2018 a jak wystapily szkody lub jakies inne pierdoly to mozna z 2017. Jedyny wymóg to trzeba byc  w 2018 wpisanym do KOWRU

Ok. zacząłem szukać teraz i faktycznie 2017, 2018 rok referencyjny czyli ilość zbytego surowca w tych latach zastąpiono rok 2006 . 

Stawka dopłaty z 2013 roku ale 50 % tej kwoty pomniejszane co rok o 5% , jakaś pomoc to będzie ale jak ktoś dużo zdał w 2018 roku .

Opublikowano
1 godzinę temu, LipinyTabaca napisał:

zaraz znajde na gov i wstawie

Płatność do tytoniu przysługuje do indywidualnej ilości referencyjnej stanowiącej ilość surowca tytoniowego wyprodukowanego w ramach umowy kontraktacji lub umowy na uprawę tytoniu zawartej w 2005 r. lub w 2006 r.

to jest stary zapis i bylo brane ile jest zakontraktowane ale minimum 75% trzeba bylo sprzedac z kontraktacji

i znalazlem teraz 70% aby sprzedac z kontraktacji i beda placic do calosci zakontraktowanej xD

A jak ktoś nie sprzedał 70% ?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

Ale rok dla wszystkich nie jest zatwierdzony. Zawsze ktoś może się odwołać ze dla niego lepszy był rok 2017 anie 2018

bardziej jak przedstawi jakis protokol ze szod  2018 lub nie posadzil w 2018 a w 17 mial ostatni raz

3 godziny temu, Miran napisał:

A jak ktoś nie sprzedał 70% ?

to dostanie do kg sprzedanego a nie zakontraktowanego

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

Było lobbowanie aby nic nie zmieniać ale nie oficjalnie wiem że Grupy Producentów Tytoniu apelowały o ten rok 2018 aby wesprzeć tych co jeszcze zostali a nie wypłacać . wszystkim co nie sadzą emeryturę tytoniową . Była próba w Brukseli aby dopisać ponownie tytoń do wsparcia nawet tylko jako interwencję ale bez szans , rzutem na taśmę przeszło dalej krajowe wsparcie w nowej WPR .Osobiście wolał bym rok 2006 bo wtedy sprzedawało się duże ilości tytoniu a w 2018 no cóż dużo mniej ale lepsze to niż nic .

Opublikowano

Samo to że bardzo dużo osób które sadzily wtedy już nie sadzi tytoniu. Napewno zmiana tego okresu jest dobrym pomysłem aby wspierać jak najbardziej tych którzy sadzą tytoń. 

Opublikowano

Jestem byłym plantatorem tytoniu kiedys mówiono że to najbardziej zorganizowany rynek w Polsce niewiel z tego zostało zwiazki były i sa na pasku koncernów tytoniowych które są licznie skoncentrowane w Polsce która wlatch swojej świetności licząc odwstapiemia do UE produkowała ok 50tys ton teraz niespełna 20tys ton liczba plantatorów jeszcz 10lat temu wynosiła ponad 10tys teraz dokładnie niwiem ale jest ich ok 5 tys i ciągle spada dalszy spadek nastąpi po przydzieleniu nowych ilości referencyjnych z lat 2018-2017 przez KOWR nastąpi kolejna fala rezygnacji bedzie to już marginalna produkcja niewiel znacząca wiekszośc krajów UE przeszły ten etap pozostana włosi z jako taka produkcją  Koncerny tytoniowe sprowadzają tyton nieprzetworzony spoza UE poprostu u nas produkuja wyroby głównie z tytoniu sprowadzonego z brazylii czy swiatowym  producentem tytoniu nieprzetworzonegi INDIE gdzie produkcja wynosi ponad 350 tys ton a tytoń jest bardzo tani i opłaca sie go sprowadzić do Polski i jeszcze dobrze zarobić niz  na krajowym który  pokrywa zapotrzebowania w znikomej ilości dochodza kraje afryki gdzie jest tani tytoń

