Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

rozmawialem juz z ojcem na ten temat bedzie trzeba chyba butelki z woda podpisywac a zrywac chyba co drugi rzadek zeby zachowac odstep:D..ja otoczke sialem do 19 i narazie tylko pekac zaczela ..po jutrze wysieje reszte hydroponiki bo dzisiaj strasznie zimno.. 

a tyton sadzic z dala od drog publicznych  bo jak zakaz zgromadzen to jak przyjedzie policja bedzie lipton

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Niech sie martwią firmy tytoniowe, bo tytoniu za 2,5 do 3  USD/kg to nigdzie nie dostaną, tylko w Polsce.

Szkoda, ze tworząc taryfy cenowe, zapomnieli, ze koszty produkcji rosna i nie ma kto robić. 

Kazdy z nas jeden rok bez tytoniu  przeżyje a potem się zobaczy...

Opublikowano

no niestety..juz samo zalozenie rozsady kosztuje ,nawozy wszystko ...ciekawe ile beda wolac w tym roku dniowki..z osob ktore u nas pracuja dorabiaja wiekszosc juz dzwoni dopytuje jak bedzie z tym sezonem poniewaz co roku na wiosne lub jesien pracuja w niemczech holandii a w tym roku spora czesc nie wyjechala lub nie miala mozliwosci wyjazdu z powodu tej epidemi, ciekawe jak dalej sie sytuacja rozwinie...przyklad chlopaka z rodziny ktory pracowal w firmie transportowej w polsce a dzis juz nie ma dla niego pracy i siedzi w domu.W domu raczej nastawiamy sie na tyton zainwestowalismy w fotowoltaike w tym roku to chociaz prad tak nie bedzie juz walil po kieszeni.

Opublikowano
Miran napisał:

Panowie w jakich dawkach dajecie Command i Devrinol? Zawsze szedł sam Command, a w tym roku chcę popróbować takiej mieszaniny.

0.6l-0.8l command 1l devrinol wyższa dawka na nowych polach tzn na których rok wcześniej nie było tytoniu

Opublikowano
58 minut temu, dragonmt852 napisał:

Ja rosafert w tamtym roku stosowałem i w tym też stosuję i jestem zadowolony ;)

I jaki tytoń po tym nawozie ? Dajesz jeszcze jakiś inny ? 

Opublikowano

W tamtym roku mimo suszy bardzo ładnie rósł, miałem odmianę 28 to był chyba największy na wiosce, ale to bardzo dużo czynników ma wpływ na wzrost tytoniu także ciężko jednoznacznie stwierdzić jaki wpływ na wzrost miał sam nawóz 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, radomol napisał:

0.6l-0.8l command 1l devrinol wyższa dawka na nowych polach tzn na których rok wcześniej nie było tytoniu

ja dzis jeszcze uslyszalem ze tego i tego mozna dac po rownym litrze na hektar ale na 250-300 litrow wody nie wiecej i stosowac wszystko na wilgotna glebe jak nie bylo deszczu to mozna nawet wczesniej przed opryskiem agregatem przemieszac i po oprysku, nie stosowalo sie u mnie tak to nie wypowiem sie jakie sa efekty mniej wiecej u nas daje sie tez 0,6 0,7 komandosa i litre derwinolu max ...

u nas z commandem trzeba ostroznie bo z kazdej strony jakies maliny truskawki lub inna k.... rosnie

a na robaka cos dajeta ?

Opublikowano

wlasnie o ten dursban chodzi... 

w ubieglym roku mielismy kontrole z PIORINu z rzeszowa poniewaz koncem maja moze poczatkiem czerwca jakiemus pszczelarzowi otruto pszczoly ,byla policja wlasciciel pasieki itd.i wg kontrolerow dursbana nie powinno sie stosowac poniewaz na etykiecie nie widnieje informacja ze mozna go stosowac w uprawie tytoniu i takie tam szmery bajery..kontrolerka na papierze ktory uprawnial ich do przeprowadzenia kontroli pokazala ze wlasnie uzyty zostal srodek zawierajacy chloropiryfos...

albo stosowac i nie uwidaczniac w ewidencji ...obylo sie u nas bez mandatu itd bo nie stosowalismy tego w momencie kiedy doszlo do zbrodni a wszystko i tak wymieszane z gleba takze lala taka ciekawostka..

jeszczce inni mowia ze dobrze jest podlac przed samym sadzeniem kohinorem rozsade , ale na to tez patrza krzywo jak stosuje sie poza rozsadnikiem

Opublikowano

Po co tyle comandu? 0.5 l Max 0.6l na ha i ma być git bez dewrinolu. Ja tak robię od kilku lat i pole działaczki ani motylki nie widzi. 

Ciekawę jeżeli policja zobaczy że na sadzarce pracuje 4 czy 6 osób i czy też będą kary. Sadzić co drugi rządek chyba nie za bardzo to ma sens. Jak ktoś coś wie lub będzie wiedział niech da znać.

Opublikowano

https://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/polska/news-koronawirus-w-polsce-dostali-mandaty-na-myjni,nId,4421578

no jak za mycie auta mozna dostac :) jednym z uzasadnionych przypadkow wyjscia na ulice itd sa zakupy i PRACA wiec nie powinni dawac. jedyne co zauwazylem to ze nasi milicjanci kreca sie po drogach i doslownie przesluchuja juz ludzi co gdzie po co z okolicznych targowisk poprzeganiali wszystkich min rolnikow i ogrodnikow i tylko wypytuja co gdzie po co, jechalem po srodki w piatek to w czasie kontroli bylem przesluchany dokladnie  po co i  gdzie sie udaje.doslownie jak w prlu w stanie wojennym. 

smieszki smieszkami ale robi sie powaznie zwlaszcza ze posypalo sie juz troche mandatow

Opublikowano

ja jeszcze nie mam sie czym chwalic :D  w jednym tunelu co byl najwczesniej posiany dopiero idzie na krzyzyk reszta po dwa listki albo dopiero bedzie wschodzil przez swieta tam gdzie sialem do 3 kwietnia. siane w okolicach 18-19 gdzie mialem dwie noce przymrozkowe okolo -7 i tunele nie ogrzewane ale ladnie powschodzilo dla porownania pokaze jutro zdjecia aksamitek wysiewanych tego samego dnia 4 lisc rozwiniety na tytoniu jak wspomnialem dopiero idzie na krzyzyk.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.04.2020 o 10:14, Grzegorz197 napisał:

Jak rozsada w tunelach? Pochwali się ktoś fotkami. 

u mnie wyglada to tak:

jeden tunel to caly jest hydroponika drugi to palety na piachu. w 3 mam hydroponike i na piachu ale nie chcialo juz mi sie zdjec robic

PS aksamitki rzadkie bo po wschodach tyton nakrywalem wlokninami a dla nich juz zabraklo w tle pomidor i papryka

a nawozy rozsiane we wtorek

IMG_19800129_193124.jpg

IMG_19800129_193130.jpg

IMG_19800129_193143.jpg

IMG_19800129_193324.jpg

IMG_19800129_193329.jpg

IMG_19800129_193352.jpg

IMG_19800129_193420.jpg

IMG_19800129_193447.jpg