Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a u mnie ten najladniejszy:) z dzisiejszego wieczoru .jeszcze przed gradem.podiosl sie po burzy i pogoda mu dogadza jak narazie..jak ma padac to pada jak ma grzac po pieleniu ,ruszaniu to grzeje. na polach pozniej sadzonych fajnie sie bierze.. a tam gdzie zawsze byl slaby jest troche lepiej w tym sezonie

20210621_203357.jpg

20210621_203412.jpg

Opublikowano (edytowane)

widok jest na rzadki posadzone 15 maja, 10 dorodnych takich rzadkow tam gdzie byl 17 maja sadzony juz widac roznice tych dwoch dni przy takim samym polu a innej pogodzie.ogolnie widzialem tez dzis tyton sadzony samym koncem maja u innego plantatora i przy tej pogodzie co jest nadrobi szybko roznice.

ogolnie kiedys to mi ktos tu na priv doradzil stosowanie siarczanu magnezu w uprawie dolistnie i mam kontrole po drugiej stronie pola jest roznica jednak spora.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

ja sotosuje doglebowo i dolistnie tez :) u mnie sadzony 21 maj i o listek mniejszy jak u cb ale dalem mu aminokwasy z tytanitem bo niby slabo wygladał i teraz rosnie w oczac...i Polecam kazdemu bardziej aminokwasy z tytanem niz np asahi 

Opublikowano

u mnie jest patelnia doslownie..rano tez latalem podobnie jak Ty po solanie durzo roboty nie ma ,a wcale nie powinno byc ale juz byl tak ustawiony ze prawie krzaki wywracal ale wszystkiego nie pokasowal. ogolnie na piachach w tym roku jest jak narazie odpukac lepszy jak w poprzednim zdjecie wrzucilem z pola gdzie jest odmiana 35 na jeszcze w miare dobrym podkladzie na nowym polu, jest kawalek simony posadzony na totalnym piachu, tyle ze takie czarne ma zabarwienie, to bokami jest marny strasznie po 4 rzadki z kazdej strony ale srodek jest ok( gospodarz nie chcial somsiadom nasiac,wapna nawozow to taki mu wyszedl, ale tyton pod samo miedzo sadzi :))..jeszcze dzien dwa bez opadow ,a padalo w weekend ostatni i mu sie woda skonczy teraz u mnie po 16:00 pokazuje jeszcze w granicach 34 *.prawdopodobnie na nastepny rok trzeba uciekac na inne pole bo ten piach wiecej nie wyda.chyba ze znowu polon i drogi zrobic od somsiadow to jeszcze moze 3 raz urosnie. nawet strach pryskac teraz zbyt wczesnie bo tyton nagrzany srodki rozne sie stosuje czesc pol juz bedziemy pryskac na ostatni wjazd, a niektorzy widac po ogloszeniach tez beda rwac. 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, basserman89 napisał:

a u mnie ten najladniejszy:) z dzisiejszego wieczoru .jeszcze przed gradem.podiosl sie po burzy i pogoda mu dogadza jak narazie..jak ma padac to pada jak ma grzac po pieleniu ,ruszaniu to grzeje. na polach pozniej sadzonych fajnie sie bierze.. a tam gdzie zawsze byl slaby jest troche lepiej w tym sezonie

20210621_203357.jpg

20210621_203412.jpg

Piękny ale jaki gęsto sadzony na 5 łapek? Ten siarczan magnezu to daje kopa ? ile na 300 l wody ?

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, LipinyTabaca napisał:

ja sotosuje doglebowo i dolistnie tez :) u mnie sadzony 21 maj i o listek mniejszy jak u cb ale dalem mu aminokwasy z tytanitem bo niby slabo wygladał i teraz rosnie w oczac...i Polecam kazdemu bardziej aminokwasy z tytanem niz np asahi 

Do asahi trzeba fosfor żeby działało. Improver ma nośnik potasowy lepiej na tytoń.

41 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Piękny ale jaki gęsto sadzony na 5 łapek? Ten siarczan magnezu to daje kopa ? ile na 300 l wody ?

