Skocz do zawartości

New Holland T7 175 Jaką skrzynię wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jako, że dostałem dofinansowanie na nowy ciągnik, mój wybór padł na New Hollanda T7.175, chciałbym żebyście mi poradzili która skrzynia będzie lepszym wyborem bezstopniowa czy power shift? Ciągnik będzie służył głównie do wykonywania najcięższych prac w gospodarstwie ale również do transportu. Z góry dziękuje :)

Opublikowano

Przeglądając forum natknąłem się na temat związany właśnie ze skrzynią AC i dużo osób narzekało, że skrzynia ta ma problem z doborem przełożenia podczas ciężkiej pracy co skutkuje niedoborem mocy, prędkości oraz zwiększonym zużyciem paliwa czy to prawda? Chętnie przeczytałbym opinię kogoś, kto pracuje takim ciągnikiem :)

Opublikowano

ja osobiście jestem posiadaczem t7.175 Full PC i lepszej skrzyni do tego ciągnika nie widzę też w nim jest opcja automatu i trochę czuć zmianę zakresów bo przełożeń to już nie ale również miałem na testach t7 200 AC i w orce wypadł gorzej od PC jak w paliwie i w mocy dlatego postawiłem na PC i jestem bardzo zadowolony!

Opublikowano

robiłem na AC i w transporcie bajka, ucina z maszynami w polu też ma niesamowity, jedynie utrzymanie prędkości to problem. Pytanie też ile AC czy PC wytrzyma bo PC na pewno dużo tańsza w naprawie

Opublikowano

Ac w 175 i 270 jest takie samo a 100 km róznicy wiec skrzyna nie przeciążona.
W tych nowych jest inny soft i skrzyna pracuje jak vario w fendt podobno spalanie spadło ( jak dla mnie rożnica ok 1 l w stosunku do pc to nic w porownaniu do komfortu. Pc czesciej widać na serwisach bo tam jest więcej do zepsucia fakt koszty napraw niższe
7030 w ac u kolegi 10 tyś bez grubszej awarii

Opublikowano

10 tys godzin? to ładnie, ogólnie rzecz biorąc podobno skrzynie bezstopniowe charakteryzują się dłuższą żywotnością. Jestem ciekaw jak ta skrzynia sprawuje się w tych nowych modelach, może udałoby się takiego wiosną na testy złapać :)

Opublikowano

No warto wytestować.
Nie słyszałem żeby ktoś narzekał na ac, ale wiadomo, wszystkim nie dogodzisz.
W nowych modelach skrzynia jest ta sama, ulepszone jest delikatnie, oprogramowanie. Myśle że jak pojezdzisz ac to nie bedziesz chcial innej przekładni. Dilerzy czesto lubia naciągać bo na to co akurat mają. Znajomemu wcisneli Pc bez amortyzacji ośki... teraz pluje sobie w brodę bo zrobił na 50km/h.
Jeszcze co do AC to już są fachowcyc ktorzy mają softa na 50+km/h ;-) wiec już nie tylko Pc mozna zrobić na 50. Koszty ekploatacji w ac są troszkę wyższe.
Moim zdaniem przekłada sie to na żywotność i komfort AC nie szarpniesz i nie zerwiesz wszystko ładnie płynnie.
Awaria była podobno u nas w okolicy jedna dość kosztowna, ale niestety człowiek przesiadł się z zetora i podobno sam coś tam nawywijał ciągnik miał 150 godzin

Opublikowano

10tyś mth T7030, hmm... Od kiedy te cięgniki z tą skrzynią były w ofercie?

Ile godzin wytrzymują skrzynie vario w Fendtach i AutoPower w JD? Przypadkiem nie ok. 8 tys. godzin +/-1tys?

Do ciężkiej pracy, gdzie dodatkowo występuje zmienność glebowa polecam skrzynię typu power shift. Celowo nie pisze powercommand, bo takiej skrzyni nie polecam. Mam w T7050 i kultura jej pracy jest żenująca. Czasami przejście między zakresami powoduje niemalże zdławienie ciągnika. Zmiana biegów w zakresie też pozostawia wiele do życzenia. Zmiana kierunku jazdy do tyłu też czasami powoduje bardzo mocne szarpnięcie. Nie wiem, może NH nauczył się robić skrzynie... Z moim przypadkiem dealer sobie nie poradził, producent mnie osiusiał.

Opublikowano

ja w swoim mam dopiero 205 godz.od pażdziernika i złego słowa o nim nie mogę powiedzieć i oczywiście bez awarii, owszem pod obciążeniem jest szarpnięcie między zakresami ale ac czasami to bardzo przymuł, i więcej o nim nic nie powiem bo pracowałem nim tylko 8 godz 

Opublikowano

@michalsoft Oferty jeszcze nie mam, nie dawno dowiedziałem się, że Agencja pozytywnie rozpatrzyła mój wniosek i po nowym roku mam podpisać umowę :)

Zobaczymy jakie pieniążki będą wołać za AC, jeśli będzie duża różnica to może faktycznie lepiej zostać przy power shift. A orientujecie się może czy jest możliwość doposażenia takiego ciągnika bez AC w podłokietnik Sidewinder II ?

Opublikowano

Jeżeli tylko finanse Ci pozwolą to bierz AC. Ja akurat mam porównanie Skrzyni AC (tyle że akurat z modelu TVT) i EC w T6000. O ile z wykonania serii T6000 jestem zadowolony, to skrzynia jest dla mnie zupełnym nieporozumieniem (przynajmniej porównując ją do AC).

Opublikowano

Jak najbardziej, silowniki wzmacniane, pompa 113, 12 lamp led, miękką os, osie przednia i tylna regulowane, skrzynia eco 19x6, automaty przy cięgłach, 3 pary hydrauliki itd.

Opublikowano

Kolego ja w Rolserwisie z Płocka dostałem taką ofertę. Wstępnie chcieli 293 tyś bez opcji eco w skrzyni ale jak zadeklarowałem, że jestem gotowy od nich kupić to dołożyli 19 bieg i jeszcze opuścili na 290 :)