Skocz do zawartości

Kiedy siać nawóz?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ja mam Pytanko :)

Mam Pszenzyto zimowe i na zime nic nawozu nie dałem :( a teraz kupiłem saletrzak i chce posypać. Wiec kiedy najlepiej to zrobic jak tylko da sie wjechać w pole czy poczekać np, do początku kwietnia jak zboże ruszy i wtedy dać aaa i czy warto bronować po sianiu nawozu by wymieszać saletrzak ???

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@ Lesssiu007 Zima jest, odpocznij sobie jeszcze trochę, posiejesz przed ruszeniem wegetacji i będzie dobrze zwłaszcza jak jeszcze trafisz przed deszczem to się sam wymiesza.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kto pyta nie błądzi, toteż Ci odpowiedziałem. :)

Opublikowano

Witam. Mam wolnego pola 1 ha i chcę tam zasiać pszenicę jarą NAWRĘ. Mam 300kg POLIFOSKI 4, 150kg saletrzaku i 150kg mocznika.

Ziemia jest III i IV klasy. Jesienią część pola była zalana gnojowicą, a część nawożona gnojem.

Tego nawozu na 1ha chyba nie jest za dużo prawda?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy nie będzie za dużo azotu. Choć nie jestem super zawodowym rolnikiem i liczę na waszą pomoc. Wylałem tam około 2000l gnojowicy. Wg przeliczeń jak patrzyłem w internecie jest to 10kg N, 15kg K i 0,4kg P.

Poleciało tam ponad 15t gnoju, to nie jest dużo, ale po prostu tyle mi zostało do wywiezienia. Przeliczeniowo wychodzi tak że w 1t gnoju jest 8kg N, 7kg P i 14,5kg K. Wiec mnożąc to razy ilość ton, które wywiozłem. Wychodzi tak... 120kg N, 105kg P, 217,5 K. Jest to średnia klasa ziemi, więc ziemia wykorzystuje gnój w około 60%.

Czyli zostaje 72kg N, 63kg P i 130,5 kg K.

POLIFOSKA 4 300kg ---> 12kg N, 26kg P, 96kg K.

SALETRZAK 150kg ---> 41,25kg N 5,5kg CaO, 6kg Mg.

MOCZNIK 150kg ---> 73,6kg N.

PODSUMOWUJĄC:

208,6kg N, 99,4kg P, 241,5kg K, 5,5kg CaO, 6kg Mg.

http://www.e-nasiona.pl/nawra.php

"Przeciętnie stosuje się 50-80 kg/ha P2O5, 70-110 kg/ha K2O i 90-120 kg/ha N."

Co wy na to?

A może odpuścić sobie tę POLIFOSKĘ 4 i kupić SUPERFOSFAT.

Dodam, że wcześniej była tam pszenica ozima i ogórki.

Edytowane przez bizonbs
Opublikowano

Więc tak skąd masz te przeliczniki dla obornika? To chyba z pomiotu ptasiego. Obornik zawiera w 1t 5kg N, 1,3kg P i 5,7kg K. Do tego dochodzi to że związki w oborniku są w formie trudno rozpuszczalnej dla roślin, jak pszenica wykorzysta 30% N z tego obornika to będzie max. Do tego zima wilgotna więc wymycie N większe.

Opublikowano

Cześć !

Chce siać drugą dawkę pod pszenżyto i jęczmień jary tylko mam dylemat ile,kiedy i co posiać na drugą dawkę.

Na pszenżycie (7 ha.) zasiałem 200kg saletry amonowej i 200kg Polifoski 6.Dodam że nie było tam gnoju a klasa ziemi to V klasa.

Chce zasiać drugą dawkę tylko nie wiem co,kiedy i ile.Doradzcie mi.Nawóz najlepiej żeby był z magnezem gdyż ziemia ta ma niedobór magnezu.

Jeśli chodzi o jęczmień to mam go nie cały hektar było tam siane 100 kg saletry amonowej i 100 kg Lubofoski.

Proszę o pomoc xD

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam pytanie, kiedy najlepiej siać 2 dawkę azotu na pszenżyto i żyto ? Będe wysiewał saletrzak bo na pierwszą dawkę poszła saletra . A i mam pytanie , uprawiam żyto hybrydowe Visello , czy jeśli suma zastosowanego czystego składnika azotu będzie wynosic około 75 kg to czy wskazane jest skracanie czy można je sobie odpuścić ? Nie prowadzę intensywnej uprawy więc nie chciałbym ponosić dodatkowych kosztów . A ziemia to klasa IVa i IVb. A i jeszcze jedno czy lepiej wysiewać nawóz przed czy po zastosowaniu herbicydu ? Czy nie ma to większego znaczenia ?

Edytowane przez Florek93
Opublikowano

zrobiłem małe doświadczenie i na jednym kawałku żyta pól posiałem saletry amonowej a na drugiej połówce posiałem saletrzak, nawóz siałem ok 10 marca kiedy rano ziemia była jeszcze zmarznięta i efekty teraz widać tam gdzie był posiany saletrzak żyto jest większe, lepiej rozkrzewione i jest ciemniejsze a dawki były takie same ok 180kg/ha

Czyli nasuwa się pytanie o co tu chodzi ? saletra ma 34%N a saletrzak 27%N przy 180kg/ha w saletrzaku było mniej 12kgN i lepiej podziałał, za mniejszą cenę, może było na polu niedobór Mg ?

Opublikowano

witam czy mogę już prysnąć dolistnie żyto ? w marcu dałem salmag 200kg ,a teraz jakoś chce dolistnie pojechać ? bosfoliar extra i co ciekawe nie wiem dlaczego .ale jakies to żyto mam zółte i w porównaniu z sąsiadem mniejsze ona ma bardzo zielone a moje takie zółtawe