Tak zorganizowany rynek wykończył Polskiego tytoniarza tak prawda przy dzisiejszych kosztach produkcja słabo opłacalna przykro tylko że związki siedziały w kieszeni koncenów a dotego jeszcze plantatorzy ich sponsorowali 

Dziś ok 5 tys otrzyma płatnośc niezwiązaną obecnie ponad 13tys ja otrzymuje co było jakomś pociechą za cieżka prace i sprzedaz tytoniu poniżej godnnej zapłaty czy min rol słusznie postapił zmieniając rok referecnyjny tak i nie po pierwsze słusznie że obecni plantatorzay którzy nie byli stronami umów w 2006czy 2005 r moga teraz coś uzyskac ale czy tacy są  Moim zdaniem powinien być system mieszany by wsparcie otrzymała większa ilośc byłych i obecnych plantatorów czyli zostawić rok refeerecyjny 2006-2005 jednocześnie z możliwościa zmiany okresu na 2018-2017 dla plantatorów wnioskujących o taka zmiane lub przydzielenie okresu referencyjnego dla nie posiadająch rolników wieksza ilośc platnatorów była by objęta wsparciem ,

Zaznaczyć należy że srodki zaprogramowane na nowy okres referencyjny sa niskie że wzgladu na mała ilośc plantatorów obecnie zajmujących sie uprawa tytoniu która w Polsce miała długa historie 

Może ktoś przeczyta 

Pozdrawiam 

Opublikowano
10 minut temu, adaammek napisał:

Jestem byłym plantatorem tytoniu kiedys mówiono że to najbardziej zorganizowany rynek w Polsce niewiel z tego zostało zwiazki były i sa na pasku koncernów tytoniowych które są licznie skoncentrowane w Polsce która wlatch swojej świetności licząc odwstapiemia do UE produkowała ok 50tys ton teraz niespełna 20tys ton liczba plantatorów jeszcz 10lat temu wynosiła ponad 10tys teraz dokładnie niwiem ale jest ich ok 5 tys i ciągle spada dalszy spadek nastąpi po przydzieleniu nowych ilości referencyjnych z lat 2018-2017 przez KOWR nastąpi kolejna fala rezygnacji bedzie to już marginalna produkcja niewiel znacząca wiekszośc krajów UE przeszły ten etap pozostana włosi z jako taka produkcją  Koncerny tytoniowe sprowadzają tyton nieprzetworzony spoza UE poprostu u nas produkuja wyroby głównie z tytoniu sprowadzonego z brazylii czy swiatowym  producentem tytoniu nieprzetworzonegi INDIE gdzie produkcja wynosi ponad 350 tys ton a tytoń jest bardzo tani i opłaca sie go sprowadzić do Polski i jeszcze dobrze zarobić niz  na krajowym który  pokrywa zapotrzebowania w znikomej ilości dochodza kraje afryki gdzie jest tani tytoń

Tak zorganizowany rynek wykończył Polskiego tytoniarza tak prawda przy dzisiejszych kosztach produkcja słabo opłacalna przykro tylko że związki siedziały w kieszeni koncenów a dotego jeszcze plantatorzy ich sponsorowali 

Dziś ok 5 tys otrzyma płatnośc niezwiązaną obecnie ponad 13tys ja otrzymuje co było jakomś pociechą za cieżka prace i sprzedaz tytoniu poniżej godnnej zapłaty czy min rol słusznie postapił zmieniając rok referecnyjny tak i nie po pierwsze słusznie że obecni plantatorzay którzy nie byli stronami umów w 2006czy 2005 r moga teraz coś uzyskac ale czy tacy są  Moim zdaniem powinien być system mieszany by wsparcie otrzymała większa ilośc byłych i obecnych plantatorów czyli zostawić rok refeerecyjny 2006-2005 jednocześnie z możliwościa zmiany okresu na 2018-2017 dla plantatorów wnioskujących o taka zmiane lub przydzielenie okresu referencyjnego dla nie posiadająch rolników wieksza ilośc platnatorów była by objęta wsparciem ,