Siarczan siedmiowodny stężenie 5%

Jeżeli dalej będzie sucho warto dodać trochę boru dolistnie. W przypadku niedoborów wody z gleby nie pobierze.  Dwa że większość gleb polskich ma go nie wiele.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
16 minut temu, STIG13 napisał:

Do asahi trzeba fosfor żeby działało. Improver ma nośnik potasowy lepiej na tytoń.

Siarczan siedmiowodny stężenie 5%

Jeżeli dalej będzie sucho warto dodać trochę boru dolistnie. W przypadku niedoborów wody z gleby nie pobierze.  Dwa że większość gleb polskich ma go nie wiele.

tak jak kolega wspomnial o tym borze.musze doprecyzowac swoje, to jest nawoz Mikrocomplex z intermag(siarczan plus mirko w tym bor) daje tego 2-3 kg na wjazd w pole plus kilo poltorej samego siarczanu magnezu siedmiowodnego(beczka 400 l) ,takze to nie jest sam siarczan tylko, mikroelementy dodatkowo.a ten wspomniany bor wyskoczyl mi na jednej dzialce ,tyton dawal symptomy albo choroby albo braku tego boru i po 2-3 opryskach, fosforowym plus mikro i raz mikrocomplexem jest juz bardzo dobrze, dzisiaj juz ostatni raz bedzie pryskane tym.dodawane tylko do oprysku na wciornastka bez dodatkowych wjazdow.

do tego roku tego siarczanu dolistnie nie stosowalismy ani w rozsadniku ani na polu ale od tego roku obowiazkowo.jest naprawde roznica

Opublikowano

Osobiście daje osobno makro osobno mikro. Na początku typowo fosforowy plus mikro potem potasowy i dolewam mikro w postaci chelatów. W tym microcomplexie mikro masz w bardzo małych ilościach.

Opublikowano

tez stsosuje ten z intermagu i tak jak kolega wyzej pisal dolewam mikro w plynie 

Wlasnie w tym roku ogladalem rozne stymulatory i improver wpadl mi w oko 😜 z tym potasem wydaje sie spoko na tyton

Opublikowano

u mnie miala byc tez stymulacja improverem lub tytanitem ale nie przekonal sie glowny plantator, i tyton u mnie na zdjeciach pierwsze 4 rzadki jest faktycznie na 5 lapek dopiero po nich zmienilismy odleglosci na 4..sadzone jest rzadek w rzadek na 70 cm i 4 lapki pozostaly areal..poza miejscami gdzie na 2 ciagniki bylo jechane to talerzowa na 69 cm miala ustawiony rozstaw bo inaczej nie pasowaly mocowania sekcji . wiem ze jest malo mikro ale mysle ze jest wystarczajaco jak na ten moment na ilosc wjazdow i zabiegow. i jak zawsze powtarzam waszne zepy byl lepszy jak u somsiada :D

Opublikowano
11 godzin temu, dragonmt852 napisał:

na 5 łapek to ile krzak od krzaka?

Na 5 łapek  to coś 37 - 40 cm będzie , liście będzie miał krótsze ale wagowo wychodzi  więcej niż na 50 . Ja sadzę pasowo - rzędowo 90 x 60 x 50 kiedyś sadziłem 90x45 przy tym rozstawie były największe plony .

Opublikowano
9 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Na 5 łapek  to coś 37 - 40 cm będzie , liście będzie miał krótsze ale wagowo wychodzi  więcej niż na 50 . Ja sadzę pasowo - rzędowo 90 x 60 x 50 kiedyś sadziłem 90x45 przy tym rozstawie były największe plony .

takie odleglosci wychodza. sadzimy tak od ubieglego roku tylko ciezko jest porownac .w poprzednim roku 2.8 z ha wyszlo w rok wczesniej niby pod 30  ciagnik rozstawa jak u wszystkich, a wywalilo ponad 0,5 tony wiecej z ha przy suchym roku. a w poprzednim potop szwedzki