Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, tofik420 napisał:

Tego roku nic nie daje bo i tak szybko rośnie. Chyba za szybko nawet. Ewentualnie myślę nad pickorem i tą miedzią co piszecie.

Od grzyba to obowiązkowo czymś trzeba czy to luna czy coś innego. Miedzian to w tym roku pierwszy raz daje, głównie mi zależy na tym żeby było jak najmniej kropki. W zeszłym roku mocno mi weszła kropa i od razu szło w gorszej klasie. 

Opublikowano (edytowane)

My nie obrywamy spodów, w 35 sporo wilków 

Edit

Stosowałem switch i pictor w tunelu czy wg was stosować coś jeszcze na polu ?

Edytowane przez mus
Opublikowano

Wczoraj na jedną kupę luna i ridomil poszedł na jednym polu nie wiem czy to powinno się mieszać. U nas punktowo kropka się pojawiła ale chyba miedzianem nie bd pryskac.na jednym polu jest takie miejsce ze czym by nie opryskal i tak coś tam wyskoczy ale to tylko kilka krzaków to się ekonomicznie mija z celem. Topaza narazie nic nie bierze.

Opublikowano
basserman89 napisał:

Wczoraj na jedną kupę luna i ridomil poszedł na jednym polu nie wiem czy to powinno się mieszać. U nas punktowo kropka się pojawiła ale chyba miedzianem nie bd pryskac.na jednym polu jest takie miejsce ze czym by nie opryskal i tak coś tam wyskoczy ale to tylko kilka krzaków to się ekonomicznie mija z celem. Topaza narazie nic nie bierze.

dwa lata temu miałem kropki i opryskalem zwykła miedzią i ustąpiło.. w tamtym roku było jak mówisz parę kropek to myślę nie będę pryskał .. aha.. pierwsze trzy zrywy tytoń żółciutki ale kropa jak skurewesyn... dlatego teraz zapobiegawczo miedź systemiczna tym razem

Opublikowano
8 minut temu, Leszek0 napisał:

dwa lata temu miałem kropki i opryskalem zwykła miedzią i ustąpiło.. w tamtym roku było jak mówisz parę kropek to myślę nie będę pryskał .. aha.. pierwsze trzy zrywy tytoń żółciutki ale kropa jak skurewesyn... dlatego teraz zapobiegawczo miedź systemiczna tym razem

W sumie ile dajesz na hektar tego Cuperdem ?

Opublikowano
11 minut temu, Leszek0 napisał:

A jaka konkretnie ma nazwe ten srodek co stosujesz?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mateuszpaluch21 napisał:

Ktoś stosował siarczan magnezu dolistne? Ile dawać na hektar i czy widać efekt po oprysku?

Ok 2-3 kg na beczkę daje teraz żeby głównie ph zbić.pod korzeń było dane 100 kg siarczanu plus z NPK i Vervactora magnez powinien zaspokoić potrzeby na magnez. Efekt jest taki ze tyton po opryskaniu wydaje się zielenszy i magnez powoduje to ze liście są szersze jak na polach gdzie tego składnika brak. Tylko ze samym opryskiem natury nie oszuka.jeśli roślina ma pobrać z gleby do 30  kg mgo to tego opryskiem nie da rady nadrobić 

Gospodarz baluje u Pękali a ja tak połazilem i pojeździe po polach i w Topazie kropki nie ma. Jedynie w Martinie się trafia i o co dziwne. Na dość dobrym stanowisku gdzie rok temu było 35 i się mączniak wjebal tytoń jest skromnie mówiąc piękny  (jutro wrzucę fotkę ) na innych stanowiskach gdzie była rok temu Simone i jest 2-3 raz tytoń  teraz rośnie Martina kropka jest. I powiem wam że nigdy ale to nigdy nie było tego na polu.ale trzeba będzie to opryskac póki czas. 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
dragonmt852 napisał:

11 minut temu, Leszek0 napisał:

A jaka konkretnie ma nazwe ten srodek co stosujesz?

nazywa się Cobre.. dawałem 2.5 l/ha

Opublikowano
13 godzin temu, basserman89 napisał:

