Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, tyui napisał:

A masz może jakiś kontakt do tego człowieka?

Rafał Januszczak . Oglaszal się na Facebooku rok temu. Pisz na mess do niego. Jak znajdę nim tel to Ci podeślę 

Opublikowano
1 godzinę temu, tofik420 napisał:

Rafał Januszczak . Oglaszal się na Facebooku rok temu. Pisz na mess do niego. Jak znajdę nim tel to Ci podeślę 

Dzięki, jakoś znajdę i popytam. A z siewnikiem do tych tacek nie było problemu?

Opublikowano

A czasem jak masz granulowane wapno to wysiać i tez może zostać na powierzchni nic złego się nie stanie.

Z ogłoszeń parafialnych. 

Dziś dostaliśmy telefon z firmy Nicota ze warto jednak składać zamówienia przed 27 listopada ponieważ jest juz nowy cennik i możliwość składania zamówień to raz, a dwa nie wiem czy nie będzie jakiś zmian co do cen ponieważ firma która im wykonuje usługę otoczkowania podnosi ceny za tą usługę także nasiona które tam trafią jako kolejna partia nie koniecznie będą w takich cenach i jest to dość nie pewne. Juz teraz puszka jest o ok 10 ojro droższa .a tez pewnie im zależy na orientacji jaka bd skala zamówień na przyszły sezon. Na nicota.de jest kontakt telefoniczny do Pani Mariolki która prowadzi obsługę można zadzwonić zapytać natomiast składanie zamówień jest drogą mailową z potwierdzeniem jego przyjęcia 

Opublikowano
14 minut temu, tyui napisał:

Jakie zamawiacie odmiany?

Jakie zamawiacie odmiany?

Topaz i sprawdzimy ruby. Wywala błąd przy wstawianiu cennika. Na nicota.de jest dostępny po wyborze języka na polski jest łatwy w odszukaniu 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli skladales wniosek czekasz do momentu aż system go przemieli i wygeneruje 2 dokumenty w Pdf dotyczące szacunku i raport. Logujesz się podobnie tak jak przy składaniu wniosku i pobierasz dwa pliki.w ciągu 24 godzin mają Ci to podesłać na maila powiązanego z profilem zaufanym, czasem wysyłane są z automatu ja czekałem chyba z godzinę na oba pliki i przychodzą w osobnych mailach.  Drukujesz i podpisujesz oba i uzupelniasz wniosek papierowy który składasz w oddziale powiatowym agencji restrukturyzacji i modernizacji termin narazie jest do 23 listopada na to. 

Jeszcze do 15 listopada jest jakaś kaska na wymianę pokryć z eternitu na budynkach gospodarczych.

Nam wyszło z raportu 15.99% strat w suszy.jedna pszenica dostała 0.01% a inna ok 30%. 

Jak łony to policzyli 0.0

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano
Grzegorz197 napisał:

Od ponad tygodnia jest wszystko zabokowane i nic nie przychodzi. Być może celowo aby nie dawać kasy

Jest tylko trzeba trafić odpowiedniej chwili, mi się akurat 2x udało zalogować i pobrać

Opublikowano
6 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

Loguje się na swoje konto w ARiMR i nic nie mam a złożyłem już ponad tydzień wniosek o oszacowanie

Nie loguj się na ARiMR na swoje konto tylko na .. złóż wniosek suszowy.. tak jak wcześniej podczas składania wniosku o szacowanie.

