Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Mariusz2903 napisał:

saletry się nie stosuje nalistnie tytoń po przemarznięciu u mnie wcale nie odbija 

Tylko że ja poprawiałem drugi raz bo miałem flanc... 

Opublikowano

Saletry nie dawaj do opryskiwacza no chyba że wapienną do pryskania. A mocznika to ja bym też nie dawał za wiele max 5 kg na opryskiwacz. 

U mnie drutowiec się trafia ...ile dać dursbanu na ha na tygodniowy tytoń??

Opublikowano

dursban nalistnie nie jest wskazany pole pryskałem 4 litry na ha stosowałem po roślinach dursban 1l bi 58 1l decis 1l ale jak masz drutowce stare grube to już nie narąbią strat chyba że pole nie było pryskane

Opublikowano

W zeszłym roku pryskałem przed sadzeniem 4 l na ha i był więc tego roku spróbować chcę po posadzeniu zwłaszcza że drutowiec jest tylko po górkach a nie na całym polu, tylko boję się aby nie było za wcześnie. Kiedyś dawałem 1.5 l na ha dursbanu i 100ml fury ale tytoń był większy

Opublikowano

normalnie rzygac sie chce jak sie czlowiek popatrzy na ten tyton po przymrozkach, nie mowie tu juz ze braki sa,ale wolno strasznie rosnie i taki niedoj... , zimno mokro i sadzic nie da rady a zostalo jakies 60 arow jeszcze. sadzilem jakies 10 dni temu i jak wsadzony tak wyglada jedynie pozrzucal te przymarzniete liscie z dolu.

1,5 kg na ha agrolution ph low powinno wystarczyc na ta faze rozwojowa jak myslicie?

Opublikowano

Wczoraj był post na fb że sprzeda tytoń, cena za sadzonkę 40 gr. Niestety ludzie tylko chcą zarobić na czyimś nieszczęściu. Mam nadzieję że jak jej zbraknie to też będzie kupowała w takiej cenie a życzę jej żeby nawet drożej.

Opublikowano

ja mam jeszczce jakies 160 palet na wodzie i nie skonczone sadzenie , dzis przycielem 60 co niby mialo zostac ale juz ktos od ojca znajomych to wezmie jak zostanie. jutro bede musial przycinac reszte bo tak leje ze do soboty nie wjedziemy w pole. wczoraj wyjechalismy sadzic ladna pogoda i nie wiadomo kiedy zaczelo walic gradem i trzeba bylo uciekac. jeszcze doleje to nawet z opryskiem sie nie wjedzie

Opublikowano

w tym roku tytoń szybko urósł bo było dużo słońca w kwietniu rozsada była ładna przycinana skąd ten problem z obsadzeniem się wziął ? plantatorzy zasiali za mało nadwyżki zaleca się 105 palet 260 tek na ha jak by każdy zasiał 130 palet 260 tek na 1ha  to myślę że przy 4 ha na 1ha by zostało i można by było podosadzać swoim tytoniem co innego jeśli wymrozi całą plantacje to wtedy trzeba kupić sadzonki lub zasiać jakiś poplon i czekać na przyszły może lepszy rok

Opublikowano

W tym roku było miejscami trafne nasienie i na ilość gram wysianych mało wypadło sadzonek u nas widać to po tradycyjnej rozsadzie posianej w tunelu porównując tamten rok to dużo mniej sadzonki jest. To samo palety, sąsiad narzekał na wschody po 30% na palecie miał brak.

Opublikowano (edytowane)

ja sialem otoczke kolo 18 19 marca wszystkie tunele nie ogrzewane  jak skonczylem siac na piachu to zaczynalem na wodzie, ( w jednym tunelu mialem pol na pol wodnych i na piachu to mi raz woda zamarzla a poschodzil jak cholera praktycznie 98% w palecie flanc)  vefi mialem okryte tkanina potem tylko tunele na chlodne noce plandekami okrywalem dodatkowo tyton wyszedl polowa do sadzenia na pierwszy tydzien maja,chyba wszystko 3 razy charatalem maszynka przeczekalem zoske i mi kur...2,5 ha zmrozilo 21 i 22 maja...

nasadzalem w polu dzisiaj i strasznie juz go robak characze drutowce pedraki i cholera co jeszcze ale z tym sobie jakos poradzimy.. najgorsze jest to ze ciagle leje. praktycznie polowa tytoniu jest na stanowisku po zbozach ojciec nie dal pod moja nie obecnosc nic na rozklad slomy i maja skurw...eldorado

mam tunele przy drodze i ciagle wycieczki z pytaniami :da Pan flanca..a w polu normalnie dramat, jeszcze troche w butach nie wejde nie mowiac o pryskaniu

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
7 godzin temu, Karol1800 napisał:

Ktoś może wie do kiedy PZU liczy tytoń jako rozsadę a od kiedy normalny krzak jeśli chodzi o odszkodowanie np. za grad ? 

szukaj w owu bo namieszane tam jest troche dla tytniu termin zniszczenia rozsady to chyba poczatek czerwca

3)  dla tytoniu: a)  gdy rośliny zostały zniszczone całkowicie przed terminem obowiązkowego zniszczenia rozsady – 90% wartości rozsady, b)  przy całkowitej utracie plonu – 70% wartości plonu głównego;

https://www.pzu.pl/_fileserver/item/1505194

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Karol1800 napisał:

Ktoś może wie do kiedy PZU liczy tytoń jako rozsadę a od kiedy normalny krzak jeśli chodzi o odszkodowanie np. za grad ?

Do 30 czerwca za rozsadę 

8 minut temu, SEBASTIAN1987 napisał:

Do 30 czerwca za rozsadę 

Screenshot_20200527-194235.jpg

Edytowane przez SEBASTIAN1987
Opublikowano
21 minut temu, tofik420 napisał:

Doszły mnie słuchy że jeśli ktos wziął odszkodowanie za przymrozki gdzie tytoń do likwidacji to umowa wygasa. Wiecie jak to jest naprawdę??

Jak wziął 100% to wygasa.

Opublikowano

Jeśli mam ubezpieczenie np. na 22tys i tyle bym dostał odszkodowania to ok polisa wykorzystana i wygasa ale chodzą słuchy że jeśli u kogoś oszacowali 100% po przymrozkach i zapłacą 2.5 czy 3 tys za flance to wtedy też polisa wygasa?

Opublikowano

Teraz tylko na polu mówią z PZU w procentach a decyzja przychodzi liczą areał. Czyli u mnie na działce 3ha 1 ha uznali szkody czyli 2 ha zostało mi ubezpieczonego. 

received_2928224233930415.jpeg

received_2928224233930415.jpeg

Decyzja przyszła i zaraz pzoneij pozniej na email wysłali to w związku z ogromną liczba zapytań. Czyli już wydajność spadła mi np 3 tony bo policzyli 1 ha  i musiałbym sobie jeszcze raz ubezpieczyc. Takie uzyskałem informację. 

To jest złodziejstwo bo według mnie powinni pomniejszyc kwotę ewentualneej wtorwnej szkody o kasę wypalacona za przymrozkinp z 30 tys na 26 i powinno dalej ubezpieczenie być. Ale chyba jednak tak nie jest