Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Miran napisał:

Ja po 20. Dajecie jakieś środki żeby korzeń robił się 'lepszy'? 

Kristalon fosforowy emy od czasu do czasu i kosiarka. W poprzednim sezonie przerosło palety i ponad 10 cm warstwę piachu i gdyby nie folia szedłby dalej. 

Opublikowano
12 minut temu, basserman89 napisał:

Kristalon fosforowy emy od czasu do czasu i kosiarka. W poprzednim sezonie przerosło palety i ponad 10 cm warstwę piachu i gdyby nie folia szedłby dalej. 

Jakie emy i jaka dawka , podlewasz czy pryskasz ? 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Miran napisał:

Jakie emy i jaka dawka , podlewasz czy pryskasz ? 

Ema 5 dawałem w poprzednim sezonie w tym daje z greenlandu tez Ema 5. Kieliszek emów na podlewaczke.robiłem tak ze najpierw delikatnie podlałem  rośliny,kolejna konewka juz z emami a kolejna splukalem żeby jak najwięcej dostał korzeń środka. W sumie zawsze coś tam podlewam nie pryskam.

Podobnie działa środek rhizowital lub black Jack ale drożej wychodzi.

20220508_184742.jpg

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Ja tez czekam do 16 najwyzej 3x sie podetnie jutro juz 2 ciecie bedzie... pelnia wypada 15-16 zoski i inne pierdoly xD i widac noce beda zimniejsze. Ja u siebie dawalem Rewital i Raz podlalem tytanitem co kto ma, na rosade mozna smialo dawac takie rozne cuda bo tanio wychodzi dac te kilka ml.   A po piasku dalem azofoske i  widac dziala w pelni tyton ciemno zielony caly czas

Opublikowano

Czary mary pokus pokus 😛 u siebie się chyba całkiem wstrzymany do 16 chyba że na wariacki papier coś się posadzi pod koniec tygodnia jak nie poleje.ubezpieczenie jest jakiś zapas rozsady też. Jutro dalej cięcie a na reszcie rozsady będę podkrecał stężenie.narazie na spokojnie z nawozami uroslo dość całkiem ładnie.

W poprzednim roku stosowalismy w polu emy na jednym polu po posadzeniu i kristalon fosforowy jakieś dwa tygodnie od posadzenia i też go darlo w górę.w tym roku coś nam znajomy polecał z agroloku pakiet 3 środków na jeden wjazd w tym samym terminie. Bakteria, npk delikatny w płynie i jakieś kwasy humusowe niby. Wychodzi jakieś 150 ok złoty na ha ale efekty dobre daje z tego co widziałem 

Opublikowano

Będziecie sadzić ? jest bardzo sucho i o deszczu można zapomnieć , jak nic nie spadnie to myśle przycinać tytoń i sadzić pod koniec maja dopiero jak popada , co najciekawsze w prognozach po 15 maja przymrozki całą 2 połówkę . Pole u mnie jeszcze nie pryskane jak teraz ruszę to wyschnie i po sadzeniu , co radzicie robić przy takiej pogodzie ?

Opublikowano

Jest spore ryzyko ze przymrozi.ja jeszcze mam możliwość zrobienia 2-3 cięć u siebie albo dodania wody czystej żeby go zastopowac.do soboty napewno nie bd sadzić chociaż czasem lepiej jest jak się posadzi a po jakimś czasie delikatnie go trzepnie bo taki dziś sadzony a w nocy przymrozki szybko szlak trafia 

Opublikowano

Będziecie sadzić ? jest bardzo sucho i o deszczu można zapomnieć , jak nic nie spadnie to myśle przycinać tytoń i sadzić pod koniec maja dopiero jak popada , co najciekawsze w prognozach po 15 maja przymrozki całą 2 połówkę . Pole u mnie jeszcze nie pryskane jak teraz ruszę to wyschnie i po sadzeniu , co radzicie robić przy takiej pogodzie ?

Opublikowano (edytowane)

kolega pryskal zboze i nic sie nie dzieje z nim... a w zamian to najelepiej jakies azotowe odzywki typu Basfoliar 2.0 36 Extra. w tym masz przewznie azot amidowy tj mocznik

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
12 godzin temu, Miran napisał:

Panowie wycofany zwykły mocznik, ten co jest z inhibitorem prawdopodobnie nie będzie się nadawać do opryskiwacza. Co w zamian stosujecie ?

Kristalon zielony 2-3 kg na ha , npk 18-18 18 tanio wychodzi zabieg nalistnie .

Opublikowano
12 godzin temu, Elektro2015 napisał:

Sieje ktoś może Polidap na tytoń jeśli tak to ile kg na hektar?

Siałem w ubiegłym roku jak był kupiony po 1700 zł teraz po 5000 zł czy tam więcej jest , 200 kg trzeba dać na ha .

Opublikowano

Kask

Mariusz2903 napisał:

12 godzin temu, Elektro2015 napisał:

Sieje ktoś może Polidap na tytoń jeśli tak to ile kg na hektar?

Siałem w ubiegłym roku jak był kupiony po 1700 zł teraz po 5000 zł czy tam więcej jest , 200 kg trzeba dać na ha .

Spałem tylko Polidap wystarczy ? Czy coś jeszcze by pasowało

Opublikowano

W tamtym pl1acilismy 15 na hw tym roku tak samo.i pani która sadzi z miejscowych jest zadowolona. 10 lat temu uczyła się u nas sadzić i się nauczyła.pomagamy jej i ona nam  i na 15 zł  na godzinę jesteśmy umówieni. Wg mnie uczciwa stawka to ok  17 zł .

Opublikowano

Czy komuś z plantatorów pojawiły się na koncie pieniądze od syndyka FTK? czy te kwoty będą teraz do zwrotu Arimr jeśli kilka lat temu składało się wniosek do nich o tą pomoc za nie zapłacony tytoń?