Ok 2-3 kg na beczkę daje teraz żeby głównie ph zbić.pod korzeń było dane 100 kg siarczanu plus z NPK i Vervactora magnez powinien zaspokoić potrzeby na magnez. Efekt jest taki ze tyton po opryskaniu wydaje się zielenszy i magnez powoduje to ze liście są szersze jak na polach gdzie tego składnika brak. Tylko ze samym opryskiem natury nie oszuka.jeśli roślina ma pobrać z gleby do 30  kg mgo to tego opryskiem nie da rady nadrobić 

Gospodarz baluje u Pękali a ja tak połazilem i pojeździe po polach i w Topazie kropki nie ma. Jedynie w Martinie się trafia i o co dziwne. Na dość dobrym stanowisku gdzie rok temu było 35 i się mączniak wjebal tytoń jest skromnie mówiąc piękny  (jutro wrzucę fotkę ) na innych stanowiskach gdzie była rok temu Simone i jest 2-3 raz tytoń  teraz rośnie Martina kropka jest. I powiem wam że nigdy ale to nigdy nie było tego na polu.ale trzeba będzie to opryskac póki czas. 

A czemu Ty nie byłeś na imprezie tylko tata? No ogólnie impreza fajna była 

Opublikowano
30 minut temu, tofik420 napisał:

A czemu Ty nie byłeś na imprezie tylko tata? No ogólnie impreza fajna była 

Bo ktoś musi pilnować tego złotego interesu :p mamy dużo pól zabezpieczonych pastuchami i były przypadki ze ktoś kradł baterie albo na złość rozgradzal i tak dla pewności sprawdzam co jakiś czas czy wszystko jest ok. ja raczej za takimi imprezami nie przepadam ale trochę żałuję można było załapać się na "dobre poidełko "i fajną imprezę:) tylko znowu jak zostaniesz kierowcą masz przerąbane :p może następnym razem, byłeś też? 

Opublikowano

Panowie mam problem na jednym polu z mleczem polnym i tu pytanie czym można go zwalczyć, tak aby na drugi rok też sadzic tytoń na tym polu, oczywiście oprócz motyki.

Opublikowano
3 godziny temu, basserman89 napisał:

Bo ktoś musi pilnować tego złotego interesu 😛 mamy dużo pól zabezpieczonych pastuchami i były przypadki ze ktoś kradł baterie albo na złość rozgradzal i tak dla pewności sprawdzam co jakiś czas czy wszystko jest ok. ja raczej za takimi imprezami nie przepadam ale trochę żałuję można było załapać się na "dobre poidełko "i fajną imprezę:) tylko znowu jak zostaniesz kierowcą masz przerąbane 😛 może następnym razem, byłeś też? 

Byłem... Oj można było popić...

Opublikowano
1 godzinę temu, Miran napisał:

Panowie może nie w temacie ale może znacie kogoś kto kosi łąki, najlepiej z systemem GPS. Potrzebuje wykosić kilka łąk pod lasem. Najlepiej okolice Obszy

Witam, gdzie dokładnie trzeba wykosić? 

Ile tych łąk i suma hektarów? 

Opublikowano

Panowie może wiecie gdzie można kupić pewną substancję, która jest stosowana w tytoniu przeciw bakteriozie. Jest to antybiotyk, którego nazwy nie będę podawał. Pewnie dużo osób się domyśla o co chodzi. Interesuje mnie tylko gdzie to kupić. Ogólnie na zagranicznych stronach przewijają się gotowe preparaty z tą substancją ale czy to można legalnie kupić to nie wiem. Proszę o wiadomość prywatną.

Opublikowano

W Polsce dobre rzeczy są zakazane, taki mamy klimat. Ale interesuje mnie coś co jest skuteczne na tzw. krope. Piszecie tutaj o miedzianie, miedzi systemicznej. Co będzie skuteczniejsze bo widzę że na części dolnych liści zaczyna mi wchodzić kropa. Chyba że ktoś ma jeszcze coś lepszego niż wymienione?