Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na glebach gliniastych wypłukiwanie potasu praktycznie nie zachodzi. Zrób tak, aby wymieszać z glebą. Możesz przed orką, ale tu bym czymś to wymieszał pewnie przed zaoraniem, aby większości nie umieść całkiem nisko i poprawić ewentualne wypłukanie chloru. Fosfor jak najniżej ze względu na kierowanie korzeni w kierunku jonów fosforanowych

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Jak dawalismy przed orka to przeważnie po badyl ach sypana i mieszana talerzówka i potem orka.2 sezony wcześniej zrobiliśmy tak ze wsialismy sól i superfosfat w poplon i od razu plug ale wiedząc że na wiosnę ponownie będzie orane.i na polu gdzie różnie jakościowo wychodził towar poprawa spora była. Na przyszły rok chyba wczesną wiosną wysieje się i zmiesza kultywatorem i walkami 

Opublikowano

Panowie czy korzystał ktoś z was z portalu erolnik w celu wysyłania informacji o produkcji surowca tytoniowego do KOWR? Wiadomo jak jest teraz każdą zmianę np. zwiększenie kontraktacji w danej firmie trzeba zgłaszać do KOWR w ciągu 30 dni. Trzeba pojechać na pocztę i coś tam zapłacić za wysyłkę. I tu pytanie może taka zmiana w tym wniosku  jest wygodniejsza na tym portalu ?

Opublikowano

Czy ktoś zamawiał drzewo ? W jakich cenach czy ktoś się orientował ? Z moich telefonów 210 sosna a u drugiej osoby 370, drzewo liściaste brak 

Opublikowano (edytowane)

210 to jak na promocji. Mamy kupione jakieś 30%. A u siebie w lesie nie widać widoku co do dalszej sprzedaży.teraz na samowyrobie fajne drzewo się wyrabia ale to kropla w morzu. Kupiliśmy 

Graba

Lipe sosne

Olche 

Dab 

Ale w cenach od wiele wyższych niż rok temu.teraz na samowyrobie idzie zrobić opału do suszarni ale koszt własnej pracy niemal identyczny co 3 lata wstecz jakbyś metry kupił 

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano

Sosna na lesie 280zl brutto za m³ czyli 183 zł za mp. Jak ktoś ma tura to coś tam zostanie a jak wszystko rękami ładować to 210 za mp nie jest drogo. 

basserman1989p a Ty czasami obok mnie nie robisz działki??

Opublikowano
7 minut temu, tofik420 napisał:

Sosna na lesie 280zl brutto za m³ czyli 183 zł za mp. Jak ktoś ma tura to coś tam zostanie a jak wszystko rękami ładować to 210 za mp nie jest drogo. 

basserman1989p a Ty czasami obok mnie nie robisz działki??

Nie wiem:d  ktoś chyba wczoraj obok mnie pilarką ostro młucił. Ja robie teraz na trzebierzy na drodze niemstów Futory-dachnów, tej lesnej.wyrobilismy mały zrąb.teraz zaraz obok na tej trzebierzy to opał w suszarnie idealny.teraz mam sporo wierzchołków z sosny które idą w innych nadlesnictwach nawet w wałki to coś podgodni plus liściaste grab i brzoza do pomieszania z sosna. 

Leśniczy sczerozłoty człowiek który gładzi grzechy świata :d puścił grzeszników do raju gdzie opału pod dostatkiem :p. NNie wiem jak u innych ale u mnie i w okolicy jestesco problem z drzewem z drogi a "prywaciarze " mocno to wykorzystują.tam gdzie w poprzednim roku było od cholery drewna że nie było już miejsca pod zrywke też nic nie ma 

Opublikowano
Dnia 2.10.2022 o 08:46, LipinyTabaca napisał:

u chlopakow kolejki sie pojawiaja, w tym tygodniu widzialem kilka ciagnikow stalo zaladowane na full, czyli pewnie dobrze idzie

z innej beczki

Jaki polecacie opryskiwacz 1200l tak do 15h

Zawieszany ? Będę miał  niedługo coś takiego na sprzedaz

IMG-20221016-WA0014.jpg

Dnia 1.10.2022 o 21:13, Tobacco321 napisał:

A agrotab albo chłopaki ma tam ktoś umowe i wie jak biorą? Agrotab ogłasza się z cenami na FB ale ciekawe jak bierze.

Bardzo dobrze biorą 

Dnia 17.10.2022 o 09:10, Grzegorz197 napisał:

Czy ma ktoś do sprzedania palety na wodę na 210 oczek i siewnik

Ile potrzebujesz

Opublikowano
Dnia 28.10.2022 o 23:03, basserman1989p napisał:

Nie wiem:d  ktoś chyba wczoraj obok mnie pilarką ostro młucił. Ja robie teraz na trzebierzy na drodze niemstów Futory-dachnów, tej lesnej.wyrobilismy mały zrąb.teraz zaraz obok na tej trzebierzy to opał w suszarnie idealny.teraz mam sporo wierzchołków z sosny które idą w innych nadlesnictwach nawet w wałki to coś podgodni plus liściaste grab i brzoza do pomieszania z sosna. 

Leśniczy sczerozłoty człowiek który gładzi grzechy świata :d puścił grzeszników do raju gdzie opału pod dostatkiem :p. NNie wiem jak u innych ale u mnie i w okolicy jestesco problem z drzewem z drogi a "prywaciarze " mocno to wykorzystują.tam gdzie w poprzednim roku było od cholery drewna że nie było już miejsca pod zrywke też nic nie ma 

Dostać teraz samo wyrób to jak wygrać w totolotka , u nas jeszcze nic nie tną , dopiero po nowym roku a chętnych setki osób .

Liściastego w metrach nie ma nic , Nadleśnictwo Gościeradów LKR .

Coś i berleja podniosą bo sms ULTP przysłał .

Opublikowano

Na nicota nowy cennik.cena puszki 50 000 nasion wyższa jednak jak przed rokiem.i "wynalazków" nowych chyba brak. Miał ktoś w tym roku 28 odmianę z bakterioza lub innymi plamami ? Czy jednak się obroniła "naturalnie "