Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

już wypaliłem, to porostu wycina skórę tym żarem do okoła razem z zawiązkiem rogu, a że gorące to przypali i nie krwawi. prosta sprawa. a ja myślałem że to ma wypalić róg :P

polecam ten dekornizator wystarczy przytrzymać 5 sek i po sprawie a cielaka chyba to za bardzo nie boli bo sie nie wyrywa

http://allegro.pl/de...3109299536.html

Edytowane przez BlomiSS
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Polecam uciąć rogi linką jak najkrócej po założeniu gumy uciskowej w okol rogów chwilę wcześniej. potem po obcięciu przypalić palnikiem przez parnasiście sekund i zdjąć od razu gumę bo nie będzie już krwawić

ale polecam wypalenie rogów od razu małym cielakom. do tej pory stosowałem sztyft ale przekonałem się że szybciej i bezboleśnie jest dekornizatorem elektrycznym. mam głowicę18mm ale 15 chyba była by lepsza

Edytowane przez BlomiSS
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem dziś wypalarke elektryczną do rogów dla cielaków. Chodzi mi o to jak sie wypala, w jakim wieku najlepiej ??

Prosze tylko o poważne odpowiedzi

Połączone

Edytowane przez razor275
Dublowanie tematu
Opublikowano

Jaką masz technike wypalania?? Wiesz jak łapiesz ciellaka i co pokolei i dokładnie robisz?? mam zamiar jutro zacząć wypalać i nie chce spierdzielić i zrobić krzywdy zwierzęciu

Opublikowano

bierzesz cielaszka wiazesz na sznureczku zeby nie szalal ;] przed ta czynnoscia podlaczasz do prady swoja wypalaczke zeby sie nagrzala my wypalamy rogi jak sa malo widoczne krecisz ta wypalaczka dookola roga krecisz tak krecisz widzisz ze ostro przypalony wypierdzielasz ten przypalony rog (najlepiej wziasc reka i oderwac lekko odpada jak dobrze przypalisz) i potem ten taki surowy rog bez tej skorupy co wyrzuciles znowu w kuleczko krecisz i palisz az sie zrobi taki mozna powiedziec czarny no widac ze przypalony. Niestety cielaczek bedzie szalal wiadomo czacha dymi hhe ;p

Opublikowano

najlepiej wcześniej dać domięśniowo 1 cm VetaXyl - u i cielaczek ładnie sie położy i po co męczyć siebie i cielaka i wtedy wypalać jak piszą a po godzinie wstanie :)

Opublikowano

Czy zawsze przy wypalaniu tak śmierdzi??

bierzesz cielaszka wiazesz na sznureczku zeby nie szalal ;] przed ta czynnoscia podlaczasz do prady swoja wypalaczke zeby sie nagrzala my wypalamy rogi jak sa malo widoczne krecisz ta wypalaczka dookola roga krecisz tak krecisz widzisz ze ostro przypalony wypierdzielasz ten przypalony rog (najlepiej wziasc reka i oderwac lekko odpada jak dobrze przypalisz) i potem ten taki surowy rog bez tej skorupy co wyrzuciles znowu w kuleczko krecisz i palisz az sie zrobi taki mozna powiedziec czarny no widac ze przypalony. Niestety cielaczek bedzie szalal wiadomo czacha dymi hhe ;p

Dzięki za dokładna odpowiedź :)

Opublikowano

Ja również daje znieczulenie cielakowi żeby to było w miarę humanitarne. Wypalanie rogów u miesięcznych cielaków trwa o 15sekund na każdy róg, tak aby było gładko pod palcem w tedy nie odrasta. U 6 miesięcznych cielaków trwa to ponad minute bo już są duże rogi. Jak na 10 zabiegów ani jeden róg nie odrósł, nawet u tych 6 miesięcznych. Znieczulenie kosztuje ok 10zł tak mi znajomy lek. weterynarii liczy. A nie trzeba pętać ani nic cielaka po prosu sobie śpi :)

Opublikowano

Trzeba uważać żeby w pomieszczeniu nie było za zimno. U mnie nie było jak do tej pory skutków ubocznych, tylko nie wiem jaki to był środek usypiający, cielaki po godzinie już wstawały, bardziej to był taki głupi jaś niż uśpienie

Opublikowano

Vetaxyl ja płaciłem za 50 ml chyba coś około 70 zł czyli 1,4 zł na cielaka i po co się szarpać i męczyć zwierzę. on działa chyba bardziej na spowalnianiu czynności życiowych niż usypianiu.

skutków to chyba nie ma. taki sam środek podają krowom przy operacjach tylko dawka inna i u krowy dożylnie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

mam nadzieje ze to żart co piszesz, mój dekoronizator działa jak skalpel i wycina okrągły kawałek skóry z zawiązkiem roga temperaturą ok 600stopni, przypala naczynia krwionośne i krew nie leci, usunięcie jednego rogu traw około 3 sek. i cielak prawie nie wyrywa.

Edytowane przez BlomiSS
Opublikowano

w lutym wypalałam rogi miesięcznym cieliczkom, wszystko poszło sprawnie, trzymałam wypalarke dobre 15 sek. na róg, zagoiło się ładnie, ale wczoraj wyczułam pod skórą nowe różki... jak myślicie wyrosną im normalne rogi?