Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja czyscilem chyba teraz po 4 suszarniach wymiennik bo juz dobrze z komina kopciło  (znak że płomienniki czy szklanki zabite , co wioska inna nazwa )i spalanie jest dużo mniejsze i lepiej temperaturę łapie.w poprzednim roku w takiej przerobionej suszarni był od znajomego wstawiony pięć na drewno bez plomiennikow i słabo suszylo do 7-8 dni z nerw em wychodziło i jakieś prawie 1.5 metra więcej drewna jak po wymianie pieca na inny.po jutrze właśnie muszę kiszke rozkręcić i przeczyscic bo za chwilę noce chłodniejsze się zrobią i poleci napewno więcej opału.

Co do budki dobrze jest jak wylot spalin z pieca jest dłuższy i leci przez jakieś 2-3 metry jeszcze w środku powietrze wewnątrz się ogrzewa i komora zasysa do środka juz ogrzane powietrze.widzę to u siebie bo mam w jednej suszarni taki większy skład na opał a w dwóch innych napewno więcej tego lewego powietrza łapie.

Jeszcze dużo zależy od tego kto wymiennik robi. W mojej okolicy robi porządnie Jabłoński z Dzikowa.Robił nam do kiszki i do przerobionej suszarni i jakośc wykonania i suszenia bdb 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, zroz napisał:

Nie wiem gdzie robię błąd ale u mnie idzie około trzech metrów na kiszkę

Kolega pisał że idzie mu 2-2,5m³ co przy 2,5m³ daje około 3,9 mp więc może nie idzie Ci aż tak dużo tylko przelicznik nie taki. Jak szuszylem drewnem to mi szło też około 3,5mp na suszarnię.

Edytowane przez tofik420
Opublikowano

To też :d raz kupiliśmy od handlarza który jeszcze to zrzucił na gosp w mygłe to brakowało po zamierzeniu jakieś 20-30%.jakieś straty po nocnej burzy u was?  U mnie w okolicy w poprzednim tygodniu trochę grad zrobił robotę 

Opublikowano

Ja wcześniej obstawialbym bakterioze a teraz sam juz nie wiem.na dwóch może 3 pierwszych zrywach po spodach w Martinie mam to samo.dzisiaj wyciagalismy chyba 3-4 zryw z pola na którym to było i juz tej kropki nie ma wogole.przed zbiorem jak wizualnie widać było na lisciach coś takiego to opryskane było miedzianem. Cześć liści jak się wyciąga czysta w miarę ale najwięcej tego w środku wieszaka mamy.niedoborów składników typu fosfor nie powinno być bo oprócz npk sypie my dodatkowo fosfor magnez potas mniej więcej pod zapotrzebowanie jakie ma roślina 

Opublikowano

To chyba związane jest z za dużą wilgocią w szpili .Mokry rok był zly suchy niewiele lepszy też masa chorób  i ta drożyzna że odechciewa sie sadzenia

Opublikowano

Nie spodziewał bym się szybko jakich kolwiek zmian i podwyżek. Uniwersal w najlepszym wypadku rzuci tyle ze razem z ta ich premią średnio wyjdzie Ci tyle co w innych firmach bez żadnych dodatków i kombinacji i konieczności wywiąza nią się z całej umowy.Dużo obiecują a przy taśmie i tak wiesz co się dzieje.w poprzednim roku skupili ogromne ilości towaru,  w obszy do momentu ostatniej podwyżki jaka była u hyza i Pękali kolejki były takie ze zajęty był cały plac targowy a ostatnie auta pod Skr prawie stały.zacznij sprzedawać to na całości kontraktu i tak swoje skubną.u siebie mam jeszcze sporo zielonego na polu yo najwcześniej polowa września jakieś sortowanie bd.jakościowo towar tez różny od pięknego do takiego że wstyd zwalić na taśmę bd to ciekawie się kampania zapowiada 😛

Z tego co widziałem na końcu poprzedniego sezonu to nawet już taki 3 klasa co we wrześniu była kupowana kropki plamki albo myszowaty potrafili kupować w pierwszej jak juz nic nie było w magazynach.do listopada raczej będą chcieli  skubac nas. .

A w Łukowej kto teraz klasyfikuje? Mam nadzieje ze na miejscu u mnie nie zmienią kupujących :)

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.08.2022 o 15:12, Miran napisał:

Z czego taka kropka? Dodam że na polu liść ładny żółty bez kropki.

IMG_20220815_151019.jpg

W tamtym roku agronom z uniwersalu mówił że to zgnilizna twardzikowa która rozwija się w suszarni pod wpływem temperatury.

Edytowane przez Mateuszpaluch21
Opublikowano

Miałem taką krope w 2020. Na polu tytoń piękny a w suszarni taka kropa wychodziła. Do dziś dnia nie wiem co było przyczyną tej kropy. Wyglądało na grzyba ale było pryskane z górnej półki więc raczej nie grzyb ale były u mnie wtedy mocne zlewy więc biorę pod uwagę że tytoń ubilo na polu a w suszarni dopiero się pokazało.

Opublikowano

Witam. Zrobiłem zdj u chłopa na polu oddalone ode mnie może 300m obok kukurydza i 4-6 rzędy tak wygląda. A u kolejnego dwa pola dalej też obok kukurydza i podobnie tylko lekko lżej jakby. Wie może ktoś co to może być?

IMG20220818175423.jpg

IMG20220818175420.jpg

IMG20220818175215.jpg

Opublikowano

nwm dokladnie jaka dowiem sie. WIem ze jeden ma na pewno martine i to samo a ta chyba 35 bedzie

u mnie na odmianie nowej chrystal tez jakby troszeczke sie pojawialo dopiero ale kukurydza jest oddalona o 12m od tytoniu