Zaznaczyć należy że srodki zaprogramowane na nowy okres referencyjny sa niskie że wzgladu na mała ilośc plantatorów obecnie zajmujących sie uprawa tytoniu która w Polsce miała długa historie 

Może ktoś przeczyta 

Pozdrawiam 

Jeśli mieliby zostawić 2005-2006 to już lepiej żeby nic nie dawali. Nie rozumiem dlaczego plantator który już powiedzmy nie sadzi tytoniu 10 lat miałby dalej dostawać darmowe pieniądze. 

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, Miran napisał:

Jeśli mieliby zostawić 2005-2006 to już lepiej żeby nic nie dawali. Nie rozumiem dlaczego plantator który już powiedzmy nie sadzi tytoniu 10 lat miałby dalej dostawać darmowe pieniądze. 

Co do zasady niezwiązana jest po to żeby przestać sadzić . 

Opublikowano

Dla czego zakłady tytoniowe w PL importują tytoń ? bo nikt już nie chce go sadzić , bo liście są za tanie , bo koszty duże itp. Podobne pytanie można zadać dla czego PL importuje 5 mln ton soi gmo jak można by było obsiać tysiące ha soją i mieli byśmy własne białko nie jakieś świństwo modyfikowane z np. Argentyny .

Opublikowano

Panowie jaka cena opału na 1 suszarkę wam wychodzi, drzewo ciężko kupić, groszek od 3500zl/t. Jakie prognozy na 2023. U mnie drzewo na suszarkę 1000 zł i pilnowanie pieca 24/7, lub luksus 800 kg 3 tyś. Skupy nie bardzo chcą brać wszystko 1 klasę, raczej jest próbowanie na 1-3, oscylacji 20 zł.

Opublikowano

Na suszarnie w poprzednim sezonie nam 1000 zł nie wychodziło.teraz jak dobrze bd to w tym tygodniu jakieś 40 metrów przestrzennych przywieziemy.ale jest drogo .250 m3 dęba ,220 olcha.troche samowyrobem się coś ogarnie ale to jeszcze mało.

Opublikowano
24 minuty temu, basserman1989p napisał:

Na suszarnie w poprzednim sezonie nam 1000 zł nie wychodziło.teraz jak dobrze bd to w tym tygodniu jakieś 40 metrów przestrzennych przywieziemy.ale jest drogo .250 m3 dęba ,220 olcha.troche samowyrobem się coś ogarnie ale to jeszcze mało.

Jedno nadleśnictwo a u Ciebie niższe ceny niż u mnie?? Aż dziwne 

Opublikowano (edytowane)

U mnie jakbym kupował to też koło 1000 by wyszło ale m dużo swojego lasu to w czasach trudnych trzeba wycinac co gorsze😁mam dużo osiki olchy i brzozy i już 3 rok będę się aopatrywal swoim materiałem... Mi idzie 500kg ekogroszku ale dorzucam drewno za dnia tyle że jeszcze na ten rok mam zapasy kupionego po 1500 za tonę 

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

Tylko wam współczuć za to suszenie drzewem. Dużo sił życzę Panowie. To dowodzi tylko ze cena tytoniu dalej jest za niska. Ja opalam na pellet i nie wobrazam sobie palić czymś innym. 

Opublikowano
6 godzin temu, grapen23 napisał:

Tylko wam współczuć za to suszenie drzewem. Dużo sił życzę Panowie. To dowodzi tylko ze cena tytoniu dalej jest za niska. Ja opalam na pellet i nie wobrazam sobie palić czymś innym. 

Cena tytoniu na ten rok w tej chwili jest  dobra.  Również nie wyobrażam sobie suszenia drewnem.