Opublikowano

I teraz wysyłają wyniki na tego maila co się podawało przy składaniu wniosku o szacowanie także sprawdzać maile 

Tutaj macie topaza u mnie klasa 5 i 4b liść długi na ponad 50 a szerokość tylko 22 cm. Drugi zryw po spodach... Mnie przekonał i w przyszłym roku wszystko zasadzam topazem. Jeśli chodzi o wagę to też bardzo fajnie wychodzi śmiało ponad 3t z hektara

IMG20221111133253.jpg

IMG20221111133346.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, LipinyTabaca napisał:

I teraz wysyłają wyniki na tego maila co się podawało przy składaniu wniosku o szacowanie także sprawdzać maile 

Tutaj macie topaza u mnie klasa 5 i 4b liść długi na ponad 50 a szerokość tylko 22 cm. Drugi zryw po spodach... Mnie przekonał i w przyszłym roku wszystko zasadzam topazem. Jeśli chodzi o wagę to też bardzo fajnie wychodzi śmiało ponad 3t z hektara

IMG20221111133253.jpg

IMG20221111133346.jpg

Dlatego i ja Topaz a zostawiam.od spodakow do wierzchołków ładny i w porównaniu do Martiny lepiej zniósł ten bardzo suchy rok.w Martinie ciężko jest wyczuć kiedy ja zebrać niby przy nadspodakach wydawała się ok ale miejscami lekko seledynowy złapał choć wydawały się liście juz wyżołkniete.długo długo nie było wody niby fajnie stała nie psuła się ale w pewnym momencie konce liści jej brazowiały.przy Topazie jak jest rwany w czas lub nawet ok 10 -14  dzień po zbiorze stabilnie wychodzi w suszarni i aby go nie naazotowac .jeszcze Ruby sprawdzimy może w przyszłym roku.

Chyba poprawiło się kupowanie w tym roku bo nie wiem czy nie doczytałem ale uniwersal chyba daje te 2 zł więcej nawet po wykonaniu kontraktu.

Opublikowano (edytowane)

Miałem Ruby i na początku wszystko super, w tunelu ruszył szybciej niż 35. Na polu piękny i w suszarni też bardzo fajnie wychodzi ale ostatnie dwa zrywy dostał jakiegoś nalotu czerwonego a na 35 tego nie było mimo że obok no i teraz się waham nad nim. Być może to nie wina odmiany ale skoro w 35 tego nie było a tylko w Ruby to nie wiem co myśleć 

IMG_20220913_082605_0.jpg

A tu po wysuszeniu. Dodam że nie  na wszystkich krzakach tak było ale na większości...na jednych więcej na innych mniej.

IMG_20221111_122405_5.jpg

Edytowane przez tofik420
Opublikowano

ewidetnie zerowanie wciorniastka w gminie potok duzo ludzi mowilo wlasnie ze 2 zrywy albo wierzcholki wlasnie tak wygladly ... ja u siebie od 3-4 lat pryskam poczatkiem sierpnia od wciarniastka i sie trzymal praktycznie do konca tylko na chrystalu zrywany gdzies 8 wrzesien juz zaczelo byc widac na pojedynczych roslinach zerowanie. kiedys w agrotabie ten co skupowal Policha  tak mi doradzil bo gdzy zboza sie pokosi to wszyskie robactwo na tyton leci

Opublikowano

U mnie właśnie ten nalot był na Martinie w podwierzchołkach na rzadkach od kukurydzy i na polach od zbóż.więcej w tym roku gryki zboża na wiosce było a raczej nikt tego nie pryska przed zbiorem.znowu 35 jest ryzykowne ze względu na pvy.poleciało dalej kilka pól z 35 w tym roku.biorąc pod uwagę poprzedni sezon to i tak w tym roku jest luksus.

Opublikowano
56 minut temu, LipinyTabaca napisał:

czytalem gdzies ze od kukurydzy to nawet przedziorki atakuja

Przędziorki – zwalczanie. Sprawdzone sposoby ogrodników - TwojOgrodek.pl

ten listek za zdj nawet pasuje do tego co wstawiles ruby

Takie malutkie coś właśnie było na tytoniu. Ale było też to samo na 35 tuż obok a 35 prawie czyste, prawie bo na kilku krzakach zauważyłem takie przebarwienia jak na Ruby tylko że szarego koloru a nie czerwonego więc ciężko określić czy to to samo.