Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w tytule do czego służy TMS w Fendtach Vario TMS? jest to jakis system zarządzania mocą, umożliwiający sterowanie funkcjami ciągnika? prosiłbym o w miarę mozliwości dokładną odpowiedz

Opublikowano

mh wszystkie skrzynie Vario wyposażone są w TMS? spewnością nie w standardzie , wejdz nawet na www.fendt.com i występuje jako opcja... chyba sie nie myle? jesli tak poprawcie? pisza nawet o tym w wrześniowym RPT 2006 na stronie 76, ze dotychczas system TMS był zastrzeżony tylko dla serii 800 i 900, a teraz jest nawet opcja w serii 400

Opublikowano

@nalepa.p

Viper dobrze odpowiedział

Jest to komunikacja skrzyni z silnikiem, odbywa sie za pmocą komputera który mierzy w danej chwili obciazenie, predkosci nastawione, obroty silnika i automatycznie zgrywa to w optymalną całość.

Moim zdaniem ma to spory wpływ na ekonomiczna jazde, ale cóż z tego jak skrzynia generuje spore straty, powinni poprawic skrzynie vario a nie wkładać taki półsrodek zeby obnizyc straty.

Tak TMS w mniejszych seriach jest w opcji, ale co za różnica jak korbanek zamawia w własnej specyfikacji ciągniki :rolleyes: czyli wszystkie bedą miały TMS he

Dla porównania modeli Fendt 712Vario i Fendt 712Vario z TMS ten drugi zyskuje bardziej optymalne przełożenie i przy tym samym obciązeniu jedziemy szybciej około 2km/h, albo jedziemy z taką samą prędkoscia ale na wyzszym przełozeniu i mniejszych obrotach co ma bezposrednio wpływ na spalanie.

Opublikowano

"S-matic" którą tak naprawde zkonstruował Stayer, a odkupił ZF jest montowana w CVX/TVT obecnie T7500

Eccom jest montowan w DF do modelu TTV i ta sama skrzynia jest montowana pod nazwą AutoPowr w JD seri 6020 i 6030

JD AutoPowr jak juz wiesz jest w JD 7010, 7020,7030 i 8030

Kazda z tych skrzyn ma podobna zasade działania, ale nie są to te same skrzynie.

Opublikowano

mav, z kąd wiesz ze o tym kto skonstrułował bezstopniówke "s-matic"?

Dobrze że poruszyliscie temat tych skrzyń, właśnie sie zastanawiałęm kto je produkuje, czyli wszystkie bezstopniówki od AutoPowr, Vario, MF, DF po TVT produkuje ZF, czyli te skrzynie powinny byc porównywalnie dobre :rolleyes:

I może ktoś potrafi powiedziec przy jakich obrotach silnika, powiecmy jak najniższych, skrzynia ma wystarczającą skutecznosc. I ogólnie jeśli ktoś jeżdził to dobrze by było by ktoś opisał skutecznośc w.w. skrzyni.

Opublikowano

@Viper

Vario i JDAP to nie konstrukcje ZFa

no ja mam 2 JD

jeden z Eccom pod nazwą AutoPowr 50km/h a drugi to własna konstrukcja JD AutoPowr 50km/h

żeby sie nie powtarzac to juz pisałem troche o działaniu AP tu i jest to opis działania własnej konstrukcji JD,

dla ciekawskich mozna poczytać o działaniu Eccom konstrukcji ZFa Tu (szkoda ze nie po polsku :rolleyes: )

Opublikowano
a tak czysto teoretycznie wie ktos ile jest dopłaty za TMS? w serii 800 i 900 jest chyba w standardzie?

hej Tms nie jest w 700 i 800 setkach w standardzie jest montowany za dopłatą, do 718 kosztuje ok 2000 euro.

tms jest to zarządzanie funkcjami hyraulicznymi i podnopśnikami, dzięki temu z odpowiednim zaprogramowaniem komputera za pomocą jednegu przycisku bądzie robił kilka fukcji po sobie, nie trzeba każdej funkci osobno robić.

Opublikowano

Ehehe. To co napisał to jest system zarządzania na uwrociach. :)

A co do TMSa to na Opolagrze2007 gość od Korbanka mi kit wciskał, że z TMSem można wyjść z traktora i kierować np. z maski. :) Nie wiem ile w tym racji ale 800tka którą z tatą oglądaliśmy miała na obciążniku kamerkę (coś w typie laser pilota przy claasach), a w kabinie za kierownicą była taka konsola z łukiem z diod. Chyba coś jak AutoTrack w JD. Gość mówił, że w siedzeniu są czujniki i jak się wstanie z krzesła to można to prowadzenie uruchomić, a z chwilą szarpnięcia za kierownicę, system się wyłącza. ;)

Opublikowano

wedłług www.fendt.com tms to jest ze ciągnik utrzymuje stałą prędkosc nawet przy zwiekszonym obciążęniu to jet zarządzanie silnikiem i przekladnią,ale dokladnie nie wiem.w serii 300 vario na zyczenie jest tms razem z funkcjami aytomatycznymi blokad i przedniego napedu